Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliye başlayan savaş sürerken Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel dün (20 Nisan) Ukrayna'yı ziyaret ederek Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Zelenski, abluka altındaki Mariupol'deki duruma ilişkin konuştu.
Büyük bir kısmı Rusya'nın kontrolüne geçen ve Rusya'nın dün tekrar teslim olma çağrısı yaptığı Mariupol'de "durumun kötüye gittiğini" ifade eden Zelenski, "Maalesef orada olumlu bir sonuç alamıyoruz" dedi.
"Şehrin ablukasını henüz kaldıramadıklarını" hatırlatan Zelenski, "Bunun iki yolu var. Birincisi bize ağır silah yardımlarının sağlanması. İkincisi diplomatik yol. Fakat Rusya henüz bunu kabul etmiyor" ifadelerini kullandı.
Zelenski, asker ve sivillerin Mariupol'deki ablukadan çıkarılmasına ilişkin de konuşarak "Rus ordusu ölülerini ve yaralılarını bırakıp gitti. (Bunlarla) hem askerlerimizi hem de sivillerimizi değişmeye hazırız" dedi.
Zelenski, Rusya'nın, "müzakere süreci kapsamında Ukrayna'ya taslak bir belge ilettik" şeklindeki açıklamasını ise "Bu konuda hiçbir şey duymadım. Bize bir şey vermediklerine eminim" ifadeleriyle yalanladı.
Michel'den "ambargo" açıklaması
Borodyanka kentini ziyaret ettikten sonra Zelenski ile ortak basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Michel de konuşmasında Rusya'ya petrol ve doğal gaz ambargosu konusuna değinerek "bunun er ya da geç kararlaştırılacağından şahsen emin olduğunu çünkü AB'nin Rusya'ya enerji bağımlılığını durdurmak konusunda kararlı olduğunu" söyledi.
Ukrayna'nın AB üyeliği konusuna da değinen Michel, AB içinde üyelik süreciyle ilgili farklı fikirler olduğunun "bir sır olmadığını" söyleyerek bunun yasal ve aynı zamanda siyasi süreç olduğunun altını çizdi.
Michel, AB Komisyonunun görüşünü Haziran sonunda açıklaması gerektiğini, kendisinin de ardından değerlendirme sürecini başlatacağını söyledi.
"İnsani koridor açılamadı"
Öte yandan, dün Ukrayna ve Rusya'nın mutabakata vardığı ve Mariupol'de açılması beklenen insani koridorun açılamadığı açıklandı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, "Rus ordusunun ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle Mariupol'deki sivilleri tahliye edemediklerini" söylerken Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev "Mariupol'de Azovstal Metalürji Fabrikası'ndaki sivillerin ve Ukraynalı silahlı güçlerin çıkması için açılan koridorun kullanılmadığını" ifade etti.
"İlan edilen insani operasyonun Kiev yetkilileri tarafından alaycı bir şekilde kesintiye uğradığını" savunan Mizintsev, "Kimsenin belirtilen koridoru kullanmadığını belirtmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
"Rusya balistik füze denemesini ABD'ye bildirdi"
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby de dün gazetecilere Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya'nın kıtalararası balistik füze denemesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Pentagon Sözcüsü Kirby, Rusya'nın Yeni START anlaşması kapsamında kıtalararası balistik füze denemesi yapacağını ABD'ye bildirdiğini, bunun ABD ve müttefiklerine tehdit oluşturmadığını açıkladı.
Kirby, "Rusya, Yeni START anlaşması yükümlülükleri kapsamında, Kıtalararası Balistik Füze Denemesi yapmayı planladığını, ABD'ye gerektiği gibi bildirdi. Bu tür denemeler rutindir. Ve bu, bir sürpriz değildi. Denemeyi, ABD veya müttefikleri için bir tehdit olarak görmedik" dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı da dün Sarmat kıtalararası balistik füzesinin ilk fırlatma denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu.
Pentagon "uçak yardımı" açıklamasını geri aldı
Kirby ayrıca dün diğer ülkelerin Ukrayna'ya savaş uçağı verdiğine ilişkin yaptığı açıklamayı geri alarak bunu sehven söylediğini, sadece bazı ülkelerin bu konuda tekliflerinin söz konusu olduğunu açıkladı.
Kirby, "Dün brifingde Ukrayna'nın uçak aldığını söyledim. Yanılmışım. Başka bir ulustan uçak almamışlar. Bölgedeki diğer ülkeler tarafından Ukrayna'ya sabit kanatlı savaş uçağı vermek üzere yapılan bir teklifi, aslında bu teklifin gerçekleştiği şeklinde anlamıştım" dedi.
Rusyalı ve Belaruslu tenisçilere Wimbledon yasağı
Öte yandan, İngiltere'nin Wimbledon tenis turnuvasın organize eden All England Lawn Tenis Kulübü, "Rusya'nın Ukrayna'ya Belarus destekli gerçekleştirdiği askeri müdahale nedeniyle" iki ülkenin sporcularının 2022 Wimbledon'a katılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.
Mevcut koşulların, turnuvanın düzenleneceği tarihe kadar önemli ölçüde değişmesi halinde karar yeniden değerlendirilecek.
Bu kararla, erkeklerde dünya 2 numarası Daniil Medvedev ve kadınlar klasmanının 4. basamağındaki Aryna Sabalenka başta olmak üzere birçok seribaşı tenisçi böylece turnuvada mücadele edemeyecek.
Erkeklerde Andrey Rublev (dünya 8 numarası), Karen Khachanov (26), Aslan Karatsev (30), kadınlarda ise Anastasia Pavlyuchenkova (15), Victoria Azarenka (18), Daria Kasatkina (26) ve Veronika Kudermetova (29) da Wimbledon'ın yasak kararından etkilenecek.
İngiltere'nin başkenti Londra'nın ev sahipliği yaptığı Wimbledon, bu yıl 27 Haziran-10 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek.