ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İdam cezası bir intikam aracıdır

İdam cezası bir intikam aracıdır
YAYINLAMA: 26 Ekim 2020 / 20.57
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2020 / 20.57
AB’ye adaylık yolunda önemli adımlar atan Türkiye’de siyasiler idam cezasının kaldırılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde. İdamın caydırıcı yönünün olmadığı vurgulanırken, “Bu karar AB istediği için değil, Türkiye için gerekli” denildi.

ANAP İl Başkanı Necati Binici, AB sürecinde idam cezası gibi engellerin kaldınlmasının şart olduğunu belirterek, bu arada ulusal birlik ve bütünlüğün gö-zardı edilmemesi gerektiğini açıkladı. İdam cezasının kaldırılmasının bir hükümet sorununa neden olmadan çözümlenmesini isteyen Binici, “Ben idam cezasının kaldırılmasından yanayım. Devlete yönelik suçlar hariç idam cezası kaldırılmalı. Bu Anayasa değişikliği ile gerçekleşmeli. MHP’nin izlediği tutum o partiyi ilgilendirir, fakat bunun siyasete malzeme yapılmaması gerek. Zaten parlamentonun atacağı karara saygılı olacağını açıkladı. İdam cezası varoldukça, AB sürecinde Türkiye için her zaman engel teşkil edecektir” diye konuştu.

DYP eski İl Başkanı Cemal Altunbaş, idam cezasının caydıncı olmadığına inandığını vurguladı. İdam cezası uygulanan ülkelerdeki suç oranı ile idam cezası olmayan ülkelerdeki suç oranı arasnda bir fark bulunmadığını kaydeden Altunbaş sözlerine şöyle devam etti: “İdam cezasının caydıncı olduğuna inanmıyorum. Fakat şunu unutmamak gerek, 100 milyan heba edilmiş, 40 bin insanı katledilmiş bir ülke var. Bu olaylara neden otan PKK’nin elebaşısı için bazı partiler çıkıp, ‘Bu teröristi ürkekler asamaz, erkekler asar’ demiş ve iktidar olmuş. Bu ülkenin insanlan bu adamı yakalayana ve asacağım diyene itibar edip, birini birinci, diğerini ikinci parti yapmış. Şimdi bu insanlar oy verenlere çok şey borçludur” dedi.

DSP eski İl Yönetim Kurulu Üyesi Gazi Kaymakçı, Avrupa seviyesinde bir ülke olabilmek için idam cezasının kaldırılmasının şart olduğunu belirterek, “2002 Yılı’nda Türkiye bu tür sorunlardan kendini anndırmalı. Zaten cezaevinde belli bir süre kalanlar, idamdan daha fazla ve daha kötü ceza çekmiş oluyor. Herkes birbirini öldürürse o zaman güzellikler kalmaz. İdam cezasının kaldırılması AB açısından değil ülkemiz için gerekli. İlla AB istiyor diye bunu yapmamız yanlış. En azında bu ülke insanlarına daha iyi bir yaşam imkanı sunmak için de bu gerekli” dedi.

HADEP İl Başkanı Abdullah İnce suç farkı gözetilmeden idam cezasının yasalardan çıkarılmasını istediklerini belirterek, “İdam cezası devletin bir intikam aracı olup çağdışı bir uygulamadır. Önemli olan intikam almak değil, suçu önleyici önlemler almaktır. Hukuku ve adaleti hakim kılmak, eşitliği sağlamak, bilimsel hareket etmektir. Tüm insanlara aynı eşitlikte bakmak ve davranmak ve hukuku ayırımsız şekilde uygulamak gerek. Eğer bu parlamento çoğunluk olarak isterse bunu kaldırabilir. Ama MHP’nin tutumu belli. Bu da o partinin ne kadar demokrat olduğunun ölçüsüdür. Aynı parti AB’ye de girmek istiyor. AB’ye girmek isteyen bir parti, idam cezasının kaldırılmasına da taraftar olmalı bunu açıkça halka anlatmalı” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *