Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. İzzet Açar, bir yıldan fazla depolarda bekletilen Antepfıstığının gıda değerinin düştüğünü söyledi.
Açar, Antepfıstığının, yağ, protein ve karbonhidrat bakımından zengin bir meyve olduğunu belirterek, "Antepfıstığı, normal depolarda bir yıldan fazla bekletildiği zaman meyvelerdeki yağlar bozulur, meyvelerdeki serbest asitlik ve peroksit oranı yükselir. Bu da ününün gıda değerini düşürür" dedi.
Modern muhafaza depoları bulunmuyor
Başta Gaziantep olmak üzere Antepfıstığı üretimi yapılan bölgelerde, modern muhafaza depolarının bulunmadığına dikkati çeken Açar, "Bu durum, Antepfıstığının muhafazasını daha önemli hale getiriyor. Üreticilerimiz tarafından özenle üretilip pazara sunulan bu ürünün muhafazası, ev veya işletmelerin kullanılma yan bölümlerinde veya boş dükkan ve hangarlarda yapılıyor” diye konuştu.
0 ile 10 derece arasındaki depolarda bekletilmeli
Kırmızı kabuklu olarak depolanan meyvelerin dayanma süresinin daha fazla olduğunu ifade eden Açar, şu bilgileri verdi: "Kırmızı kabuklu olarak muhafaza edilen ürünün kalite kaybı daha az oluyor. Yüzde 4-6'ya kadar nem içeren kavlak Antepfıstığı meyveleri de 20 derece sıcaklık ve yüzde 65-70 nispi nem şartlarında 1 yıla kadar güvenle saklanabiliyor. Antepfıstığı bir yıldan daha uzun bir süre depolanacak la 0 ile 10 derece arasındaki soğuk hava depolarında saklanması gerekir. Ürünün depolanması süresince sıcaklık, nem ve ışık depolama ömrü üzerinde etkili olmaktadır.
İklim koşulları iyi geçti
Antepfıstığında bu yıl iklim koşullarının iyi geçtiğini ve şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadığını kaydeden Açar, şöyle konuştu: "Bir yıl önce Nisan ayında yaşanan ve uzun süren soğuklar nedeniyle rekolte düşük olmuştu. Bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz. Bölgede, Ağustos ayının ilk haftasındaki 3 günlük yağışın da üretimi olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Yağış, ağaçların su ihtiyacını karşılama-sına yardımcı olacağından faydalı olmuştur.
Ancak, bu yağışlar karazenk ve alternaira gibi hastalıkların artmasına da yol açabilmektedir. Üreticilerin bu konuda dikkatli olması gerekir."
Açar, enstitü olarak isteyen üreticilere, ilaçlama, depolama, budama ve hasat gibi tüm alanlarda yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi.