Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, çiftçilere fiğ tohumu dağıtımına başladıklarını söyledi.
Yılmaz, Konya'dan getirilen 35 ton fiğ tohumunun, İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından isteyen çiftçilere dağıtılmaya başlandığını ifade etti.
Fiğ bitkisi yaygınlaştırılacak
Gaziantep'te, fiğ bitkisi ekimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, "Protein oranı yüksek olan fiğ bitkisi kaba yem olarak hayvancılıkta kullanılıyor" dedi.
Son 3 yıldan beri Gaziantep'te, fiğ bitkisi ekiminin yaygınlaştığına dikkat çeken Yılmaz, "Müdürlük olarak, bölgemizde hayvancılığı geliştirmek için ücretsiz olarak fiğ tohumu dağıtarak, üretimini teşvik edip yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda, çiftçilerimize fiğ bitkisinin özellikleri konusunda da gerekli bilgileri veriyoruz" diye konuştu.
Gaziantep’te fiğ bitkisi rahatlıkla yetiştirilebilir
Gaziantep'in tüm arazilerinde fiğ bitkisinin rahatlıkla yetiştirilebileceğini belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Fiğ bitkisi, hemen her toprakta kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitki. Ancak, özellikle derin, kalkerli ve killi toprakları sever. Sulamaya gerek yok, nemli ve serin yerlerde iyi gelişir ve bol miktarda ürün alınır. Bir dekarlık alan dan 1 ton ürün elde edilebilir, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da fiğ üretimine destek oluyor ve maliyetin yüzde 30'unu karşılıyor. Fiğ ekimi yapacak olan çiftçilere il ve ilçe müdür lüklerine müracaat ettikleri zaman gerekli yardımlar yapılıyor.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ucuz ve çok kaliteli bir kaba yem olan fiğ bitkisi, hayvancılığın gelişimine katkı sağladığı gibi, toprak için de son derece önemli. Özellikle verimsiz ve azot yönünden fakir olan topraklarda adeta gübre görevi görüyor. Toprakta yeti şen fiğ bitkisi, toprakla birlikte sürülüp toprağa karıştırılarak gübre olarak kullanılabiliyor. Fiğ bitkisi bu özelliği ile de organik gübre olarak kullanılıyor.
Yılmaz, halen Şehitkamil, Şahinbey ve Araban İlçelerinde yaygın olarak üretilen fiğ bitkisini, en kısa zamanda il geneline yaygınlaştırmak istediklerini de sözlerine ekledi.