Gaziantep Üniversitesi tarafından Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun'a fahri doktora unvanı verildi
Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun, üniversiteleri bilimsellikten uzaklaşan ve yetersizleşen bir ülkeye, uygarlık aleminde yer ve değer verilmeyeceğini söyledi. Bilim katarının kaptanının üniversite olduğunu belirten Uygun, "Çünkü bilim dünü bilir yinelemez, günü yaşar günde durmaz. Bilimin yönü hep ileriye, hep yeniye ve güzeledir. Kuşku duyup gerçeği bulmanın ve yaratıcı aklı kullanmanın kapısı ve temeli üniversitedir" dedi.
Türk ulusunun hedefi çağdaş uygarlık düzeyidir
Gaziantep Üniversitesi, adaletin ve hukukun üstünlüğüne olan inancı ve bu inançla yaptığı çalışmaları dolayısıyla Uygun'a hukuk alanında fahri doktora unvanı verdi. Uygun, GAZÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, üniversitelerin, eğitimsizliği giderecek, cehaleti yenilgiye uğratacak, yarınlara ışık tutacak kurumlar olduğunu vurguladı.
Türk ulusunun hedefinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş uygarlık düzeyi olduğunu ifade eden Uygun. "Unutulmasın ki üniversiteleri bilimsellikten uzaklaşan ve yetersizleşen bir ülkeye uygarlık aleminde ne bir yer ne de değer verirler. Böyle korkunç bir karanlık ise o toplum için son duraktır" diye konuştu.
Cehalete ve karanlığa kapılarımız ardına kadar açık
Cumhuriyet Savcısı iken yaşadığı bir anısını anlatan Mehmet Uygun, düğünde alkol alan ve tabancayla havaya ateş etmek isterken gelinini ve kızını öldüren babanın acısını hiç unutamadığını belirtti. Bu gibi olayların günümüzde çok sık yaşandığını kaydeden Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Galibiyetle biten maçlar sonrasındaki taşkınlıklarda, kazanılan seçimlerin kutlanmasında, piknik alemlerinde, ne bileyim uydurulan her fırsatta tabancayla tüfekle pompalı tüfekle ateşler yağdırılıp, ölümler kusularak sözüm ona kutlamalar yapılıyor. Bütün bunların en önemli nedeni ise eğitimsizliğin süre gitmesidir. Cehalete ve karanlığa kapılarımız ardına kadar açık. Ama eğitime, bilgiye ve bilime karşı kapılarımız hiç de o kadar açık değil. İşin asıl üzücü özellikle de ürkütücü yanı da bu."
Hakka ihanet, toplumu çürütür, çökertir
Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun, bir konuşmasında sarf ettiği "Vicdanıyla cüzdanı arasına sıkışan hakimin kararı en sağlıklı değerde olamaz, aksi düşünce insanın doğasına terstir" ifadelerinin hatırlatılması üzerine, bu sözlerinin yalnızca hakimler değil, çalışan ve üreten herkes için geçerli olduğunu kaydetti. Hak edilenin alınamamasının en büyük haksızlık olduğunu vurgulayan Uygun, şunları söyledi: "Hak öyle yüksek bir değerdir ki yüce tanrının sıfatı, kulun beklentisi, insanlığın ereği, toplumun temel direğidir. Hakka ihanet, toplumu çürütür, çökertir. Bunun için hak dağıtma sorumluluğu olanları, görevlerini yerine getirmeye çağırıyorum." Uygun sözlerini "1999 Yılı'na kadar 40 Yıl hak dağıtma görevi yaptım. Bunca çilenin sonu bir avuç toprak ölmekten yana korkum yoktur tek korkum unutulmak. Ama artık unutulmaktan korkmuyorum ve vefanın en güzel örneğini göstererek fahri doktora verilmesi ile beni unutmayanlara teşekkür ediyorum" diye sürdürdü.
Öğretim görevlilerin cüzdanı ile vicdanı arasına sıkışmamalıdır
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci de konuşmasında, üniversite-sanayi ve üniversite-kent ilişkilerine çok büyük önem verdiklerini söyledi. Gaziantep'in yetiştirdiği değerlerin unutulmasını engellemeye çalışacaklarını belirten Ekinci, "Biz üniversitemizi Gaziantep ve Gaziantepliler ‘den ayrı düşünmüyoruz" dedi. Ekinci, "Bir öğretim görevlisinin eline geçen maaş hayat standartları altında olmamalıdır. Bir öğretim görevlisinin eline geçen maaş düşünüldüğü zaman bu konu tekrar tekrar düşünülmelidir. YÖK, TBMM ve hükümetin bu konuda gerekeni yapmasını istiyoruz. Öğretim görevlilerin cüzdanı ile vicdanı arasına sıkışmamalıdır" diye konuştu.