ANASAYFA arrow right Yaşam

Bosna-Hersek Üneversiteleri ile ortak çalışma yapılacak

Bosna-Hersek Üneversiteleri ile ortak çalışma yapılacak
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Saraybosna'da 17 Haziran 2011'de gerçekleştirilen Türkiye ve Bosna-Hersek Üniversiteleri ortak toplantısı ve Üniversitelerarası Kurul toplantısında işbirliğine yönelik ortak deklarasyon imzalandı.
Bosna-Hersek'ten 12 üniversitenin rektörü ile Türkiye'den 140'ın üzerinde rektör ya da üniversite temsilcisinin imzaladığı deklarasyonda eğitim, araştırma, akademik değişim ve her iki ülkenin gelişimine katkıda bulunacak çalışmalar alanında kalıcı işbirliğinin gerçekleştirileceği belirtildi. Bosna-Hersek üniversitelerince “savaştan sonra belki de en önemli gelişme” olarak nitelendirilen bu ortak konferansın tarihi değeri olduğu belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Tarihi ve kültürel bağlarımız başta olmak üzere tüm dünya ülkelerindeki akademik camia ile ilişkiler kurmamız ve işbirliğini arttırmamız gerekir. Büyük bir ülke olmanın bir gereği de güçlü, sağlam ve uluslararasılaşmış üniversitelere sahip olmaktır. Biz de bu çerçevede; Üniversitelerarası Kurul'un Haziran Toplantısı'nı kültürel ve tarihi açıdan çok özel öneme sahip Saraybosna' da yapmaya karar verdik ve toplantıyı 17 Haziran da gerçekleştirdik. Toplantının büyük bir bölümünü ise Türkiye- Bosna Hersek Üniversiteleri Ortak Konferansı oluşturdu” dedi.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof.Dr.M.Yavuz Coşkun'un “Özlemle geldik umutla dönüyoruz” cümlesi ile başlayan açılış konuşması ve kimi zaman göz yaşartan duygulu anların yaşandığı ortak toplantı sonrasında tüm heyetin katılımıyla savaşta ölen 160 Çocuk Anıtı'na ve Aliya İzzetbegoviç'in Anıt Mezarı'na ziyaret gerçekleştirildi.
Tarihi deklarasyonun önemine işaret eden Prof. Dr.Coşkun, “Önümüzdeki dönemlerde hiç vakit kaybetmeden deklarasyonun da gereği somut işbirliklerini gerçekleştireceğiz” dedi.
İmzalanan deklarasyonda şu görüşler dile getirildi:
"Türkiye Cumhuriyeti ve Bosna-Hersek Cumhuriyeti Üniversiteleri akademisyenleri olarak biz konferans katılımcıları; kalıcı işbirliğinin geliştirilmesi; eğitim, araştırma alanında gerekli kalite sisteminin oluşturulması; bilgilerin kullanımı, öğrenim çıktılarının ve hayat boyu öğrenmenin sürekli geliştirilmesi üzerinde birlikte faaliyet gösterecektir. Üniversiteler; Türkiye ve Bosna-Hersek'in bilimsel, teknolojik, toplumsal ve sanatsal ihtiyaçlarını da karşılayacak akademik özerklik ve özgürlük geleneğine dayalı olarak, sürekli kendini yenileyen bir tutumla, bilimselliğin ve açık fikirliliğin merkezini temsil eden, akademisyenler ve öğrencilerin kaynaştığı bir ortam yaratır. Üniversiteler; karşılıklı anlayış, işbirliği ve araştırmalar ağının ve projelerin uluslararasılaştırılmasının ön şartı olan gerekli tecrübelerin ve bilgi ediniminin kalıcı paylaşımını temin etmeye yönelik olarak akademik personelin ve öğrencilerin hareketliliğini arttırmaya çalışacaktır. Türkiye ve Bosna -Hersek üniversiteleri; eğitim, bilimsel ve sanatsal araştırma faaliyetleri aracılığıyla, tüm alanlarda kaliteli, yetenekli, yaratıcı ve uluslararası yetkinlikte insan gücü eğitimini destekleyeceklerdir. Üniversiteler Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı'nın parçası olarak Bolonya Deklarasyonu ile belirlenen standartlar çerçevesinde, Avrupa Birliği ve dünyadaki üniversitelerle yürütülecek işbirlikleri hususunda faaliyet göstereceklerdir. Bizler; kurumsal yetkilerimiz çerçevesinde; kültür, dil, milli eğitim sistemlerinin faklılıklarına ve üniversitelerin özerkliği hususlarına gerekli saygıyı gözeterek, daha iyi ve mükemmel Dünya Yüksek Öğrenim Alanı inşa etmek amacına yönelik olarak bu deklarasyonu kabul eder, bu amaçla, siyasi mülahazaların dışında, akademik görevimizi ve işbirliğini sürdüreceğimizi beyan ederiz."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *