ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep’e göç sürüyor

Gaziantep’e göç sürüyor
YAYINLAMA: 05 Şubat 2025 / 11.25
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2025 / 11.25

Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 2002 yılına göre Gaziantep 79 bin 119 göç almış ve 79 bin 600 kişi başka bir yere göç etmiş” diyen İstatistik Bölge Müdürü Dr. Ahmet Tan, bu değerle Gaziantep’in göç alıp verme oranlarının eşit durumda olduğunun görüldüğünü, ancak son zamanlarda kentin göç alma oranında artış görülmeye başlandığını açıkladı.

Toplumun geleceği görebilmesi için istatistik çok önemli

Toplumun geleceği görebilmesi ve gelişmesi için istatistiki bilgiler büyük önem taşır” diyen İstatistik Bölge Müdürü Dr. Ahmet Tan, Türkiye’nin istatistiki bilgilerini üreten Devlet İstatistik Enstitüsü, ülkemizin gelişme sürecini izleyerek, demokrasiyi tam anlamıyla gerçekleştirebilmesi için gereken Bilgileri bağımsız, tarafsız ve güvenilir olarak üreten önemli bir kuruluştur” diye konuştu.

Bilgi ve iletişim olanaklarına sahip olan ülkeler büyük üstünlük sağlıyor

DİE'nin ürettiği bilgilerin, yayımladığı istatistik ve göstergelerin; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar, karar alıcılar ve araştırıcılar için güvenilir yol göstericiler olduğunu belirten Ahmet Tan, “Çağımız bilim, teknoloji ve iletişim çağı olması nedeniyle, genel bilgi ve iletişim olanaklarına sahip olan ve bundan yararlanabilen ülkeler büyük bir üstünlük sağlamaktadırlar. Bir ülkede demokrasinin niteliği, ekonomik kararların etkinliği, toplumsal sorunların çözümü, çok sağlıklı ve güçlü bir istatistik yapısı, bilgi sistemi alt yapısıyla ve bilim, teknoloji ve bilgi akışını sağlamakla mümkün olabilmektedir” diye konuştu.

Bilginin üretilmesi kadar hızlı ve açık şekilde iletilmesi büyük önem taşıyor

Tan, günümüzde bilginin üretilmesi kadar, bilginin açık ve hızlı şekilde topluma aktarılmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Çünkü teknolojik ve ekonomik gelişmelerin baş döndürücü olduğu çağımızda, bilgileri zamanında derlemek, değerlendirmek ve politikaları zamanında uygulamaya etkin bir biçimde koymak, büyük yarar ve üstünlük kazandıracaktır. DİE, ülkemizin genel ekonomik durumu ile ilgili görüşlerin belirlenmesi ve uygulamaya konulan ekonomik politikaların işyerleri üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin ölçülmesi amacıyla, imalat sanayi sektöründe yöneticilerin aylık ve dönemsel görüş ve beklentilerini içeren "İmalat Sanayi Aylık Üretim" ve üçer aylık dönemler halinde "İstihdam anketi" uygulamaktadır" diye konuştu.

Anket sonuçları zamanında derlenmeli

Karar vericilerin, ekonomik durumu yakından izlemesi amacıyla kullanılan son derece önemli ekonomik göstergelerin elde edildiği bu anket sonuçlarının zamanında derlenmesinin önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Ahmet tan, "Konunun bilincinde olan DIE Gaziantep Bölge Müdürlüğü, işyeri yöneticileri ile daha kolay ve daha çok iletişim kurabilmek için Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi yönetim binasında irtibat bürosu açmaya karar vermiştir. Büroda konu ile ilgili uzman personel ve anketör kadrosu her zaman hazır olacak ve işleri bu bürodan takip edecektir. Gaziantepli sanayici ve işyeri sahiplerinin yardımcı olması en büyük dileğimizdir" şeklinde konuştu.

26 Bin özürlü var

2000 Yılı'nda Gaziantep il genelinde okuma-yazar bilmeyenlerin sayısı 154 bin 189 kişi iken bu oranın nüfusa oranının yüzde 17.2 olduğunu söyleyen Tan, Türkiye genelinde 2000 yılına göre özürlü sayısı 1 milyon 234 bin 139 iken bu sayının Gaziantep'te 26 bin kişi olduğuna dikkat çekti. Yine Türkiye'de 2003 istatistik verilerine göre 7 milyon 633 bin 287 motorlu kara taşıtı bulunurken, Gaziantep'te bu rakamın 148 bin 328 olduğunu açıkladı. Karayollarındaki trafik kazalarında Türkiye'de 2001 yılında 2 bin 954 kişi hayatını yitirirken Gaziantep'te 40 kişinin kazaya kurban gittiğini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *