ANASAYFA arrow right Yaşam

Türkiye’nin eczacı ihtiyacı yok, işsiz eczacılarla karşı karşıyayız

Türkiye’nin eczacı ihtiyacı yok, işsiz eczacılarla karşı karşıyayız
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2022 / 20.42
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2022 / 20.45

Eczacılık Fakülteleri’nin kontenjan sayılarının sınırlandırılması çağrısı yapan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Eczacılık Fakültelerini, bilim ve eğitim yuvasının dışında meslek edindirme kurslarına çevirdiler. Ayrıca fakültelerdeki eğitimin kalitesi tartışılacak düzeyde. Şu anda Türkiye’nin eczacı ihtiyacı bulunmuyor. Zaten şimdiden işsiz eczacılarla karşı karşıyayız. Kontenjanlar sınırlandırılmaz veya durdurulmazsa ilerleyen zamanlar işsiz eczacılar ordusu ortaya çıkacak” uyarısında bulundu.  
Türkiye genelinde 40 bin civarında eczacı var
Türkiye’de Eczacılık Fakülte sayısının her yıl arttığını vurgulayan Başkan Demirci, “Şu anda ülkemizde 60 Eczacılık Fakültesi bulunuyor. Geçen yıl üniversiteler 4 bin 300 civarında öğrenci alırken bu sene rakamın 4 bin 800’e çıkacağını düşünüyoruz. Bu sayı ülkemizin ihtiyacının çok üzerinde. Yıllar önce yapılan planlamada Türkiye’nin 2023 yılında 32 bin eczacı olması planlanırken, şimdiden bu sayı 40 bine dayanmış durumda. Şu anda bile fakülteler iki yıl öğrenci almayabilir. Çünkü ihtiyacın çok üzerinde eczacı var” ifadelerini kullandı.  
Türkiye’nin şiddet konusunda toplumsal bir sorunu var  
Sağlıkta şiddetin çok fazla yaşandığını ve korkunç boyutlara ulaştığını vurgulayan Demirci, “Ülkemizde neredeyse sağlıkta şiddetin yaşanmadığını gün yok gibi. Artık şiddet normal hale gelmeye başladı. Türkiye’de sadece sağlıkta şiddet olayı yok, kadına yönelik de şiddet var. Her yıl yüzlerce kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Kadının veya sağlıkçının bu kadar şiddete maruz kaldığı başka bir ülke yok. O nedenle bu olaya toplumsal şiddet olarak bakmalıyız ve bu bizim ayıbımız. Yani Türkiye’nin şiddet konusunda toplumsal bir sorunu var” şeklinde konuştu.  
Caydırıcı tedbirler alınmadan şiddet önlenemez  
Caydırıcı tedbirler alınmadan şiddetin önlenemeyeceğini kaydeden Demirci, “Ülkeyi yönetenlerin ve karar mekanizmalarının toplumsal şiddeti özendirici davranışlardan ve konuşmalardan kaçınmaları gerekiyor. Ayrıca toplumsal bir eğitim şart. Eczacılarda diğer mesleklerdeki gibi şiddetten nasibini alıyor. Eczaneler bir sağlık hizmeti sunuyorlar. Antalya’da bir eczacı ‘Antibiyotik’ yok diye darp edildi, Ankara’da ise 4 eczacı çalıştığı hastane personeli tarafından katledildi. Geçen hafta Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya öldürüldü, daha sonra ise Adana’da 50 kişilik grup hastaneyi bastı. O   nedenle cezaların caydırıcı olmasının yanı sıra toplumsal eğitim şart. Çünkü şiddet durmuyor, duracak gibi de görünmüyor” açıklamasını yaptı.  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *