ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Cezaevi, çocukları daha çok suça itiyor

Cezaevi, çocukları daha çok suça itiyor
YAYINLAMA: 10 Şubat 2022 / 14.32
GÜNCELLEME: 10 Şubat 2022 / 14.32
İçerden yeni yollar öğrenerek çıkıyorlar

Gaziantep Barosu bünyesinde 2002 yılında oluşturulan Çocuk Hakları Komisyonu başkanlığına getirilen Avukat Ayşe Cengiz, sokak çocukları konusundaki çalışmaların yetersiz kaldığını, cezaevine fiziksel olarak çocuklar için uygun olmadığını belirterek, “Hırsızlık gibi suçlardan içeri giren çocuklar, orada yeni yollar ve yöntemler öğrenerek çıkıyorlar. Gaspa yönlendiriliyorlar” diye konuştu.

Cengiz, Gaziantep’te mutlaka bir Çocuk Mahkemesi kurulması gerektiğini vurguladı. Gaziantep barosu bünyesinde oluşturulan ve 15 üyesi olan Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ayşe Cengiz, Gaziantep cezaevine çocuk barındırılması için uygun olmadığını söyledi ve “İnsanın cezaevine yatmasındaki amaç onu topluma kazandırmaktır. Ceza, yetişkinlikler için yapılmış olduğundan, çocuklar orada kendi akranlarıyla kalsalar dahi, fiziksel olarak uygun değil. Yeni adliye binası için ödenek çıkarılırken belki bir ıslah evi için ödenek çıkar” diye konuştu. Çocukların cezaevinde çok sağlıksız ortamlarda barındıklarını Kaydeden Cengiz, 13-13 yaşındaki çocuk, başka bir şehirden tek başına Gaziantep’e gelmiş ve burada suç işleyerek cezaevine girmiş. Ziyaretine gelecek kimsesi yok, ailesi de yok derken, sokaktaki tehlikeye dikkat çekti.

Çocuk Mahkemesi şart

2253 sayılı çocuk hakları kanunu gereği olarak Çocuk Mahkemesi kurulması gerektiğini hatırlatan Cengiz, “Çocuklarla ilgili birçok kanun uygulanmıyor. Uluslararası birçok kanunun gereği yapılmıyor. Türkiye’deki çocuk mahkeme sayısı beşi geçmez. En kısa zamanda Gaziantep’te bir Çocuk Mahkemesi açılmalı. Çocuk Mahkemesi kurulması için başsavcı ile görüştük ve ağırlığımızı koyacağız” şeklinde konuştu.

 En önemli görev ailelere düşüyor

Cengiz, kimsesiz çocuklar konusunda Sosyal hizmetler müdürlüğü ve diğer kurumların çalışmalarının yetersiz kaldığını belirtirken, “En büyük sorumluluk ailelere düşüyor. Yaşanan yoğun göçlerle çok Çocuklu aileler, maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını sokağa salıyor. Küçük hırsızlıklarla suç işlemeye başlayan çocuklar, içeri girip çıktıkça yeni yollar öğrenerek daha büyük suçu işlemeye başlıyorlar. Sosyal hizmetler müdürlüğü çalışmaları da yetersiz kalıyor. Bütün çocukları ulaşılamıyor. En büyük sorumluluk ailelerde olmasına rağmen, ailelerde çocuklarına gereken önemi göstermiyor” diye açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *