ANASAYFA arrow right Yaşam

Şebeke suyu kireçli olduğundan içilebilir değil

Şebeke suyu kireçli olduğundan içilebilir değil
YAYINLAMA: 17 Temmuz 2022 / 20.29
GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2022 / 20.29
Genel Sağlık İş Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, “Hem ülkemiz hem de Gaziantep’teki musluk suları çok kireçli olduğu için içilme düzeyinde değil. Bu da büyük bir sıkıntı yaratıyor. Ayrıca kuyu sularının da içilmemesi gerekiyor” dedi.

“Düzbağ’dan su eliyor denildi, lakin gelen suyun hangi mahallelere verildiği konusunda bir açıklama yapılmadı” diyen Küçükosmanoğlu, “Bir vatandaş olarak bunu çok merak ediyoruz. Adana’da musluktan su içilebilirken, şehrimizde neden içilmesin?” diye sordu.  
Doktorun emeği değersizleştirildi  
“Birçok il de Tıp Fakültesi açıldı, ücretler konusunda sorunlar ortaya çıktı, doktorun emeği değersizleştirildi ve sağlıkta yaşanan şiddet hekimlerin yurt dışına gitmesine neden oluyor” tespitini yapan Küçükosmanoğlu, kamu hastanelerinde randevu alınma konusunda sıkıntılar olduğunu dile getirdi.  “Ameliyatlarda kullanılacak malzemelerde veya ilaçlarda sorunlar olduğu söyleniyor. SGK’nın ödeme yapmadığı ya da düşük ücret ödediği belirtiliyor. Bu nedenle hastaneler malzeme alamıyor deniliyor. Birçok kamu hastanelerinde bu tür şikayetlerin olduğunu duyuyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.  
Aşırı güneşe maruz kalındığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir  
Yaz aylarında çocukların yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Küçükosmanoğlu, anne-babalara uyarılardı. “Çok iyi yıkanmamış sebze-meyvelerin yanı sıra mikropların üremesi nedeniyle bazı kremalı ürünler yenmemeli. Çünkü bunların yenmesi sonucunda ishal ve kusmalar meydana gelebilir veya daha değişik hastalıklar ortaya çıkabilir. Çocukların güneşe çıkmamaları lazım. Aşırı güneşe maruz kalındığında istenmeyen sorunlar olabilir” uyarısında bulundu.  
Çocuklar, tavuk döneri çok yememeli  
Gaziantep’te kış aylarında gribal enfeksiyon, astım-bronşit gibi hastalıklarda artış yaşandığını kaydeden Küçükosmanoğlu, “Kış aylarında solunum yoluyla bulaşan hastalıklar daha sık ortaya çıkar. Şu an da kentimizde el-ayak-ağız hastalığı çok sık görülür oldu. Bu hastalık aileleri biraz telaşlandırıyor. El-ayak-ağız hastalığı çok tehlikeli bir hastalık değil, ama ailelerin dikkat etmesi lazım. Ayrıca çocuklar tavuk-döneri çok yememeli. Çünkü yaz aylarında besin zehirlenmesine neden olabiliyor” diye konuştu.  
Cips, bisküvi, kola ve çikolata gibi ürünler dengeli beslenmeyi engelliyor  
Küçükosmanoğlu, çocukların gelişimi için dengeli ve sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizdi. “Pahalı olduğundan et, süt ve protein zengini ürünler yedirilemez hale gelindi. Diğer taraftan cips, bisküvi kola ve çikolata gibi ürünler dengeli beslenmeyi engelliyor ve bozuyor. O yüzden her zaman anne ve babalara, ‘Anne-babanız sizi nasıl beslemişse sizde çocuklarınızı öyle besleyin’ diyoruz. Çocuklar ne kadar çok doğal olmayan besinlerle beslenirse bağışıklık sistemleri de o derece zayıflıyor ve daha çabuk hasta oluyorlar” açıklamasını yaptı.  
Musluk sularının içilebilir olması lazım  
Damacana sularının içilmesinin yanlış olduğu tespitinde bulunan Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, “Damacana ya da hazır suların içilmesi yerine şehri yönetenlerin suya yatırım yaparak, insanlara musluklardan içilebilir su sağlaması lazım. Örneğin; pet şişelere ödenen para, musluk sularının iyileştirilmesi için kullanılsa halk daha kaliteli ve sağlıklı su içme imkanı elde etmiş olur” dedi. Ali Göksular 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *