ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhracat yüzde 5 düştü

İhracat yüzde 5 düştü
YAYINLAMA: 30 Ekim 2020 / 12.20
GÜNCELLEME: 30 Ekim 2020 / 12.20

Bu yılın ilk iki aylık döneminde bölgemizden yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5’lik azalma oldu. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, geçtiğimiz yıl 1 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında bölgeden 85 milyon 124 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl rakamın 80 bin 739 dolara gerilediğini ifade etti.

Ortalama düşüşün yüzde 5 olduğunu kaydeden Çıkmaz, Türkiye genelindeki düşüşün ortalama yüzde 6.5 olduğunu, bu nedenle bölgemizdeki düşüşün Türkiye ortalamasına göre daha az olduğunu kaydetti.

İhracattaki düşüşün nedeninin TL’nin kısa dönemde aşın değer kazanmasından kaynaklandığını belirten Çıkmaz, “Enflasyona göre dövizdeki düşüş ve TL’nin değerlenmesi devam ederse ihracattaki düşüş de sürer. Bu gidişle geçen yılki değerleri tutturmak zaten imkansız. Onun için dövizin, enflasyon oranında artırılmasında ihracat açısından büyük yarar var” dedi. Abdül-kadir Çıkmaz, bölgemizden ihraç edilen ürünlerin başında tekstil, hubat, bakliyat, kuru meyva, fıstık, kayısı ve canlı hayvan geldiğini ifade etti.

Öte yandan iki gün önce Tarım Bakanlığı’nda düzenlenen bir toplantıya katıldığını da hatırlatan Çıkmaz, toplantıda Antepfıstığı’nda Alfatoksin konusunu gündeme getirildiğini belirterek, “Toplantıda alınan karar gereği Tanm İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan laboratuvarda gerekli düzenleme yapılarak, son model cihazlar getirilip en kısa zamanda ihra-catçılann hizmetine sunulacak. Burada Alfatoksin tahlili yapılacak” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *