Tekel’in kapatılmasının sadece Tekel’de çalışan 230 işçiye değil binlerce aile, 10 binlerce insanı mağdur ettiğini söyleyen Tek Gıda İş Şube Başkanı İzzet Özcan, “Kentimizde 3 bine yakın aile üzümcülükle geçiniyordu. Tekel'in kapatılması binlerce aileyi mağdur etti” dedi.
Yöreye özgü üzümler belki de yetişmeyecek
Üzüm üreticilerinin üzümlerini, Kilis, Malatya, Adıyaman ve benzeri illere satmak zorunda kaldığını, ancak oralarda da kurumların kendi yöresinin üzümünü aldıktan sonra Gaziantep’ten alım yapacağını söyleyen Özcan, “Üzüm hasadı başladı. Ancak üretici kara kara düşünüyor. En yakın yer Kilis, onlar da Kilisli üreticilerin üzümlerini aldıktan sonra ihtiyaç olursa Gaziantepli üreticilerden üzüm alacak. Buraya vermek istemeyenler Adıyaman, Malatya ve başka pazarlar bulacak” diye konuştu.
Üzümcülükten 3 bine yakın aile geçiniyor
Üzüm üreticisinin bu yılki mağduriyetinin üzüm bağlarının kaderini etkileyeceğini, bu ve bundan sonraki birkaç yıl üzümü elinde kalan ve satmak için perişan olan üreticisinin üzüm yetiştiriciliğinden vazgeçeceğini söyleyen Özcan, “Biz sorunların başlangıcında değil, iş işten geçtikten sonra sonucundan yakının bir toplumuz. Bakın yıllardır göçün önü alınamıyor ve göç beraberinde onlarca sorunu beraberinde getiriyor. Ondan sonra bunlardan sadece biri olan sokak çocuklarıyla onlarca birim meşgul oluyor. Sonuçlarından biri sadece bu kadar bizi meşgul edeceğine, biz sorunlar ortaya çıkmadan tedbir almayı öğrensek zaten yakındığımız gerileme olmaz. Tekel'in kapanmasıyla birlikte bu işten direkt ya da endirekt ekmek yiyen kesimleri bırakalım. Sadece 3 bine yakın üzüm üreticisi var. Şimdi bu yıl bu kadar perişan olan üzüm üreticisi bağını terk edip bir başka alana yönelecek. Bağların bozulmasıyla birlikte onların aile düzenleri ve yaşam biçimleri de değişecek” şeklinde açıklama yaptı.