Mobil Sohbetler’de Avrupa Birliği tartışıldı
Türkiye Avrupa Birliği Vakfı Kurucu üyesi Can Baydarol, Avrupa Birliği'nin (AB) tam bir kurtlar sofrası olduğu görüşünü savundu. Baydarol, "Mobil Sohbetler" kapsamında Gaziantep'te gerçekleştirilen panelde, Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde 40 yıllık bir rüyanın gerçeğe dönüşeceğini, bu sürece Türkiye'de herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.
Geçen üç yıllık süreçte büyük adımlar atıldı
AB'nin 17 Aralık'ta Türkiye'ye tarih vermesi gerektiğini ifade eden Baydarol, Tabi ki, Türkiye'de tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün AB'ye girme sürecinde üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması lazım. Ama, özellikle geçen 3 yıllık süreçte bu konuda büyük adımlar atıldığına inanıyorum. Türkiye'de vatandaşların AB'nin bir ganimet kapısı olmadığını, bilakis tam bir kurtlar sofrası olduğunu bilmeleri gerekir" diye konuştu.
Bürokrasi konusunda hızlı reformlar gerek
Türkiye'nin başta AB ülkeleri olmak üzere bütün ülkelerin işadamlarına Türkiye'de yatırım yapma çağrısında bulunduğuna dikkat çeken Baydarol, "Dış sermayenin bu sese olumlu cevap vermesi için Türkiye'de bürokrasinin azaltılması gerekir, bizim bürokrasimiz çok ağır yürüyor, bu konuda hızlı reformlar yapılması gerekir" dedi
Bilişim sektörü Türkiye'yi AB'ye çoktan soktu
Turkcell Kurumsal Hizmetler Yöneticisi Hakan Erenoğlu’da, Bilişim sektörünün Türkiye'yi AB'ye çoktan soktuğunu, Turkcell'in yaptığı yatırımlarla Türkiye'nin sesini 57 ülkeye başarıyla ulaştırdığını, belirtip şunları söyledi: "Turkcell markalaşmada dünyanın sayılı bilişim firmaları arasında yerini almış durumda. Türkiye AB sürecinde markalaşmaya çok önem vermelidir. Biz Turkcell olarak bunu başardık. Turkcell'in Türkiye'nin en büyük dünyanın da sayılı bilişim firması olmasında en önemli faktör şartlarını zorlayarak yatırım yapıp müşteri memnuniyetini yakalamış durumda.
Türkiye'nin üyeliği AB'nin menfaatine
Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi ise Türkiye'nin AB'ye girmesinin AB'nin de menfaatine olacağını ifade ederek, "Çünkü, genç nüfusu ile beyinleriyle Türkiye AB'nin daha fazla gelişmesine büyük katkı yapacak. Bunu Avrupalı dostlar da çok iyi biliyor" dedi.
Türkiye markalaşmaya çok önem vermeli
GTO Başkanı Mehmet Aslan ise Türkiye'nin AB sürecinde markalaşmaya önem vermesi gerektiğini, bu konuda Gaziantepli sanayiciler olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ve de göstermeye devam edeceklerini kaydetti.
Türkiye siyasi kriterleri yeterli ölçüde karşıladı
Aslan, "6 Ekim'de açıklanan İlerleme Raporu'nda Avrupa Komisyonu, Türkiye' in siyasi kriterleri yeterli düzeyde karşıladığı görüşünde olduğunu ve katılım müzakerelerinin açılmasını önerdiğini açık bir şekilde dile getirmiştir. Bu olumlu tavsiye tarafımızdan büyük bir memnuniyetle karşılanmasına rağmen, tavsiye kararının altında kaygılara yol açacak hükümlerin ve özel koşulların bulunması hayal kırıklığı ve soru işaretlerini de beraberinde getirmiştir. Raporun tavsiyeler bölümünde yer alan "Müzakere sürecinin sonucunun önceden garanti edilemeyecek açık uçlu bir süreç olduğu görüşü, kuşkusuz raporun en rahatsızlık uyandıran bölümüdür. Yine raporda Türkiye'ye yönelik bazı özel olumsuz yaklaşımlar da görülmektedir" dedi.
Türkiye'ye yapılan haksızlığa son verilmeli
Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli koşul olan siyasi kriterler konusunda Türkiye üzerine düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirdiğini kaydeden Aslan, "Türkiye izlediği ciddi ve istikrarlı politikalarla AB üyeliği yolundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Aynı kararlılığı ve istikrarı ortaya koyma sırası Avrupa Birliği'ndedir. AB'nin Türkiye'ye yaptığı haksızlığa 17 Aralık'ta son vermesini temenni ediyoruz. 17 Aralık'ta yapılacak zirve sonunda, AB'ye üye kabul edileceğine ilişkin Türkiye'ye kesin güvence verilmesi ve farklı uygulamaların ortadan kaldırılması gerekmektedir" diye konuştu.