ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yasalar herkes için vardır

Yasalar herkes için vardır
YAYINLAMA: 23 Mayıs 2023 / 12.59
GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2023 / 13.08
DİSK Bölge Başkanı Muzaffer Subaşı, tekstil fabrikalarının pek çoğunda üretimin artmasından dolayı işçilerin 8 saat yerine 18 saat çalıştırıldığını, böylece işçinin sömürüldüğünü ve yasaların hiçe sayılarak devletin bütçesine gitmesi gereken paranın kayıtdışı ekonomi ile işverenin cebine girdiğini söyledi.

Bu ülkede yasalar vardır

“Yasalar herkes için vardır, işçi de işveren de bu yasalara uymak zorundadır” diyen Subaşı, “İstediğin kadar zengin ol, gücün olsun, bu ülkede yasalar vardır. Kendi kanunlarını koyup insanları istediği şartlarda çalıştırmak senin gönlüne değil. Yasa var herkes için vardır. O nedenle kanunların koyduğu kurallara göre işçi çalıştıracaksın. O fabrika senin olabilir. Ama o fabrikada kanun vardır yasa vardır. O fabrika senin diye kanunları hiçe sayman ve fabrika için yeni kanun yapıp, onu uygulama hakkında yetkin yoktur” dedi.

GSO kayıt dışı ekonomi sorununu kulak ardı etti

İşçilerin 8 saat yerine 12 saat çalıştırılmasından dolayı işverenin devlete ödeyeceği SSK pirimi ve vergiden de kayıt dışı ekonomi elde ettiğini, bu durumu GSO yetkilileri ile de görüştüğünü belirten Subaşı, “İş gününün 8 saat olması yüzyıllar önce verilen mücadelenin sonucu kazanılan bir haktır. Yasamıza göre işçiler günde 7,5 saat çalışacak, sekiz saatlik ücret alacaklar. Fakat Gaziantep’te son günlerde bu yasaya uymayan tekstil fabrikaları var. Sendikalı yerlerde işçiler, 8 saat çalışırken, sendikasız pek çok yerde fabrikada 8 saat yerine işçiler 12 saat çalıştırıyor. Bir vardiya çıkararak, bir vardiyada 12 saat işçi çalıştırılıyor. Bunun cumartesisi yok, pazarı yok bayramı yok… İşçilerin sömürülmesinin yanında devlette zarara uğratılıyor. Bu şekilde işverenin servis, yemek, SSK ve vergi kayıt dışı ekonomi olarak cebine giriyor. Bu konuda daha önce işvereni uyardım. Bu yanlış uygulamaya son verin aksi halde Gaziantep’e müfettiş yağdırırım dedim. Bu uyarılara aldırış etmediler. Geçen hafta için GSO’yu telefonla arayarak onlara da gerekli bilgiyi verdim. Bu konuda işverene gerekli duyarlılığı göstermeleri için bir çağrıda bulunun dedim” şeklinde açıklama yaptı.

İstihdamdan kayıt dışı ekonomi sağlıyor

“İşçinin tatil olayının ortadan kaldırılması, sömürülmesi yanında devlete karşı da işlenen suçtur” diyen Subaşı şöyle devam etti:

“Diyelim ki bir fabrikada 300 işçi çalışıyor. Ama fabrika üç vardiya. İş veren, 100 kişi işten çıkarıyor. Diğer işçileri de 12 saat 2 vardiyaya yönlendiriyor. Yemeğinden, servisinden, SSK’sından, vergisinden kar ediyor. İşveren sadece işçiyi sömürüyor, yasaların dışına çıkıp, kayıt dışı para kazanıyor. Yasaların hiçe sayılması ve işverenin keyfi uygulamasının önüne geçilmesi için önceki gün çalışma bakanlığına, gelirler genel müdürlüğüne, SSK genel müdürlüğüne, birer yazı yolladık. 12 saat işçilerin zorla çalıştırıldığını, 12 saat çalışmayan işçinin işine bir gün sonra son verildiğini, dolayısıyla vergi ödenmediğini, SSK priminin eksik ödendiğini, iş yerindeki olan konuları tam detaylı şekilde yazarak bu kurumlara bildirdik. Ayrıca maliye Bakanlığı’na bildirerek Gaziantep’te kayıt dışı çalışmayı önlemek için müfettiş isteminde bulunduk. Sendikaların giremediği, idari fabrikada kayıt dışı çalışmanın Allah’ını devam ettiriyorlar.”

Subaşı, kentimizde genel anlamda istihdamdan kaynaklanan kayıt dışı ekonominin yaklaşık %30’larda olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *