ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Yaşam hakkını almak ceza anlamını taşımaz”

“Yaşam hakkını almak ceza anlamını taşımaz”
YAYINLAMA: 29 Ekim 2020 / 16.21
GÜNCELLEME: 29 Ekim 2020 / 16.21
İdamın “ceza” niteliği bulunmadığı ve devletin görevinin insan öldürmek olmadığı vurgulandı

İdam cezasının kaldırılmasını istemeyen yok. Toplumun her kesimi idam cezasının ilkel bir uygulama olduğu ve çağdaş bir ülkeye bu tür cezaların yakışmadığı görüşünde birleşiyor.

İdam cezasının çağdışı, ilkel bir uygulama olduğunu söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, “İdam cezası ilkel çağlann bir uygulaması. Artık böyle bir cezanın çağdaş bir ülkede olması yanlış. Bu cezanın kesinlikle kaldırılması gerek. Böyle ilkel ve acımasız uygulamalar Türkiye’yi küçük düşürüyor. Çağdaş bir ülke olmanın gereklerinden biri de bu tür cezaların kaldmlmasıdır. AB istiyor diye değil, insanlık dışı olduğu için kaldmlması gerek. İnsanının yaşam hakkını almak ceza olarak değerlendirilemez” dedi.

Büyükşehir ve Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Mehmet Atar ise, “Çağdaş bir ülkeye ilkel uygulamalar yakışmıyor. İdam cezası genel olarak kaldırılmalı. İnsanları asarak bir sonuç alınamaz. Modem ülkelerdeki uygulama ne ise ülkemizde de aynısı yapılmalı. Dünyadan farklı olmak yanlış, bu tür ilkel uygulamalar dünya kamuoyu nezdinde ülkeye ve insanlarımıza zarar vermekten başka bir amaca hizmet etmez” şeklinde konuştu.

OSB Başkanı Akif Ekici, AB’ye girmek bir yana modern yaşam tarzını benimseyen ülke olarak idam gibi cezaların kaldırılması gerektiğini söyledi. Ekici, “İnsanın suçu ne olursa olsun, onu öldürmek devletin görevi olmamalı. Hangi suçu işlerse işlesin, idam cezası sevimli bakılacak bir olay değil. Bu cezanın yasalarımızdan mutlaka çıkarılması gerek. Kültürel seviyede aşama kaydetmiş, daha modern bir yaşam tarzını benimsemiş ülkelerde idam cezası tasvip görmüyor” dedi.

Ekici, AB‘ye hazırlanan ülkemizde idam cezasının sorun olacağını belirterek, “Genel anlamda idam cezasının kaldınl-ması gerektiğine inanıyorum. Asıl yapısal değişiklikleri Türkiye’nin kendi bünyesi için yapması gerekir, AB’ye girme baskısı ile değil. Bunlan benimseyerek yapmalıyız. AB ülkeleri istediği için olmamalı. Uyum yasalan derhal hayata geçirilmeli” şeklinde konuştu.

MÜSİAD Başkanı Mehmet Erdoğan idam cezasının genel olarak kaldırılmasından yana olduklarını belirterek, “İdam cezası kaldırılsın, ancak Abdullah Öcalan için refaranduma gidilerek karar verilsin. Bunu yapacak olan da siyasiler. 30 Bin insanın ölümüne yol açan , bir insanın idamının tartışıldığı sırada fazla yorum yapmak istemiyorum. Verilecek kararla kişiyi kahraman yapmamak lazım. ABD, El-kaide örgütü üyelerini terör değil savaş suçlusu olarak ilan etti. Bu nedenle Apo için refarandum en sağlıklı karar olur” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *