ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tekstilde moda olarak ayakta duracağız

Tekstilde moda olarak ayakta duracağız
YAYINLAMA: 25 Şubat 2025 / 12.34
GÜNCELLEME: 25 Şubat 2025 / 12.34

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "Bizim modacıların yaptığı çizimler 'Türk çizgisi' diye benimsenir oldu. İnşallah önümüzdeki yıllarda tekstilde her ne kadar Çin saldırısına uğrayıp sallansak da moda olarak ayakta duracağız" dedi. Konukoğlu, ucuz maliyetli üretim yapan Çin ve Hindistan başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinin, Türkiye'yi de vurduğunu belirtti.

Büyük mağazalarda yabancı mallar satılıyor

Türkiye'de doların değerinin çok düşük olmasının ithalatta patlamaya yol açtığını ifade eden Konukoğlu, şöyle dedi: "Bundan, tekstil kötü etkilendi. Çok fazla müşteri kaybı var. Hangi mağazaya baksanız Uzakdoğu malı görüyorsunuz. Türkiye'de bu kadar insan işsiz kalırken, en azından Türkiye'nin Türk malını kullanması gerekirken, büyük mağazalarda da yabancı mallar satılıyor."

Türkiye, Avrupa için karşı dükkandaki ambar

Konukoğlu, Sovyetler Birliği dağılıp demokratik yönetime geçtiğinde Rusya ve o coğrafyadaki diğer ülkelerin ucuz hammadde ile tüm dünyayı sarstıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bir süre sonra yemesini, giyinmesini öğrenince ithalata başladılar. Çin'in ekonomisinde düzelme olup da yemesini, giymesini öğrendiklerinde ürettikleri kendilerine yetmeyecek. Farklı giyim tarzını benimsediklerinde, dışa açıldıklarında yaşam standartları yükselecek ve işçilik maliyetleri yükselecek. Bu da Çin'in avantajını ortadan kaldıracak. Türkiye. Avrupa için karşı dükkandaki ambar. Üstelik Türkiye'deki kalite Çin'de yok. Panik yapmamak lazım. Kaybeden, panik yapandır."

Tekstil 15 yıl daha önemini koruyacak

Konukoğlu, Türkiye'de herkesin tekstilin bittiğini düşündüğünü, ancak bu sektörün daha 15 yıl önemini koruyacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tekstil sektörü Uzakdoğu ülkelerinin saldırısı altında ve sıkıntılı. Ancak, hiç kimse endişelenmesin. Tekstil Türkiye'de daha 15 yıl önemini sürdürecektir. Türkiye'de tekstilin iplik bölümünde değil ama dokuma ve konfeksiyonda 15 yılı olduğuna inanıyorum."

Türkiye'nin pamuk üreticisi olması en büyük avantaj

Türkiye'nin pamuk üreticisi olmasının en büyük avantajı olduğunu dile getiren Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İngiltere ve Fransa, sömürgeleri ile birlikte pamuk ekim alanlarını da kaybedince tekstilde bitti. Trend, Türkiye'ye yöneldi. Türkiye'de pamuk üretimi olması ve moda-marka oluşturması halinde tekstil sektörü de önemini koruyacaktır. GAP'ın tamamlanması ile birlikte Türkiye pamuk üretimi yaklaşık iki katına çıkacak. Sektör önemini koruyacak, ama atıl kapasite oluşmaması için yatırımlar mutlaka bilinçli yapılmalı."

Markalaşmaya başladık

Türkiye'nin 1985'ten bu yana fasonculuk yaparken, son 4-5 senedir yavaş yavaş markalaşmaya başladığına dikkat çeken Konukoğlu, "Şu anda bizim modacıların yaptığı çizimler Türk çizgisi' diye benimsenir oldu. İnşallah önümüzdeki yıllarda tekstilde her ne kadar Çin saldırısına uğrayıp sallansak da moda olarak ayakta duracağız" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *