ANASAYFA arrow right Yaşam

Kanolalar Edirne ve Bafra Ovasını sarıya boyadı

Kanolalar Edirne ve Bafra Ovasını sarıya boyadı
YAYINLAMA: 14 Nisan 2022 / 17.44
GÜNCELLEME: 14 Nisan 2022 / 17.44
Kanola, son yıllarda artan ekim alanıyla da çiftçilerin tercih ettiği alternatif ürünler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Edirne'de ve Samsun Bafra Ovası'nda tarlaları sarı renge büründüren kanolalar çiçek açtı.

Bitkisel yağ kaynağı olarak kanola Türkiye'ye, 2. Dünya Savaşı sırasında Bulgaristan ve Romanya'dan gelen göçmenlerle "kolza" adı ile girmiş ve Trakya'da ekim alanı bulmuştur.

Toprağı bir halı gibi örten kanola, fotoğraf çekmeye meraklı insanların da ilgisini çekiyor.

Kanola, son yıllarda artan ekim alanıyla da çiftçilerin tercih ettiği alternatif ürünler arasında yer alıyor.

Edirne'de 2020 yılında 69 bin 959 dekar alanda 24 bin 370 ton kanola üretilirken, 2021'de 66 bin 970 dekar alanda 24 bin 898 ton kanola yetiştirildi.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl 85 bin dekar alanda 30 bin ton kanola üretilmesi öngörülüyor.

Bitkisel yağ kaynağı

Bitkisel yağ kaynağı olarak kanola (Brasicca napus Oleifera sp.) yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sıraya sahip. Dünya'da yıllık üretimi 22 milyon ton civarında olan kanolayı en çok üreten ülkelerden Çin 4.5, Hindistan 4.4, Kanada 2.8, Polonya 0.5, Fransa 0.47, Pakistan, 0.4, Almanya 0.4, İngiltere 0.3 milyon hektar ekim alanına sahip. Türkiye'de ise Balkanlardan gelen göçmenler ile kolza adı ile 1960'lı yıllarda getirilmiş ve Trakya'da ekim alanı bulmuştur.

Kanola ekim zamanı Trakya-Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu, Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde 15 Eylül-15 Ekim tarihinde yapılır. Eylül ve Ekim ayı içerisinde düşecek yağışlar toprağa ekilen kanola tohumlarının çıkmasına yardımcı olur. Bu şekilde iyi çıkış yapan kanola bitkileri kışa 4-6 yaprak arasında girer ve kuvvetli bir kök sistemi geliştirerek soğuktan zarar görmez.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *