Suriye severlerin dikkatine!...
Canlı hayvan ihracatının şu anda sıfır düzeyde olduğunu vurgulayan Güneydoğu Anadolu Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rüştü Yıldız, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden canlı hayvan ihracatı yapılan ülkelerin Suriye ve Ortadoğu ülkeleri olduğunu, ancak Suriye’nin izin vermemesi yüzünden ihracatın bittiğini vurguladı.
Canlı hayvan ihracatında gemiyle taşımacılık riskli
Yıldız, canlı hayvan ihracatında en uygun ulaşımın karayolu ile sağlandığını, gemiyle canlı hayvan taşımanın riskli olduğunu belirtirken, “Çünkü gemide bir hayvanda hastalık olduğu zaman bu ortalama 20 bin hayvana yayılabilir. Karayolunda böyle bir risk yoktur ve karayolu için en önemli kapı, en yakın ülke olması ve Irak’ta savaş yaşanması nedeniyle, Suriye’dir” diye konuştu.
1990 Yılı’na kadar kaçak girişe, göz yumuluyordu
Osmanlı’dan bu yana canlı hayvan pazarının Halep olduğunu kaydeden Rüştü Yıldız, ‘'Halep’ten geçtikten sonra Ortadoğu ülkelerine canlı hayvan ihracatı gerçekleşmektedir. 1980 Yılında Irak kapısının açılması ile bu pazar Irak'a kaymıştı. Ancak, Körfez Savaşından sonra pazar yine Suriye’ye döndü. 1950 Yılından beri canlı hayvan ihracatının içinde olduğum için bilmiyorum, 1990 yılına kadar Suriye canlı havyana ses çıkarmıyordu ve Suriye'ye yüzde 40 oranında kaçak canlı hayvan geçiyordu” dedi.
Suriye, Ortadoğu pazarını elinde tutmak istiyor
Bu tarihten sonra Suriye’nin hayvan hastalıklarını bahane ederek bu ticareti durdurduğunu hatırlatan Rüştü Yıldız, Aslında bunun gerçek sebebi hastalık falan değil. Suriye bu pazarı kendi elinde tutmak ve Ortadoğu ülkelerine canlı hayvanı kendisi ihraç etmek istemektedir. Bu kapının canlı hayvan ihracatına açılması için defalarca müracaatta bulunduk. Dış Ticaret Bakanı Kürşad Tüzmen'e kadar gittik. Tek umudumuz yeni gelen Tarım Bakanı’nın Suriye Tarım Bakanı ile konuşması ve bu sorunu çözmesi” diye konuştu.