ANASAYFA arrow right Yaşam

Lise tercihleri geleceği belirler

Lise tercihleri geleceği belirler
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.28
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.28
Milyonlarca öğrencinin beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının sonuçları açıklandı.
Milyonlarca öğrencinin beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının sonuçları açıklandı. Özellikle öğrencilerin gelecek yaşamları için ciddi önem arz eden lise tercihlerinin nasıl yapılacağı, nelere dikkat edileceği ve hangi unsurların göz önünde bulundurulması konusunda açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan önemli açıklamalar yaptı.
Öğrencilerin tercih formlarını doldururken yanlış kriterleri baz aldığını ifade eden Aslan, “Tercih yaparken yanlış bilinen genel geçer kriterlerden vazgeçilmeli. Lise döneminde gençler net bir karar veremezler. Bu yüzden, öğrencilerin istekleri, ilgi alanları ve gelecek hedefleri dikkate alınmalıdır.” diyerek yanlış tercih yapılmaması konusunda öğrencileri ve velileri uyardı.

Aslan, bunların dışında öğrencilerin tercih yaparken kendilerinde bulunduğunu düşündükleri ve çevrelerinin de onayladığı yeteneklerini de göz önünde bulundurması gerektiğini söylerken, bu gibi öğrenciye yönelik unsurların ardından puan kriterinin devreye girmesinin önemini vurguladı.
Öğrencilerin çok zorlu bir sınav döneminin ardından bir o kadar karmaşık bir dönem olan tercih dönemine gireceğini söyleyen Aslan, “Lise tercihleri ülkemizde her zaman kolay olarak algılanır ve özen gösterilmeden yapılır. Bu durum aileler ve öğrenciler için ilk etapta olmasa da geniş zaman diliminde ciddi sosyolojik ve ekonomik tepkimeleri meydana getirir.” dedi.

Öğrenciler aile ve çevre baskısıyla tercih yapmamalı
Bu dönemlerde ülkemizde yapılan en büyük yanlışlardan biri olarak hemen herkesin öğrencilerin tercihlerini etkileyebilecek yorum ve değerlendirmelerde bulunmasını gösteren Aslan, “Ülkemizde çok büyük yanlışlardan biri de sınava giren öğrenci üzerindeki ciddi psikolojik baskıdır. Bu durum öğrencide çeşitli travmalara yol açabileceği gibi öğrenciyi yanlış yollara da sevk edebilmektedir. Özellikle bu durumu bir şekilde atlatmak isteyen öğrenciler, ailesindeki ve çevresindeki baskıcı ortamdan kurtulmak için yanlış tercihler yapma yolunu seçebilmektedir.” dedi.

Bu gibi durumlarda öğrencilere yapılan baskıların çok yanlış olduğunu söyleyen Aslan, aynı şekilde bu gibi baskılara çabucak boyun eğip kurtulma, kaçma yolunu seçen öğrencilerinde yanlış bir yol seçtiğini belirtti. Aslan, “Böyle bir şeyle karşılaşması durumunda, öğrencinin her türlü baskıya göğüs gerip ikinci hatta üçüncü şansını deneme yoluna gitmesi gerekir. Aksi taktirde öğrenci, gelecekte çok daha büyük sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalabilir” ifadelerini kullandı. Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *