ANASAYFA arrow right Teknoloji

Uçuş projesinde ilk aşama başarıyla geçildi

Uçuş projesinde ilk aşama başarıyla geçildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.35
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.35
“TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında
Gaziantep, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), insansız hava araçları otomatik uçuş projesinde ilk aşama başarıyla geçildi.
“TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mühendislik Fakültesi(MF) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdul Hafez yürütücülüğündeki yürütülen “İnsansız Hava Araçları İçin Otomatik Uçuş Kontrol Sistemleri Geliştirilmesine Yönelik Araştırmalar” da ilk aşama başarılı bir şekilde geçildi.

Her geçen yıl daha da büyüyerek gelişmesini sürdüren Hasan Kalyoncu Üniversitesi, yurt içi yurt dışında gösterdiği büyük başarıların yanında, akademik çalışmalar ve akademisyenleriyle de başarılarına başarı ekliyor.

İkinci aşamaya geçilen proje ile ilgili bilgi veren Hafez, İnsansız Hava Aracı (İHA) platformlarının yurt içinde ve yurt dışında sivil ve askeri alanda kullanımları gün geçtikçe arttığını ifade etti. Stratejik ve kritik bir teknoloji olduğunu belirten Hafez, “İHA’lar dünyada, ABD, Japonya, AB ülkeleri, İsrail, Rusya ve Çin gibi ülkelerde çok çeşitli askeri ve sivil uygulamalar için tasarlanmakta, üretilmekte ve kullanılmaktadır. Askeri ve sivil ihtiyaçların tetiklemesi ile ülkemizde de İHA’lar konusunda tasarım, üretim, araştırma geliştirme faaliyetleri son 10 yılda ivme kazanmıştır.

İHA konusunda ciddi bir yetişmiş insan gücü potansiyeli oluşmakta ve ülkemiz yakın gelecekte İHA tasarım ve üretimi açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almayı hedeflemektedir. Bu durum, İHA’lar için otomatik uçuş kontrol sistemlerinin tasarım ve geliştirilmesine yönelik AR-GE faaliyetlerine ihtiyaç bulunduğunu ve bu ihtiyacın giderek daha da artacağını göstermektedir.Bu ihtiyaca binaen önerilen projenin amacı,GPS imkanının olmadığı durumlarda navigasyon amaçlı donanım ve yazılım bileşenleri ile İHA uçuş kontrol sistemlerine yönelik öğrenme, yapay zeka, istatistiksel metotlar içeren akıllı kontrol yazılımları geliştirilmesidir” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *