ANASAYFA arrow right Yaşam

Sağlıkta şiddeti ortadan kaldıracak bir mücadeleye ihtiyacımız var

Sağlıkta şiddeti ortadan kaldıracak bir mücadeleye ihtiyacımız var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2021 / 20.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2021 / 21.06
17 Nisan 2012 tarihinde bir hasta yakını tarafından görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan, ölüm yıldönümünde TTB Merkez Konseyinin de katılımıyla Ersin Arslan Devlet Hastanesi Poliklinik önünde düzenlenen programda düzenlendi.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Şiddeti tabanca veya bıçak ile tanımlamamak gerekiyor. Sözlü şiddetle de mesleğinden uzaklaşan pek çok meslektaşımız var. Yanlış salgın politikası nedeniyle 403 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. O yüzden sağlıkta şiddeti ortadan kaldıracak bir mücadeleye ihtiyacımız var” dedi.

Yeni bir Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılmalı COVİD-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli

Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Şiddet sadece sağlıkta değil, her alanda var. Türk Tabipler Birliği olarak sağlıkta şiddet yasası için çok uğraştık, meclise birçok önderimiz oldu, ne yazık ki uzun süre kabul edilmedi. Ancak geçen yıl bir Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarıldı. Yalnız bu bizim beklentilerimizi karşılayan bir yasa değil. Dolayısıyla beklentilerimizi karşılayacak yeni bir Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılmasını ve COVİD-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Türk Tabipleri Birliği olarak yaptığımız tüm uyarılara ve önerilere maalesef mevcut iktidar kulak tıkadı ve bizler görevimiz başında dövülmeye, sövülmeye, ölmeye devam ettik. Her gün işimize giderken çocuklarımızla, ailemizle, sevdiklerimizle sessizce vedalaştık, çünkü sağlıkta şiddet nedeniyle sevdiklerimizi son kez görüyor olabilirdik. Mevcut iktidar sağlıkta şiddeti önlemek, tedbir almak yerine sağlıkta şiddeti körükleyen, kışkırtan politikalarını devam ettirecek yaklaşım sergiledi. Şiddetin münferit olmadığını bilakis açık bir biçimde politik ve toplumsal bir olgu olduğunu ülkeyi yönetenler de gayet iyi biliyor. Bu nedenle bugün, sağlık ortamı da tıpkı toplumun tüm parçaları gibi bir şiddet sarmalında” ifadelerini kullandı.

Meslektaşlarımızı giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz

“Covid-19 sürecinin yönetilememesi, salgın yerine algı yönetilmesi ise sağlık alanının durumunu şiddet de dahil olmak üzere daha da kötüleştirdi” ifadelerini kullanan Başkan Tarla, “Geldiğimiz noktada meslektaşlarımızı hem pandemi koşulları hem de giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz ve artık hiçbir arkadaşımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadığını açıkça söylüyoruz. Sadece fiziksel şiddet değil, psikolojik şiddet, sözel şiddet artarak devam etmektedir. Daha birkaç gün önce Osmaniye'de bir kamu görevlisinin, bir cumhuriyet savcısının, kurallara uymadan keyfi taleplerini yerine getirmediği için bir meslektaşımızın ters kelepçeyle gözaltına alınmak istenmesi, karakola ifadeye götürülmesi, her gün yaşadığımız şiddetin sadece bir örneğidir. Kamu gücünü kişisel hırsları için hoyratça kullanan ve suç işleyen Cumhuriyet savcısını kınıyor ve şiddete uğrayan meslektaşımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz.”

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Şiddet ortamına daha fazla canımızı feda etmemek için daha etkin bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyacımız olduğu, çıkarılan ciddiyetten uzak, dostlar alışverişte görsün tarzı kanunun bu şiddeti önlemediği, tam tersi şiddet uygulayanları cesaretlendirdiği aşikardır. Meclisten geçen sağlıkta şiddet yasası etkisizdir ve taleplerimizi karşılamamaktadır. Her türlü şiddete maruz kalan meslektaşlarımız ve tüm sağlık çalışanlarının can güvenliğini korumak amacıyla oluşturulacak yasanın tarafı olduğumuzu ve yasa yapım sürecinde taleplerimizin alınması gerektiğini açıkça belirtmekteyiz. Buna rağmen ülkeyi yönetme iddiasında bulunanlar, talep ve önerilerimizi dinlemekten kaçınıyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *