ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Almanya’da çalışan doktor bir evladımız Sigorta Hastanesi’ne suni böbrek cihazı gönderiyor

Almanya’da çalışan doktor bir evladımız Sigorta Hastanesi’ne suni böbrek cihazı gönderiyor
YAYINLAMA: 30 Ocak 2022 / 16.43
GÜNCELLEME: 30 Ocak 2022 / 16.43
Kiel Üniversitesi baş asistanı Doktor İsmail Yükseltan’la bir arkadaşımız konuştu. Böbreği bozulan hastalarımız Ankara ve İstanbul’a giderek aylarca sıra bekliyorlardı.

Almanya Üniversitesi baş asistanlarından, kalp damar cerrahisi mütehassısı Doktor İsmail Yükseltan, tatilini ailesinin yanında geçirmek üzere Gaziantep’e geldi.

Üniversitenin dört adet böbrek diyaliz cihazını, Gaziantep Sosyal Sigortalar hastanesine hibe etmesini sağlayan Doktor İsmail Yükseltan’la, Başhekim Doktor Mustafa Özgün’ün odasında görüştük.

Hikaye şu: Suni böbrek dediğimiz cihazın adı böbrek diyaliz cihazı. Böbrekleri iflas eden, yani gerek hastalık, gerekse bir kaza sonucu böbrekleri çalışmayın hasta, haftada iki gün 6 saat süreyle bu cihaza bağlanıyor. Cihaz hastanın kanında bulunan zararlı maddeleri temizliyor. Böylece ölümle burun buruna gelmiş olan o insan hayatını rahatça sürdürebiliyor.

Bu işlem, böbrekleri geçici bir süre için çalışmayan hastalanan insanlar da olduğu gibi, böbrek nakli bekleyenlere de hizmet veriyor. Sosyal Sigorta Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Özgün şöyle konuştu:

Gaziantep ve çevresinde bu tip böbrek hastalarından çok var. Bu hemşerilerimiz ancak Ankara, İstanbul gibi 3-4 büyük şehrimize giderek, aylarca sıra bekleyerek suni böbrekten yararlanabiliyorlardı.

Almanya Kiel Üniversitesi’nde kalp damar cerrahisi olan arkadaşımız Doktor İsmail Yükseltan dört adet suni böbrek cihazının Gaziantep hastanesine hibe edilmesini sağlamış bulunuyor. Biz de aylardan beri genel müdürümüzle temas halindeyiz. Çünkü cihazlar gelince servis gerek, ekip gerek, solüsyonlar ve diğer yardımcı malzemeler gerek. Genel müdürlüğümüzle hastanemiz gerekli her şeyi planlamıştır. Cihazların naklini, gümrük işlemlerini, gerekli solüsyon ve masraflarını genel müdürlük, geri kalan işlemleri de biz temin edeceğiz. Gaziantep’in vefalı bir evladı olan Doktor İsmail Yükseltan’a ne kadar teşekkür etsek azdır.

Genç kalp damar cerrahımız İsmail Yükseltan da şunları söyledi: “Çalıştığım üniversite senatosu, geçen yıl hibe etmeyi vaadettiği dört adet böbrek diyaliz cihazını, Almanya’nın ekonomiye yönelmesi sonucu vermekten vazgeçti. Çünkü cihazlar çok iyi durumda ve pahalı. Almanya’daki fiyatı 30.000 mark. Buraya her biri 3-4 milyona mal olur.

Çabalarımız sonunda senato ikinci kez hibe etmeye karar verdi. Almanya’ya dönünce nakliye ve gümrük işlemlerini yatırıp cihazları göndertmeye çalışacağım. Yani bu iş %99 bitmiştir.

Ancak şunu da söylemeliyim: Asıl zorluk, cihazlar Gaziantep’e geldikten sonra başlar: Montaj gerek, bu işlemleri yapacak mütehassısı hekim ve ekip gerek, diğer işlem ve masraflar gerek. Bunları da Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü ile Gaziantep Hastanesi Başhekim ve hekimleri yapacak. Suni böbrek cihazında kurmak ve çalıştırmak büyük zahmet ve fedakarlık ister. Arkadaşlarımın fedakarlığı ile Gaziantep ve çevresindeki böbrek hastalarına büyük bir hizmet verilmiş olacaktır. Doğduğum, okuduğum şehrime küçük bir hizmet edebilirsem kendimi mutlu sayacağım.

Biz de Gaziantepliler olarak, Doktor Yükseltan’a, Doktor Özgün’e ve bu konuda yardımcı olanlara şükranlarımızı sunuyoruz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *