Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, antepfıstığında damlama sistemiyle sulu tarıma geçilmesi gerektiğini söyledi.
Arpacı, damlama sulama sistemine geçilmesi ile birlikte, antepfıstığı üretiminde yüzde 100 verim artışı sağlanabildiğine dikkati çekti. Yıllık üretimi 300 bin ton olan İran'ın, Kerman ve Rafsancan bölgesinde sulu tarıma geçerek fıstık üretimini önemli ölçüde artırdığına işaret eden Arpacı şunları söyledi: Tahran'da düzenlenen fıstık konulu sempozyuma katılıp, bu ülkenin üretimi konusunda geniş bilgi sahibi olma fırsatı bulduk. Ziyaretimiz sırasında yıllık yağış miktarı 100 kilogramın altında olan Kirman ve Rafsancan bölgelerini gezdik. Sulu tarım yapılan ve her yıl verim alınan bu bölgelerde bir dönümlük alandan 150 kilo verim alındığını gördük" diye konuştu. Türkiye'de başta Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere antepfıstığı üretimi yapılan bölgelerde, 1 dönümlük alandan elde edilen verim miktarının 70-80 kilogram civarında olduğunu ifade eden Arpacı, şöyle konuştu: "Türkiye'nin yıllık antepfıstığı üretim rekoltesi 50 bin ton civarında. Bu üretim miktarı ile başta İran olmak üzere diğer ülkelerle özellikle dış piyasada rekabet etmemiz mümkün değil. Üretim yapılan arazilerin durumu sulamaya uygun. İran'ın yaptığı gibi damla sulama sistemi ile sulu tarıma geçmek zorundayız." Üreticilerin, antepfıstığında sulu üretim yapmanın karlı olmadığı şeklinde yanlış bir düşünceye sahip olduğuna işaret eden Arpacı, şu bilgileri verdi: "Yüzde yüze yakın bir oran-da verim artışı sağlayan sulu üretim, üreticiler için pamuk, mısır ve ayçiçeği gibi tarım ürünlerinden daha fazla getiri sağlayan önemli bir ürün. Biz enstitü olarak bu konuda üreticilere gerekli desteği sağlamaya hazırız.
TAZE TÜKETİMİN ARTIRILMASI
Antepfıstığının taze işlenip piyasaya sürülmesinin tüketimin artırılması bakımından önemli olduğunu kaydeden Arpacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda antepfıstığı daha çok iç piyasaya sunuluyor. Dış pazarlarda İran ile rekabet edemediğimiz için iç piyasayı düşünmek zorundayız. Son yıllarda antepfıstığında iç piyasada tüketim çok arttı. Bu tüketimi daha da artırmak için taze işleme ve tüketime sunma çok önemli. İyi bir ambalajlama ile iki hafta kadar dayanma süresi bulunan antepfıstığı, tüketiciler tarafından çok beğenilecek bir ürün. Taze tüketim, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzeri özelikle Antalya, Muğla ve Mersin gibi yabancı turistlerin de yoğun olarak bulunduğu turizm bölgelerinde çok büyük rağbet görür."