Gaziantep'te kayıt dışı istihdam oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğu bildirildi.
Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Özçiçek, yaptığı açıklamada, Gaziantep'te kayıt dışı istihdam oranının yüzde 50 dolayında olduğunu, başka bir ifadeyle, çalıştırılan her 2 kişiden birinin kayıt dışı istihdam edildiğini belirtti.
Gaziantep ekonomisinin son zamanlarda, bazı sektörlerde atıl kapasitenin büyümesi ve işsizliğin artması nedeniyle zorlandığını ifade eden Özçiçek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "İşsizliğin yoğun, sigorta primlerinin yüksek olması kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesinin önündeki en önemli engellerdir. Kayıt dışı istihdamın önüne geçilebilmesi için yaşanan yoğun iş sizliğin yeni yatırımlarla azaltılması gerekir. İşsizliği azaltmada en yüksek faydanın sağlanacağı yatırım alanları, halı ve trikotaj sektörleridir."
Özçiçek, kalkınma modeli diğer kentlere örnek gösterilen Gaziantep'te, yoğun işsizlik yanında kalifiye eleman temininde sıkıntı yaşandığına dikkati çekerek, Türkiye ortalamasının gerisinde bulunan eğitim seviyesinin, işletmelerin verimli üretim yapmasına engel olabildiğini vurguladı.
Sanayisinin kalifiye eleman gereksinimi dikkate alındığında Gaziantep'te meslek okulu sayısının da yetersiz olduğunu savunan Özçiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Çalışanlara meslek eğitimi genellikle işyerlerinde veriliyor. Gaziantep için sanayideki konumu dikkate alınarak bir eğitim politikası belirlenmeli. Meslek okullarının sayısı artırılmalı, eğitim programları sanayinin gereksinimleri dikkate alınarak belirlenmeli. Belirlenecek yeni eğitim politikasıyla, teknolojik değişimlerden haberdar olan ve teknolojiyi en iyi biçimde kullanabilen kalifiye eleman yetiştirilmesi hedeflenmeli."