ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İlk darbeyi triko sektörü yedi…

İlk darbeyi triko sektörü yedi…
YAYINLAMA: 15 Kasım 2021 / 14.07
GÜNCELLEME: 15 Kasım 2021 / 14.07
Türkiye’nin triko ihtiyacının yüzde 60 beşini karşılayan ve yıllık üretim kapasitesi ortalama 200 milyon adet olan triko sektöründe kapasite % 80 geriledi. İki ay öncesine kadar %100 kapasiteyle çalışan sektör, şimdi %22 kapasiteye düştü. Esnafın SSK primi, vergi ve kirasını ödeyemediği, çalışanların çoğunu ücretsiz izne ayrıldığı bildirildi.

Üretim dörtte bire düştü

Trikotajcılar Odası Başkanı Mahmut Yıldırım, savaş beklentisinin sektörü büyük ölçüde etkilendiğini belirterek, firmaların üretimi dörtte bile düşürdüğünü, birçoklarının üretime durduğunu belirterek, büyük sıkıntı içerisinde olduklarını söyledi. Yıldırım, gece gündüz çalışan sektörün bekleme dönemine girdiğini dikkat çekti.

İşin tadı tuzu kaçtı

Savaş söylentisinden bu yana %100 kapasitenin %20-25’lere düştüğüne dikkat çeken Yıldırım, “İş yok. Piyasa tamamen durdu. Esnafın bir kısmı kepenk kapattı, bir kısmı kapasiteyi düşürdü. Piyasa böyle olunca çekler ödenmiyor. Herkes savaş olacak diye satın aldığı malın parasını ödemeyi parayı bankada tutuyor. Anlayacağınız işin tadı tuzu kaçtı. Bekleme dönemine girdik” dedi.

Yabancı müşteri gelmez oldu

Hammaddenin dolara bağlı olarak sürekli arttığını söyleyen Yıldırım, “Hammadde üreten fabrikalar satış yapamadıkları için imalatı durdurdu. İşimizin açılmasını bekliyorlar. Yabancılar Türkiye’yi savaş bölgesi olarak gördüğü için alışverişi kesti. Gelen giden olmuyor. Çünkü Türkiye’yi savaş ülkesi olarak görüyorlar” diye konuştu.

Yılda 200 milyon triko üretiliyor

Trikonun yıllık üretme kapasitesinin ortalama 200 milyon adet olduğuna dikkat çeken Mahmut Yıldırım, “Şu anda pazarlara başka ülkeler giriyor. Bazı pazarlarımızı kaybettik. Bu gidişle triko da dış pazarımızın büyük bir kısmını kaybedebiliriz. Fransa, Azerbaycan, Moskova gibi pazarlarımızı kaybetmek üzereyiz” diye konuştu.

KOBİ kredisi alan esnaf yok

Vergi ve sigorta pirim oranlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Mahmut Yıldırım şöyle konuştu: “Özellikle elektrik çok pahalı. Günlük fonksiyonları dengesiz. Bu durumda ya malı kaçak yoldan getireceksin veya pahalıya üreteceksin. Pahalı imal ettiğin ürünleri kaybet etme şansın zaten yok. Bu durumda dış ülkelerdeki rakiplerimiz de rekabet etmekte güçlük çekiyoruz. Son teknoloji ile çalışıyoruz. KOBİ kredilerinden bizim sektör hala faydalanmadı.

Teknolojiyi kullananların sayısı az

Toplam 3000 civarında trikocu bulunduğu, bunun yüzde onunu teknolojiyi kullandığı diğerlerinin ise halen eski sistemle üretim yaptığını belirten Yıldırım, rakip ülkelerin teknoloji ile üretim yaparken esnafın büyük bir kısmının halen abdülhamit döneminden kalma makinalarla üretim yapıp, ihracat yapmaya çalıştığına dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *