ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kutnu bezi dokumacılığını yaşatmaya çalışıyor

Kutnu bezi dokumacılığını yaşatmaya çalışıyor
YAYINLAMA: 23 Mayıs 2023 / 13.00
GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2023 / 13.01
65 yaşındaki usta, 41 yaşındaki çırağıyla desen bağlayarak geleneksel kutnu bezi dokumacılığını yaşatmaya çalışıyor.

Kutnu ustası İsmet Çelikkan, kutnu bezi dokumacılığını çocukken çırak verildiği ustasından öğrendiğini belirterek, “Ben beni bildim bileli bu işi yapıyorum” dedi. Desen bağlamanın kutnu bezi dokumacılığının ilk ve en önemli aşaması olduğunu kaydeden Çelikkan, bu işi yapabilenlerden geriye kendisi ve 41 yaşındaki çırağı Çetin Hamikoğulları’nın kaldığını söyledi.

Çelikkan, kutnu bezi dokumacılığından emekli olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak şunları anlattı:

“Biz desen bağlarız, dokumacılar bağladığımız desen üzerinde çalışmaya devam ederler ve ortaya kutnu bezi çıkar. Kutnu bezi dokuyan kadın ve genç kızlarımız hala var ama desen bağlamayı yalnızca biz biliyoruz. Birkaç yıl öncesine kadar bu işi yapan dört-beş kişiden geriye kalan tek bizler varız.”

Kutnu bezi dokuma ustası olmasına karşın İsmet Çelikkan’a çıraklık eden Çetin Hamikoğulları da açıklamasında, Ticaret Lisesi mezunu olmasına karşın iş bulamadığını, işsiz olduğu dönemlerde mecburen ustası İsmet Çelikkan ile birlikte kutnu bezi deseni bağladıklarını söyledi.

“Bu mesleği zamanında altın bilezik olarak kolumuza taktık ama şimdilerde bakır bilezik kadar değeri yok. Makinenin girdiği yerde emek ve ustalığın değeri azalıyor” diyen Çelikkan, yakın bir gelecekte kutnu bezi dokumacılığının yok olacağını savundu.

Tarihi ve kültürel değeri bulunan kutnu bezi dokumacılığı, Gaziantep’e özgü geleneksel el sanatları arasında yer alıyor. Suni ipek veya pamuk karışımı bir iplikle dokunan kumaştan hazırlanan elbiseleri halkoyunları ekipleri yöresel giysi olarak tercih ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *