Taşkın, 12.08.2022 tarih ve 31921 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ek Ödeme Yönetmeliği ile sabit ek ödeme, taban ödeme ve teşvik ek ödemesi şeklinde ödemelerin çeşitlendirildiğini belirterek, özellikle taban ödemelerinde uzman tabip, tabip, diş tabibi vb. kadrolarda çalışanlara yapılan düzenlemeden memnun olduklarını söyleyerek şunları ifade etti: “Öncelikle hekimlerimize yapılan düzenlemenin yerinde bir karar olduğunu ve desteklediğimizi belirtmek istiyoruz. Ancak tabip dışı çalışan personellere yine bir adaletsizlik yapıldığını da görüyoruz. Tabip dışı Sağlık Hizmetleri, Teknik Hizmetler, Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıflarındaki kadrolarda çalışanlara cüzi oranlarda adeta “sus” payı verilmiştir. Bunun, sağlık teşkilatlarında çalışanları memnun etmediğini belirtmek zorundayım. Sağlık Bakanlığının %85’nden fazlasını oluşturan hekim dışı çalışan personellerin taban ödemelerinde bu derece adaletsiz ve hakkaniyet gözetilmeden yapılan düzenleme son derece vahimdir! Taban ücretleri, sağlık teşkilatlarında çalışan personellerin emeğini, alın terini, moral ve motivasyonunu sağlamaya, iş verimini artırmaya ve teşvik etmeye yeterli olmadığı gibi aksine olumsuz etkileri olacaktır. Dolayısıyla fayda yerine zarara neden olacağı kesin olan taban ek ödemenin hesaplanmasındaki usul ve esasların vakit kaybetmeden revize edilmesi gerekmektedir.”
Taşkın, “Teşvik ödemelerinin verilmesinde de endişeliyiz! Siyasi ve sendikal aidiyet duygusuyla bazı personellerin kayrılabileceği, hak etmeyenlerin teşvik ek ödemesinden yararlandırılacağı endişesini taşımaktayız. Bu nedenle teşvik ek ödemelerinin verilmesinde; birimlerde, tüm personelin memnuniyetini, adil ve hakkaniyetli teşviklendirmeyi sağlayacak ortak bir çalışma yürütülmelidir. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinin hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kıt kanaat geçinmeye çalışan tabip dışı çalışan personellere bu yönetmelik kapsamında yapılacak ödemenin çalışma barışı açısından da olumsuz neticeler doğuracağı düşüncesindeyim. Bu nedenle revize edilmesi şart” diye konuştu.
Taşkın sözlerini şöyle sürdürdü: “Resmi tatil günleri, idari ve nöbet izinleri, yılda 7 günü geçmeyen kısa süreli hastalık rapor süreleri, hakem hastane tarafından onaylanan heyet rapor süreleri, yılda en fazla iki defa görevlendirme suretiyle kendi alanı ile ilgili yurt içi kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklere katılan personelin bir yılda toplam 10 günü geçmeyen süreleri, görevi sırasında veya görevinden dolayı Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan, kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların bu durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmesi halinde kullandıkları hastalık izin süreleri, çalışılmış gün olarak kabul edilecek.
Tabiplerce gerçekleştirilen tıbbi işlemleri incelemek amacıyla her bir sağlık tesisinde inceleme heyeti oluşturulacak.
Koordinatör Başhekimliğe bağlı her bir hastane için Koordinatör Başhekim tarafından ayrı ayrı inceleme heyeti oluşturulabilecek.
İnceleme Heyeti, her ek ödeme dönemi için ilgili personelin hizmet etkinlik katsayılarının tespitine ilişkin tüm işlemleri yürütecek.
İnceleme Heyeti, tıbbi işlemlerle ilgili itiraz ve şikâyetleri inceleyerek karara bağlayacak. Tıbbi işlemlerde uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, disiplin işlemi başlatılabilecek.
Başhekim, inceleme heyeti kararlarına istinaden ek ödemeye esas olacak işlemleri sonuçlandırarak kesin karara bağlayacak, gerektiğinde önceki ek ödeme dönemleri için de inceleme yaptırabilecek.
%20 Ek Puan Verilmesi
Personelin yaptığı işe ilişkin bilgi ve yeteneği, işini düzenli ve kaliteli yapabilme, bağımsız iş yapabilme ve inisiyatif kullanabilme, verilen işi organize edebilme becerisi, kendini geliştirme gayreti, amir ve çalışma arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları, hizmet sunduğu kesime karşı tutum ve davranışları, birim tarafından yapılan işlerin geliştirilmesine katkısı, işin güçlüğü ve riski gibi faktörler dikkate alınarak, çalışan personel sayısının %5’ini geçmemek kaydıyla bağlı bulunduğu ilgili yöneticinin gerekçeli teklifinin yazılı olarak belgelenmesi ve başhekimin onayı ile belirlenen personele, o dönem için sağlık tesisi puan ortalamasının % 20’sine kadar ek puan verilebilir. Bu hüküm kapsamında belirlenen personele verilecek ek puan bir yıl içinde 6 ayı geçemez.
Ek Ödeme Kimlere Yapılacak?
Sağlık tesisleri arasında görevlendirilen personele, geçici görev yaptığı sağlık tesisinden ek ödeme yapılacak.
Bakanlık merkez teşkilatı ile Bakanlık bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatı kadrolarında bulunan personelden sağlık tesislerine en az bir ay süreyle geçici görevle görevlendirilen personele, geçici olarak görev yaptığı sağlık tesisinin döner sermayesinden ek ödeme yapılacak.
Sağlık tesislerinden, Bakanlığın taşra teşkilatına görevlendirilen personele görevlendirildiği yerden ek ödeme yapılacak.
Bakanlığın taşra teşkilatında görev yapan personelin sağlık tesislerine görevlendirilmesi halinde personele, geçici olarak görev yaptığı sağlık tesisinden ek ödeme yapılacak.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan personelden sağlık tesislerine görevlendirilenlere görevlendirildiği sağlık tesisinden ek ödeme yapılamayacak.
Bakanlıkça oluşturulacak komisyon tarafından ihtiyaç planlaması yapılan yerlere resen geçici olarak görevlendirilen uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine görevlendirildikleri sağlık tesisinden yapılacak ek ödemenin yanında, asıl kadrosunun bulunduğu sağlık tesisinden, sağlık tesisi puan ortalaması ve kendi hizmet alanı kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılacka. Bu şekilde yapılan ek ödeme tutarı toplamı, mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemeyecek.”