ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Astım ihmale gelmez

Astım ihmale gelmez
YAYINLAMA: 03 Kasım 2020 / 16.47
GÜNCELLEME: 03 Kasım 2020 / 16.47
Gaziantep, diyabetten sonra Astım’da da ilk sırada

Astım hastalığının dünyada ve Türkiye’de giderek arttığını ifade eden Astım ve Allerji Uzmanı Doç. Dr. Atilla Ateş, astım toplumun tüm kesimini etkileyen, iş kaybına yol açan ciddi bir hastalık olduğunu, önlem alınmadığı takdirde kalıcı hastalıklara yol açabileceğini açıkladı.

Astım ve Allerji Uzmanı Doç. Dr. Atilla Ateş, ülkemizde astım hastalığının yetişkinlerde yüzde 4-5, çocuklarda ise yüzde 7-8 oranında görüldüğüne dikkat çekerken Gaziantep’teki astımlı hasta oranının dünya ile paralel gittiğini kaydetti. Ateş, astımın oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığını belirtti.

Ateş, çevresel faktörler arasında günlük hayatta çeşitli maddelere karşı duyarlı olan kişilerde Astım hastalığının daha kolay ortaya çıktığını söylerken konuşmasına şöyle devam etti: “Bazı hastalarımızda bahar aylarında polenler astıma yol açabiliyor. Bunun yanında evde kullanılan halı, yün yatak, battaniye, koltuk ve perdede gözümüzle görmediğimiz ev tozunda bulunan toz böcekleri allerjik astım oluşumunda rol oynar. Havada, evimizde ve İşyerimizde bulunan küf ve rutubet bazı duyarlı kişilerde allerjik astım oluşmasına yol açar. Bazı kişilerde ise astımın nedeni kedi ve köpeklere karşı aşırı bir duyarlılıktır. Hayvanlara bağlı duyarlılık astıma yol açabilmektedir" dedi.

Astım hastalığının en önemli belirtisinin kuru öksürük olduğuna dikkat çeken Ateş, hastanın balgam çıkarmaya gayret edeceğini, ancak bunda başarılı olamayacağını belirterek, “Bu durumda çok az bir yapışkan balgam çıkardığında hasta rahatlar. Kuru öksürüğün yanında nefes darlığı ve hırıltı, yani nefes alıp verirken duyulan ses hastalığın en önemli belirtisidir" şeklinde konuştu.

Ateş, astım hastalığının çok çeşidinin olduğunu, allerjik olmayan astımı da körükleyen etkenler olduğunu belirterek, hava kirliliği, sigara dumanı, çeşitli temizlik malzemeleri, hypo, tuz ruhu, çamaşır suyu, boya ve ilaç kokularının solunum yollan- nı tahriş ederek allerjik olmayan astıma yol açtığını vurguladı. Ateş "En sık karşılaşılan sorun, astım hastalarının evinde sigara içilmesi. Bu hastalar sigara dumanına maruz kaldığı sürece iyileşemez. Astım hastalığının tedavisi zamanında yapılmazsa hastalık ilerler. Solunum yollannda geri dönüşü olmayan değişiklikler oluşur. Nefes darlığı sorun- lan oluşur. Nefes darlığı bazı geceler artarak hastanın krize girmesine yol açar. O nedenle astımlı hastanın kendini ciddi şekilde koruması ve bu hastalıkla uğraşan merkezler tarafından incelenmesi ve tedavi edilmesi gerekir" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *