ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Uncular Birleşmiş Milletler’in talebini bekliyor

Uncular Birleşmiş Milletler’in talebini bekliyor
YAYINLAMA: 23 Aralık 2021 / 14.46
GÜNCELLEME: 23 Aralık 2021 / 14.46
Irak Savaşı ile birlikte büyük bir durgunluğa giren gıda sektörü, savaşın ardından da hareketlilik bekliyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Organize Sanayi Bölgesi’nde kiraladıkları depolarda bulunan unları Irak’a sevk ederken, Gaziantepli firmalardan henüz mal alınmadığı öğrenildi. Un sanayicileri, Birleşmiş Milletler’in önümüzdeki günlerde fason iş yaptırmasını dört gözle bekliyor.

İç piyasaya çalışanlar zorda

Un Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Mesut Çakmak, kriz ve Irak Savaşı’ndan bu yana durgun bir dönem geçirdiklerini belirterek, fabrikaların %30 kapasiteyle, bazılarının ise günde 8 saatten bile az çalıştığını açıkladı. İhracata çalışan firmaların büyük bir durgunluk içerisinde olduğunu ifade eden Çakmak, “Sektör olarak en kötü sezonu yaşıyoruz. Bu sıralarda çok iyi iş yapmamız gerek. Ama bir yandan kriz, bir yandan Irak Savaşı her sektör gibi bizi de etkiliyor. İç piyasaya çalışanların durumu çok daha kötü. Bazıları üretimi durdurdu, bazısı yavaşlattığı, bazısı 8 saate düşürdü. Ama ihracata çalışanlar biraz rahat. En azından tam kapasite olmasa bile çalışıp bir şeyler kazanıp giderini karşılayabiliyor” dedi.

Gözler yine Irak’ta

Çakmak, önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler yetkililerinin Gaziantep, Mersin ve Adana’daki un sanayicilerine fason iş yaptıracağını, bu konuda görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler yetkililerinin, sanayicilerle görüşüp, düşük fiyattan ithal edilecek buğdayı fabrikalarda işletip un olarak Irak’a göndermek için girişim başlatacağını kaydeden Çakmak, “Birleşmiş Milletler ve temsilcileriyle konuyla ilgili görüşmeler yapıldı, önümüzdeki günlerde yanıt bekliyoruz. Eğer bu bağlantı gerçekleşirse on sektörüne canlılık gelir. Sektör olarak bu işe ihtiyacımız var. Çünkü çok durgun bir sezon geçiriyoruz” diye konuştu.

Piyasada kaliteli buğday yok

Bu arada firma olarak ihracata çalıştıklarını, Birleşmiş Milletler’in önceden açtığı ihalelere katıldıklarını, bu nedenle Irak’a belirlenen standartlara uygun 11 bin ton un ihracatı gerçekleştireceklerini söyleyen Çakmak, piyasada kaliteli buğday bulmakta zorluk çektiklerini kaydetti.

Buğday yok

Çakmak, buğday bulunmadığını, piyasada kaliteli buğday olmamasının durgun olan sektörü daha çok sıkıntıya soktuğunu belirtti. Çakmak, Çukurova ve Ege bölgelerinden buğday getirdiklerini, bazen de dahili işlem kapsamında ithal ettikleri buğdayları işleyip ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *