ANASAYFA arrow right Spor

NBA Konferans Finali eşleşmeleri belli oldu

NBA Konferans Finali eşleşmeleri belli oldu
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2024 / 14.13
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2024 / 14.13

Playoffları rölantide oynayan Boston, konferans finaline çıktı. Boston’un rakibi sakatlar ordusu New York’u yedinci maçta yenen Indiana. Dallas son saniyede konferans finaline ulaştı. Minnesota yedinci maçta geriden gelerek Denver’ı elemeyi başardı.

NBA Playoffları’nda bu sabah Konferans Finalleri’ndeki eşleşmelerin tamamı belli oldu. Doğu Konferans Finali’ni Boston ile Indiana, Batı Konferans Finali’ni ise Minnesota ile Dallas oynayacak.

Boston Celtics: 4 – Cleveland Cavaliers: 1

Cleveland’ı beşinci maçta 113-98 gibi farklı bir skorla yenen Boston Celtics, adını Doğu konferans finaline yazdırdı. Cleveland son iki maçta takımın yıldızı Donovan Mitchell’dan ve ilk beşin diğer skor yükünü taşıyan Caris LeVert’ten yararlanamadı. Takımın liderliği, serinin diğer maçlarında sahada varlığı yokluğu bir olan oyun kurucu Darius Garland’a kaldı. İşin doğrusu sezon boyunca olduğu gibi Mitchell’ın olmadığı maçlarda genç Garland iyi bir performans gösterdi. Ancak Cleveland’ın gücünün Boston’u geçmeye yetmeyeceği baştan belliydi.

Celtics, Jayson Tatum ve Jalen Brown’ın draft edilmesi sonrası girdiği yeniden yapılanma döneminin pik dönemini son üç sezondur yaşıyor. Ardından Derrick White, JrueHoliday, Kristaps, Sam Payton, Luke Kornet’i takıma monte ettiler. Bu yapı son yıllarda NBA’in en hazır ve yarışmacı takımlarından birini doğurdu.

Boston 2021-2022 sezonunda finalde Golden State’e yenildi. 2022-2023 sezonunda ise Doğu Konferans finalini oynadı ancak Miami Heat’i geçemedi. Boston bir kez daha finalden önceki son durakta. Bu yıl playoff yolculuklarına bakıldığında ilk turda Miami ve ikinci turda Cleveland karşısında çok zorlanmadıklarını söylemek mümkün. Her iki takımın da as oyuncularından yararlanamadıklarını not etmek gerek ancak, Boston tüm parçaları iyi işleyen NBA finaline hazır bir takım. Bu yıl da şampiyon olamazlarsa Jayson Tatum ve Jalen Brown ikilisinin “kazanan” karakterde birer lider olmadıklarına dair yargılar daha da derinleşecek.

New York Knicks: 3 – Indiana Pacers: 4

Bu seride eşitlik yedinci maçta çözüldü. Indiana deplasmanda kazandı. Sonucu büyük oranda sakatlıklar ve Indiana’nın Tyrese Haliburton’un liderliğinde soğukkanlı basketbolu belirledi.

New York koçu Tom Thibodeau sezon içinde dar rotasyonla oynamayı tercih ettiği için eleştiriliyordu. Tom Thibodeau’nun takımı playofflara geldiğinde sakatlık nedeniyle sezonu kapatmamış olan oyuncuları oldukça yıpranmıştı.

Yedinci maçta bu seride sadece bir maça çıkabilen O.G. Anunoby de kadrodaydı; ancak sakatlığı tam iyileşmemişti anlaşılan, dört dakika sahada kalabildi. Jalen Brunson rahat hareket edemiyordu, nitekim ikinci yarının başlarında soyunma orasına gitti ve elinde çatlak olduğu haberi geldi. New York’un kalan tek pivotu Isaiah Hartenstein da son çeyrekte sakatlanıp oyunu tamamlayamadı. Diğer pivot Mitchell Robinson zaten serinin ilk maçında sakatlanıp sezonu kapatmıştı. Takımın dinamosu Josh Hart ise altıncı maçta Pascal Shiakam’la çarpışıp karnından sakatlanmış ve sargıyla maçı tamamlamıştı. Yedinci maçta sahaya çıktı ama etkili olamadı. New York Knicks sağlam kalan personeliyle, seyircinin inanılmaz desteğini alıp mücadele etti ancak karşılarında yüzde 70’lere varan saha içi isabet oranı tutturan, yüzde 58’le üçlük sokan Indiana vardı.

Indiana maç boyunca tam saha baskı yaparak oynadı. Sezonun en iyi hücum basketbollarından birini oynayan Indiana, takım halinde üst düzey bir savunma yaptı. Maç boyu fark 20 ila 15 sayı arası Indiana lehine ilerledi; New York farkı iki üç kez tek haneye çektiği, seyircinin coştuğu anlarda bile Indiana, oyun kurucusu Tyrese Haliburton’un liderliğinde sakin kalıp oyun stratejisini hiç değiştirmedi. Sonuçta 130-109 gibi net bir galibiyet aldılar.

New York’ta şutör gard Donte DiVincenzo için bir parantez açmak gerekiyor. New York’u dağılıp erken teslim olmaktan dokuzu üçlükten olmak üzere attığı 39 sayıyla kurtardı.

DOĞU FİNALİNDE NE OLUR?

Boston Celtics ile Indiana Pacers’ın oynayacağı Doğu Konferans Finali’nin ilk maçı 22 Mayıs günü oynanacak.

Boston kâğıt üzerinde favori olan taraf. Ancak bu playofflarda Konferans Finali’ne en kolay gelen ve rakiplerine net üstünlük koyan bir takım olsa da Boston Celtics’in maç içinde konsantrasyonu kaybetmek gibi bir arızası var. Çok hızlı, keskin başlayıp farkı açtıkları kimi maçlarda, takım birden tanınmaz hale gelebiliyor. Indiana ise playofflar boyunca hem savunmada hem de hücumda konsantrasyonunu hiç kaybetmeyen, oyun planından kopmayan bir takım görüntüsü verdi.

Bir ilginç nokta ise şu: Boston playofflarda toplam 10 maç yaptı ve sadece iki maçta yenildi ve bu maçlar kendi sahasındaydı. Indiana kendi sahasında seyircisiyle coşan ve zor maç veren bir takım. Sözün özü Boston – Indiana eşleşmesi sürprize açık görünüyor.

Denver Nuggets: 3 - Minnesota Timberwolves: 4

Denver-Minnesota serisi son yılların en acayip eşleşmesi olabilir. Seri Minnesota’nın deplasmanda arka arkaya iki galibiyetiyle başladı. Bu iki galibiyet başa baş geçen, son anda alınmış değildi, resmen Denver’ı sahadan sildiler.

Playoff normallerinde deplasman takımı ilk iki maçı böyle bir üstünlükle kazandığında ya 4-0 süpürmesini beklersiniz ya da 4-1 gibi net bir üstünlük. Serinin yedinci maça gideceği çok zor ihtimaldir. Ancak Denver, üçüncü ve dördüncü maçta mükemmel oynayıp Minnesota’yı deplasmanda sahadan sildi. Üstelik Denver evinde oynadığı beşinci maçı da Nikola Jokic’in mükemmel oyunuyla güle oynaya kazandı.

Bu kez tüm NBA yorumcuları Minnesota’nın gençliği, tecrübesizliği ve Denver’ın şampiyon karakteri nedeniyle serinin 4-2’ye bağlanacağını dillendirmeye başladı. Ancak 16 Mayıs günü Minnesota sahasında oynadığı oyunla tüm tahminleri ve Denver’ı alt üst etti. Maç 115-70 bitti; yani Minnesota Denver’a tam 45 sayı fark attı. Seri 3-3 beraberlikle yedinci maça uzadı.

Yedinci maçta geçen sezonun şampiyonunun nefesi ikinci yarıda yetmedi. Genç ve daha istekli olan Minnesota kötü başladığı maçta mücadeleyi hiç bırakmadı. İlk yarıda farkı 20 sayıda tutan Denver, ikinci yarıda oyundan düştü. Minnesota’nın takım halinde yıpratıcı savunması, Karl-Anthony Towns’ın çembere saldıran oyunu ve Nikola Jokic’i pasivize eden savunması onlara turu ve Doğu Konferansı Finali’ni getirdi.

Oklahoma City Thunders: 2 - Dallas Maverics: 4

Batı Konferansı’nın finalistlerinden birinin belirlendiği altıncı maç, nefes nefese bir finale sahne oldu. Oklahoma City Thunders, hava atışından itibaren Dallas’ı sağlam savunmasıyla, yüzdeli üçlükleriyle ve Shai Gilgeous-Alexander’ın orta mesafe sayılarındaki ustalığıyla domine etti. Seyircisi önünde oynayan Dallas, iki kez sayı farkını tek baskete indirebildi ama ardından Oklahoma’nın karşı hamlesi geldi.

Seri yedinci maça gidecek gibi görünüyordu ancak dördüncü çeyreğin sonlarında Dallas bir kez daha farkı tek baskete indirdi. Shai Gilgeous-Alexander, maçın bitimine iki saniye kala Derrick Jones Jr.’a üçlük atışı sırasında faul yaptı. Dallas bir sayı gerideydi. Derrick Jones Jr.’ın atışlardan ikisini sayıya çevirmesi yetiyordu. İlk iki atışı sayı yaptı ve sonuncusunu bilerek kaçırdı. Oklahoma’nın mola hakkı yoktu ve topu karşı sahaya geçirecek zamanları kalmadı. Böylece Dallas 10 sayı civarında geriden geldiği maçı, son anlarda bir sayı lehine çevirip kazanmayı bildi.

Dallas maçı temelde son çeyrekteki oyunuyla aldı. Maç boyunca skora katkı yapamayan Derrick Jones Jr.’ın üçüncü çeyreğin son saniyesinde takımı 90-80 gerideyken attığı üçlük ile farkı yedi sayıya çekmesi, Dallas’a yeni bir güç vermişti. Son çeyrekte çaylak pivot Dereck Lively çok iyi oynayıp hücum ribauntlarını topladı. Seri boyunca Oklahoma kısalarının baskılı savunması altında üretken olamayan Kyrie Irving, son çeyrekte biraz kendisine geldi. P.J. Washington bu seride iki maçı çok iyi oynamış ve köşe şutörü olarak takımın en çok skor üreten oyuncusu olmuştu. Sadece dokuz sayı ürettiği bu maçta ise ilk üçlüğünü maçın bitimine 3,5 dakika kala atarak skoru eşitledi. Bu rüzgâr Dallas’a turu getirdi. Dallas Batı Konferansı finaline adını yazdırdı.

Dallas’ın yıldızı Luka Doncic seri boyunca maçlara omuzu, dizi ve bileğinde bandajlarla çıktı. Serinin üçüncü maçı öncesi gazetecilerin sakatlığı hakkında sordukları soruya “her yerim sakat” yanıtı vermişti. Doncic, normal maçlarda Dallas’ın merkezi oyuncusu, topu o kullanıyor, skorun büyük bölümünü üstleniyor ve top dağıtıyor. Batı konferans finali 23 Mayıs Perşembe günü olacak. O güne kadar fiziksel olarak daha iyi duruma gelmezse Dallas’ın Minnesota karşısında işi zor.

Oklahoma ise playofflarda oynayan son yılların en genç takımı. Altıncı maçın sonunda biraz bu tecrübesizliklerinin kurbanı oldular. Shai Gilgeous-Alexander olağanüstü performansıyla neden sezonun en değerli oyuncusu yarışmasında ikinci olduğunu ispatladı. Ancak son saniyede yaptığı faulle henaz en değerli oyuncu yarışmasında birinci olmaya hazır olmadığını da gösterdi. Bu kadrosunu koruyabilirse Oklahoma’yı önümüzdeki sezon playofflarda da büyük ihtimalle göreceğiz.

BATI FİNALİNDE NE OLUR?

Dallas’ın Minnesota’nın teması bol, saldırgan savunmasına karşı hücumunun nasıl işleyeceği bu serinin temel sorusu. Kyrie Irving tam saha baskıda ve driplingine sokulan ellere karşı Indiana serisinde üretken olamamıştı. Minnesota’nın dış savunmacısı Jaden McDaniels, Denver serisinde Jamal Murray’e sahayı dar etmişti. Aynı savunmayı Irving’e yapabilir. Eğer McDaniels, Doncic’in savunmasını üstlenirse, Irwing’i iyi bir savunmacı olan Anthony Edwards tutacaktır. İki senaryoda da Minnesota’nın dış savunması karşısında Dallas’ın işi zor. İki takım arasında diğer bir dengesizlik ise uzunlarda. Yılın savunmacısı Rudy Gobert karşısında Dallas’ın çaylak uzunu Derek Lively zorlanacaktır. Üstelik Dallas’ın Karl-Anthony Towns fiziği ile baş edebilecek bir savunmacısı yok. Dallas’ın Minnesota karşısında tek avantajı Luka Doncic’in sağlıklı bir şekilde seriyi tamamlayabilmesi. Çünkü Doncic NBA’de şapkadan tavşan çıkarabilecek birkaç oyuncudan birisi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *