ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çiftçinin yarısı yasal takipte

Çiftçinin yarısı yasal takipte
YAYINLAMA: 30 Ekim 2020 / 12.14
GÜNCELLEME: 30 Ekim 2020 / 12.15
Tarım Kredi Kooperatiflerine kayıtlı 59 bin 126 ortağın yarısının kredi borcu bulunduğu belirtilerek, kurumun 21 trilyon 500 milyar alacağının biriktiği ve yasal takibe geçtiği bildirildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Bölge Müdürü Nevin Eryiğit, kooperatife 1996 yılından beri borcunu ödemeyenler olduğuna dikkat çekerek, af beklentisiyle ödenmeyen borçların her yıl katlandığını açıkladı. Eryiğit, borcun yüzde 20’sinin ödenmesi halinde faizin dondurulacağını, kalan borca da 30 ay taksit kolaylığı sağlandığını ifade etti.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Bölge Müdürlüğü olarak, Adıyaman, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere toplam 5 ilde faaliyet gösterdiklerini ifade eden Eryiğit, 2 bin 143 yerleşim biriminde 86 kooperatife kayıtlı 59 bin ortaklarının bulunduğunu ifade etti. Tarım işletmesi olan, çiftçilik ve hayvancılık yaptığını belgeleyen ve ortaklık şartlarını taşıyan herkese kredi verildiğini belirten Nevin Eryiğit sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarım Kredi Kooperatifleri, ortaklarının tarımsal tüm girdi ihtiyaçlarını kredi olarak karşılıyor. Bunlar tarım ilaçları, tarımsal aletler, gübre, hayvan yemi ve akaryakıtı kapsıyor. Çiftçinin akaryakıt ihtiyacını karşılamak için 8 ayrı yerde yeraltı tankerleri ve 4 tane seyyar tanker olmak üzere toplam 12 tanker hizmet veriyor. Tanm Kredi Kooperatifleri yarı özerk, ticari bir müessesedir. Çiftçiye verilmek üzere alınan krediyi yeniden devlete ödüyoruz. Bu kurumun yaşaması için kredi alan kişilerin ödemelerini zamanında ödemesi gerekir. Son zamanlarda faizlerin yükselmesi ve ekonomik kriz, çiftçinin de zor duruma düşmesine neden oldu.”

Tarım Kredi Kooperatifleri’ne kayıtlı 59 bin 126 ortaktan 25 bin 167’sinin kooperatif 21,5 trilyon kredi borcu bulunduğunu ifade eden Eryiğit, ödemesini aksatan çiftçiler hakkında yasal işlem yapıldığını, bazı çiftçilerin 8 yıldan beri kuruma borcunu ödemediğini belirtti. Kredilere yıllık yüzde 77 faiz uygulandığını söyleyen Eryiğit, kredi üst limitinin 2. milyar 250 milyon lira olduğunu açıkladı.

Ortakların borçlarını ödemesi konusunda bir takım kolaylıklar getirildi. Ödeme zorluğu çeken ortaklar için Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği olarak taksitlendirme imkanı getirdik. Tarım Kredi Kooparatifleri’ne olan kredi borçlannı zamanında ödeyemeyenlere borçlarının yüzde 20’sini peşin ödemeleri halinde faizleri dondurarak kalan kısmını 5 taksitte ödeme kolaylığı sağlıyoruz.. Böylece 6’şar aylık taksitlerle 5 taksit olmak üzere 30 ayda ödeme fırsatı doğdu. Verilen krediye bir yılda yüzde 77 faiz uygulanıyor, fakat taksidini gününde ödemeyenler için normal faiz tutarının üzerine yüzde 32’de ceza faizi ekleniyor.”

Bazı çiftçilerin af beklentisiyle, bazılarının da gerçekten gücü olmadığını için ödeme yapamadığını ve borç oranının yükseldiğini vurgulayan Eryiğit, ortakların taksitlendirme işine sıcak bakmalarını istedi. Taksitlendirmeden faydalanmak isteyenlerin 25 Nisan’a kadar başvurması gerektiği hatırlatıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *