Gaziantep'in Teşvik Yasası kapsamına alınmaması konusunda yapılan eleştirileri yanıtlayan GSO ve GTO başkanları, bu konuda kendilerine yönelik eleştirilerin haksız olduğunu ifade etti. Konukoğlu, “Halep gezisinde Başbakan'dan Gaziantep'in Teşvik Yasası kapsamına alınacağına dair söz almıştık. Başbakana güvenmeyip kime güvenecektik" diye konuştu.
Gaziantep'in teşvik kapsamı içindeki iller arasında yer almamasından kendilerinin sorumlu tutulmalarına tepki gösteren OSB Başkanı Cahit Nakıpoğlu, GTO Başkan Mehmet Aslan, GSO Başkanı Nejat Koçer GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile AKP milletvekilleri sanayicilerle bir toplantı yaptı. OSB Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya sanayiciler yoğun ilgi gösterdi. Sanayicilere uzun uzun açıklama yapan milletvekilleri kendi çaba ve gayretlerini en ince ayrıntısına kadar sıraladı. OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, Gaziantep'in teşvik dışında kaldığını, bundan sonra yapılması gerekenin enerji ve doğalgazda indirim istemek olduğunu belirtirken, Koçer, Aslan ve Konukoğlu sanayicilere sitem etti.
Konukoğlu hem beddua etti, hem de yüz yüze tartışmaya çağırdı
GSO Meclis Başkanı Konukoğlu, kendisini eleştirenlere beddua etmekle kalmayıp, erkekçe mücadeleye de çağırdı. Aslan ise, bu işin mücadelesinin namus borcu olduğunu söyledi. OSB'deki açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Lütfullah Bilgin, Teşvik Yasası'nın bu şekilde çıkmasından sanayicilerin memnun olmadığını bildiklerini, ancak söz konusu toplantıdan çıkacak sonuçların rapor haline getirilerek Başbakan Erdoğan'a iletileceğini söyledi. Gaziantep'in ortak akılla idare edildiğini söyleyen Bilgin, "Şehrimizin kalkınmışlığının en önemli nedeni ortak akılla yönetilmesidir. Buradaki sorunlar da ortak akılla tartışılıp Başbakan Erdoğan'a rapor halinde iletilecek" dedi.
Teşvik konusunda Başbakan ikna edilemedi
AKP Milletvekili Ahmet Uzer kendisi de sanayici olduğu için sanayicilerin sorunlarını yakından bildiğini söylerken, Gaziantep'in teşvik kapsamına alınması için ellerinden gelen çalışmayı yaptıklarını, ancak Başbakan Erdoğan'ı ikna edemediklerini söyledi. Uzer, "Teşvikten dolayı sıkıntılarınızı biliyoruz. Gaziantep'in dışındaki illere teşvik verildi de Gaziantep'e verilmedi gibi bir hava estirildi" dedi.
Teşviğin bütçeye maliyeti 5 katrilyon
Teşvik Yasası'nın bütçeye ciddi anlamda bir maliyet getirdiğini, bu nedenle IMF'nin de teşviğe sıcak bakmadığını vurgulayan Uzer, "IMF ile Türkiye'nin sıkıntıları var. Teşvikin maliyeti 5 katrilyon, bunun bir katrilyonu var 4 katrilyonluk daha kaynak getirildikten sonra IMF ile görüşülecek. Bu tür konulara siyasi açıdan bakmayalım. Özellikle yerel bazda konu siyaset malzemesi olarak alınırsa, Gaziantep kaybeder şeklinde açıklama yaptı.
Milletvekili olarak gayret gösterdik
"Bir vekilin çapı ve çerçevesi neyse, o çap ve çerçevede çalışma yaptık" diyen AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, sanayicilerin kent dışında yatırım yapan sanayicileri eleştirmesinin doğru olmadığını söyledi. Şahin, "Siz içinizde birbirinizi yıpratıyorsunuz. Şunun şurada şu yatırımı var, onun da orada o yatırımı var, bunun için uğraşmadılar' diyorsunuz. Bu tür söylentiler Gazi şehre yakışmıyor. Kendi kendinize zarar vermeyin. Sizlerin sıkıntılarınızı kendi vücudumuzda hissediyoruz" dedi.
Başbakan'a güvenmeyip kime güvenecektik?
"Politika" kolay bir iş değil. Başbakan'ın da işi zor" diye sözlerine başlayan GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, arkasından konuşanlar olduğunu belirterek, onları yüzüne karşı konuşmaya çağırarak, "Erkekseler yüzüme gelip söylesinler arkamdan konuşmasınlar" dedi. Konukoğlu, Gaziantep'in Teşvik Yasası'na alınması sözünü Başbakandan Halep'te aldıklarını, ancak daha sonra Başbakan'ın Gaziantep'i teşvik alan iller arasına koymadığını belirtirken Halep’te biz bunun sözünü aldık. Ancak daha sonra Başbakan fikir değiştirdi. Başbakan'a güvenmeyip kime güvenecektik? Zaten IMF de teşvik olayına karşı. Bizi rahatsız eden, bizim bu iş için uğraşmadığımızın söylenmesidir. Kim bunu söylerse, gözünden dizinden gelir" şeklinde açıklama yaptı.
Konukoğlu, geçmiş için küfür bugün için beddua ediyor
Bursa'ya kendisine Gaziantep OSB'de arsa vermedikleri için gittiğini söyleyen Konukoğlu, "Gaziantep'te bize arsa vermedikleri için Adıyaman'a, Bursa'ya gittim. Bugün bana arsa vermeyenlere küfrediyorum. Kolay mı il dışında yatırım yapmak? Kolay mı ailelerin bölünmesi? Geçmişte de oldu, kahredip anahtarı teslim edelim, fabrikaları kapatalım diyenler. Bugün de var. Kim anahtarı verirse, biz de onları alır Başbakan'a veririz. Ayrıca bir gerçeği unutmamak gerekir ki teşvik ömür boyu değil, sadece 5 yıl. Biz Odalar Birliği olarak teşvikin kademeli olarak çıkmasını isterdik. Bizim teşvik İçin uğraşmadığımızı söyleyenler de erkekçe çıksın, konuşsun arkamızdan konuşmasın" dedi.
Bush'a mı gitseydik?
Ellerinden gelen tüm çal çalışmaları yaptıklarını söyleyen, GTO Başkanı Mehmet Aslan da "Beni tanıyanlar tanır, ben iktidar muhalefet tüm partilere aynı uzaklıktayım. Siyasilerin bir eksiği varsa çıkar söylerim. Başbakan'a dört başkan bir buçuk saat anlattık. Kime inanacağımızı şaşırdık, Başbakan'a inanmayacaktık ta Bush'a mı gidecektik? Bu 13 ilin toplamı bir Gaziantep değil. Hani o çalışmıyoruz ya Gaziantep Denizli, Adana, Konya da teşvik alamadı onlar da mı çalışmadı?" diye konuştu.
Perilikayamız, Hacıbabamız var mi diyeceğiz?
Teşvik sisteminin bu haliyle çok mantıksız ve anlamsız olduğunu dile getiren Aslan, "Burada bir haksızlığa uğradık, bu işin mücadelesi bizim namus borcumuz. Başbakan bu konuda mahcup. Biz de kendi sanayicimize ucuz enerji vereceğiz diyeceğiz. Gaziantep'in imajını iyi tanıttığımız için de suçlanıyoruz. İtalyanlara Cinderemiz var, Perilikayamız var Gaziantep gereksiz bir il mi diyeceğiz? Gaziantep'i çuvala koysanız sığmaz yok sanayi tesislerimiz, makinelerimiz var, bunlarımız yok mu diyeceğiz" şeklinde konuştu.
Siyasi bir karar olmaktan öteye gitmez
GSO Başkanı Nejat Koçer de teşvik kapsamına alınan illere yatırım gitmediğini, çünkü teşvikin sektörel yapılmadığı için başarılı olmayacağını vurguladı. "36 ile teşvik, siyasi bir karar olmaktan öteye gitmez diyen Koçer, "Türkiye'de 49 ile sanayi yatırımı götürmeniz mümkün değil. O yörelerde hayvancılık yaygınsa hay-vancılığı, balıkçılık yaygınsa balıkçılığı teşvik etmeniz gerekir" dedi.
Bu kadar katılım kredi açıklamalarında olurdu
Toplantıya katılımın yoğun olmasını şaşkınlıkla karşıladığını ifade eden OSB eski Başkanı Durmuş İşsever ise, "Bu salonda defalarca toplantı yapıldı, ancak bu kadar kalabalık toplantı nadir oldu. Sanayicilerin toplantıya gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşıladım. Çünkü bizim sanayicilerimiz genellikle banka kredileriyle ilgili toplantılara ancak bu kadar yoğun ilgi gösterirdi" diye konuştu.
Teşvik sistemi iptal edilsin
GSO üyesi Ali Burnukara ise, başkanların eleştirilere tahammülsüz olmalarına bir anlam vermediğini vurgulayarak başladığı konuşmasına, "Teşvik sisteminden henüz IMF de razı değilken iptal edilsin. Teşvik verilecekse de kademeli olarak İstanbul da dahil tüm illere verilsin" diye konuştu.