ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Oran: Türkiye’nin imaj sorunu var…

Oran: Türkiye’nin imaj sorunu var…
YAYINLAMA: 03 Şubat 2022 / 18.02
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2022 / 18.02
Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Umut Oran, üretimde dünya markası olduğumuz halde, Türkiye’nin kendine ait markasının olmadığını söylerken, “Marka olmak öyle kolay değil. Bir kere gayrisafi milli Hasılamız 2160 dolar. Bunun yanında imaj sorunumuz var. Türkiye’de hala siyasi istikrarsızlıklar ve ekonomik krizler söz konusu. Böyle bir ortamda dünya çapında bir marka oluşturmak kolay değil” diye konuştu.

Gaziantep’te hazır giyim yatırımlarınız gelişmemiş

Gaziantep Ticaret Odası, Dünya Gazetesi ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası tarafından düzenlenen bölgemizdeki yeni oluşumlar, güneydoğu ekonomisinin gelişimi, finansal çözümler ve Avrupa Birliği kaynaklı kredi olanakları konulu panel dün Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda yapıldı. Panelde konuşan Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Umut Oran, haziran ayında 70-80 kişilik bir heyetle Gaziantep’e inceleme gezisi düzenleyeceklerini, 1995’te de Gaziantep’i gezdiğini söylerken, kentin tekstilde iyi durumda olduğunu, ancak hazır giyim de bir aşama kaydedilemediğini kaydetti.

Marka oluşturmak kolay iş değil

Türkiye’nin en çok çalışan sektörlerinden birinin hazır giyim olduğunu hatırlatan Oran, “Bu konuda Avrupa’da ikinci, dünyada üçüncü olan derneğimiz 27 yıllık. Sektörde ilk yıllarda dampingler ve yüksek vergilerle bazı yerlere girişimizde engelleniyordu. Az zamanda çok mesafe kat ettik. Şimdi söz sahibiyiz. Ben uluslararası hazır giyim federasyonunda başkanım. Üretimde dünya markasıyız. Peki neden Türkiye’nin kendine ait markası yok diyecek olursanız, mark olmak öyle kolay değil. Bir kere gayrisafi milli hasılamız 2160 dolar. Bunun yanında hala imaj sorunumuz var. Bugün Türkiye’de siyasi İstikrarsızlık ve ekonomik krizler söz konusu. Böyle bir ortamda dünya çapında bir marka oluşturmak çok kolay değil” diye konuştu.

İhracatta %30 artış bekleniyor

Geçtiğimiz yıl 9.3 milyar dolarlık hazır giyim, 3 milyar dolarlık da tekstil ihracatı yapıldığını belirten Oran, “Bu yıl sonunda tekstil ve hazır giyim de 16-17 milyar dolar yakalayacağız. Daha şimdiden, geçen yıla göre yüzde otuzluk bir artış söz konusu” dedi.

Zihniyet değişmiyor

Panelde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ise, İstanbul, Denizli gibi bir çok ilde olduğu gibi Gaziantep’te de aynı sorunların yaşandığına değinerek, “Temel sorunumuz zihniyet. Bu konuda kimseyi suçlamıyoruz da. Çünkü hepimiz birbirimize benziyoruz. Bu zihniyetin değişmemesi için de elinden geleni yapan birçok kişi var. Neticede hepimiz aynı geminin içindeyiz” diye konuştu.

10 milyon insanın geliri 200 dolar

40 milyon insanınki de 800 dolar

Zihniyetin değişmesi için herkese görev düştüğünü hatırlatan Satıcı, “10 milyon insanın geliri 200 dolarlık, 40 milyon insanınki de 800 dolarlık. Bunun dışında kalanlar gelirin kaymağını yiyor. Ankara’da sırça köşkler de cam fanuslarda masa üzerinde değerlendirmeler yapılıp çalışma yapılırsa, böyle olur. Bugüne kadar kaç tane beş yıllık yedi yıllık kalkınma planları yapıldı, hiçbiri de tutmadı. Bizim tasarım yapmamız lazım. Amerika’nın yaptığı gibi toplum mühendisliği yapmamız lazım” diye konuştu.

Asıl savaş cephelerde değil

ekonomilerde yaşanıyor

Son günlerde Euro‘nun Dolar karşısındaki üstünlüğü ile gündeme gelen dolar Euro yarışına da değinen Satıcı, “Bu bölgede Dolar ile Euro göğüs göğüse çarpışıyor. Asıl savaş cephelerde değil, ekonomilerde yapılıyor. Bu savaşın komutanları da merkez bankaları. Küreselleşmenin 20 yıl içinde yaptığı gelişmelere paralel bir büyüme sağlamamışız. Bugün üretimimizin sadece %22’si sanayi üretimi. Dünya üretimindeki üretim oranımız 1000’de yarım.70.000.000 insanın yaşadığı bir ülkede sadece 4 milyon 600 bin kayıtlı istihdam varsa, bunları sağlamak mümkün değil. 5 milyon insan çalışıp 65 milyon insan yiyorsa, bu ülkenin kalkınmasına imkan yok” şeklinde konuştu.

Üretiyorsanız para da gelir

Satıcı, bir örnek vererek Elazığ’la Gaziantep’in aynı şartlara sahip olmasına rağmen Elazığ’ın gelişmemesini girişimciliğin ortaya çıkarılmasına bağlayarak, bu konuda herkese görev düştüğünü belirtti. Krediler konusuna değinen Satıcı, Kredilerin anahtarı çalışmak. Eğer siz üretiyorsanız, çalışıyorsanız, dünyanın neresinde olursa olun para gelir sizi bulur. Önce kendinize güveneceksiniz, sonra karşınızdakilere. Daha sonra da güven vereceksiniz” diye konuştu.

Bölgemizdeki yeni oluşumlar tartışıldı

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Arolat’ın oturum başkanlığında yapılan panelde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Umut Oran, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök, Dış Ticaret Müsteşarlığı Sorumlusu Hüsamettin Kılıçkaya, Dünya Gazetesi Yazarı Kenan Ortam ve Ankara Temsilcisi Levent Akbay konuştu.

Avrupa Yatırım Bankası

kredileri KOBİ’ler için önemli

Panel, çok sayıda sanayici ve iş adamı tarafından takip edilirken, Açılış konuşması yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep’in Türkiye için model bir kent olduğunu, Irak’a uygulanan ambargodan en çok bölgenin zarar gördüğünü hatırlatarak, Avrupa yatırım Bankası kredilerinin KOBİ’ler için çok verimli olduğunu, bu kredilerin kullandırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *