ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

ANAP’a trilyonluk ‘TEKEL lokması’

ANAP’a trilyonluk ‘TEKEL lokması’
YAYINLAMA: 18 Eylül 2020 / 17.44
GÜNCELLEME: 18 Eylül 2020 / 17.44

Tekel ürünlerinin bayilere dağıtım işini Bakkallar Odası tarafından kurulan ve yüzde bir karla çalışan TEK-PA AŞ yapıyordu. Bir süre sonra devreye ANAP'lılar girdi. ANAP eski milletvekili Ünal Yaşar'ın Tekel’in yönetimine girmesi de zamanlamaya denk gelmişti. ANAP eski İlçe Başkanı Ahmet Şahin'in Başkanlığında da TEK-PA AŞ kuruldu. Siyasi baskı uygulanarak formalite bir ihaleye Tekel ürünlerinin dağıtım işi TEK-PA AŞ’den alınıp GATEKPA’ya verildi.

ANAP’lılar sadece Gaziantep'te değil Mersin Zonguldak gibi 4-5 büyük kentte de aynı şekilde dağıtım işine el koydu. Diğer kentlerde ise dağıtım işini Bakkallar Odası’nın kurduğu şirketler yapıyor. Usulsüz devirden sonra yönetmeliklere aykırı olarak alınan kararla bayilere Tekel ürünlerinin sadece GATEKPA’dan alma zorunluluğu getirilmesini, tüm bayiler tepki gösteriyor. Oda Başkanı Vakkas Katırlı kendilerine haksızlık yapıldığını belirtirken bayilerin yeni kurulan dağıtım şirketlerinden memnun olmadığını söyledi.

Son derece açık olan yönetmeliğe ve TEK-PA AŞ’nin 48, GATEKPA’nın 18 civarında ortağı bulunmasına rağmen bu madde hiçe sayılarak ihale TEK-PA’ya verildi. Genelgenin 13. maddesinde toptan satıcı pazarlayacak mı diğer ürünün satışını arttırmak üzere tekele pazarlanan ürün satışını parekende satıcılar üzerinde etkileyici bir unsur olarak kullanmayacağı gibi elindeki ürünü hiçbir şekilde satmaktan imtina edemez ve parekende satıcıları herhangi bir kayıt altına alamaz, belli bir ürünü tercih etmeye zorlanamaz dendiği buna karşılık bayilik eksiğinin zamanında giderilmediği ifade edildi.

Yönetmeliğe göre ihalelerin yasal olarak kendisine verilmesi gerektiğini ifade eden Katırlı, üyelerimizin tümü Tekel bayi ve şirketin üye sayısı 48, diğer firmanın ortak sayısı bizimkinin üçte biri kadar. Yasal olarak ihalelerin bize verilmesi gerekir ama verilmedi. Durumu yetkili kurumlara bildirdik siyasi baskı olduğu için hak ettiğimiz ihaleyi alamadık. Sonuçta bayilerimiz mağdur edildi. Demircide yoğurt satılmaz. Bayileri perişan ediyorlar. Şartnameye uymuyorlar. Biz bu işi tam 30 ay sorunsuz yaptık. Hiçbir şaibeye de ismimiz karışmadı dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *