Gaziantep'te kurulacak 7 Kırmızı biber fabrikasıyla, aflatoksinsiz pul biber üretimi yapılarak ihracatın önündeki engelin aşılması ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasının hedeflendiği bildirildi. Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Gaziantep'te kırmızı pul biber üretiminin artırılması amacıyla İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde özel sektörün girişimiyle 7 pul biber fabrikasının kurulacağını söyledi.
30 Bin dekarlık alanda yaş
kırmızı biber ekimi yapılıyor
Gaziantep'te her yıl 30 bin dekarlık alanda yaş kırmızı biber ekimi yapıldığını belirten Yılmaz, şöyle dedi: "Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerine bağlı 32 köyde 30 bin dekarlık bir alanda yaş kırmızı biber ekimi yapılıyor. Yılda üretilen 60 bin tonluk yas kırmızı biberin 30-35 bin tonluk bölümü bu fabrikalarda işlenip pul biber haline getirilecek. Böylece Gaziantep'in biber üretiminin yüzde 50'sini kendi tesislerimizde işleme imkanına kavuşmuş olacağız."
Aflatoksin ve aspergillas adlı
hastalıklar bibere bulaşıyor
Daha önce faaliyet gösteren 3 fabrikanın kurutma tesislerinin olmamasından ötürü işlemlerin ilkel şekilde, biberlerin yere serilerek güneşte kurutulup ardından bu işletmelerde götürüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, "Gerek kurutma ve gerekse öğütme sırasında yapılan işlemlerde aflatoksin ve aspergillas adlı hastalıklar bibere bulaşıyor. Bu hastalıklar zehirli bir küften meydana geldiği için öldürücü olabiliyor. Ayrıca bu zehirli maddeler kanserojen etkiye de sahiptir" diye konuştu.
Teknik ekipler yardımıyla çiftçi tarlalarda eğitilecek
Geçmiş yıllarda üretimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle ihraç edilmek istenen binlerce ton pul biberin ilgili ülkelerin gümrük kapılarından Türkiye'ye iade edildiğine işaret eden Yılmaz. şunları kaydetti: "Aflatoksin ve Aspergilles adlı bu zehirli maddeleri içeren biber üretimini engellemek için bu yıl çiftçileri teknik ekiplerimizin yardımıyla tarlalarda eğiteceğiz. Bibere aflatoksin maddesinin bulaşması iki nedenden olabiliyor. Birinci nedeni tarlada başlayan ve kurutma aşamasına kadar olan aşamada biberin iyi kurutulmaması ve nemli kalması ikinci nedeni ise fabrikada işlendikten sonra depolama sırasında nemlenmesinden kaynaklanıyor. Bibere aflatoksin bulaşmaması için mutlaka çiftçilerin iyi eğitilmesi yanında pul biber fabrikalarının da bilimsel üretim yapabilmelerin için mutlaka ziraat ve gıda mühendisleri istihdam etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde geleneksel ve ilkel şartlarda yapılacak biber üretimiyle aflatoksinin önüne geçmenin mümkün olamayacaktır."
İşletmelere kurutma tesisi zorunluluğu getirildi
Gıda üretimi denetimlerinin Tarım ve Köy İsleri Bakanlığı'na devredilmesinin ardından halen faaliyet gösteren 3 işletmede yaptıkları denetimlerde kurutma tesislerinin bulunmadığını tespit ettiklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Denetimlerin ardından hem bu işletmelere hem de bundan sonra açılacak işletmelere kurutma tesisi zorunluluğu getirdik. Ayrıca mevcut ve kurulma aşamasındaki fabrikaların yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, pul biber üretimini daha bilimsel ve hijyenik bir ortamda yapmaları konusunda kendileriyle anlaşmaya vardık."