ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Yaşanılan sıkıntıların kaynağı hükümettir’

‘Yaşanılan sıkıntıların kaynağı hükümettir’
YAYINLAMA: 02 Kasım 2020 / 17.27
GÜNCELLEME: 02 Kasım 2020 / 17.27
İhracattaki gerileme iş dünyasında endişe yaratıyor. Türkiye’de krizin sürdüğünü, piyasalar düzeliyor iyimserliğinin doğru olmadığını ifade eden iş dünyasının temsilcileri, Arjantin’de ardarda yaşanan dört küçülmenin ülkeyi kaosa sürüklediğini, küçülmenin devam etmesi halinde Türkiye için de benzer tehlikelerin yaşanabileceğinden endişe duyulduğunu vurguladı.

Doğa Makarna Sanayi ve Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Göymen, küçülmenin sanayideki kar oranlannı düşürdüğünü, kârla birlikte milli gelirin de düştüğünü belirterek, “Bu durum istihdamı da etkiliyor. İnsanlann harcamaları düşüyor. Bunun sonucunda sosyal patlamalar görülebilir” dedi. Göymen, sanayicinin sorunları çözülmeden ülkenin refaha kavuşamayacağını vurgularken şunları söyledi: ”Biz işçi çıkarmamak için direncimizi sürdürüyoruz. SSK primlerinin yüksekliği, üstelik prim oranlarının yeniden artırılacak olması, işçi çıkarmaları da zorunlu hale getirecek. Gönlümüz böyle bir uygulamaya elvermiyor. Sanayicinin sesine kulak tıkanmasın. Ülkede bir sosyal patlama olmasını isteriz.

GTO Meclis Başkanı Vekili İhsan Direkçi ise, ekonomideki gidişatı iyi görmediğini söylerken, dolann düşüşünün ihracatı tehlikeye soktuğunu vurguladı. Yatınm olmadığı için ithalatta azalma olduğuna dikkat çeken Direkçi, hükümeti sert dille eleştirerek şöyle konuştu: “Yaşanılan sıkıntıların kaynağı hükümettir. Çünkü bu hükümet Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana en zayıf hükümettir. Üstelik hiç kimseyi dinlemiyor, tepkilere, eleştirilere, çözüm önerilerine kulak tıkıyor. Dinlese bile yine bildiğini yapıyor. Bu kadar olmaz. Başarısız oldukları için her gittikleri yerde protesto ediliyorlar. Halkın içine inemiyorlar.

Türkiye’nin şu ana kadar Arjantin olmamasını aile yapısı ve geleneklere bağlayan Direkçi,“Türkiye’de yaşanılan bunca sıkıntılara rağmen eğer bu ülkede Arjantin benzeri olaylar yaşanmıyorsa bu aile bağlannın güçlü olmasından kaynaklanıyor. Fakat insanlar nereye kadar sarreder onu bilmek mümkün değil. Tüm bu olanlara rağmen yaşanan sakinlik halkın yapısından kaynaklanıyor. Hükümet kulak tıkamayı bırakıp, çözüm üretmeli, önerileri dikkate almalı ve uygulamaya koymalı. Bekleyecek zaman yok” diye konuştu.

  1. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Hakan ve Öğün Makama Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Anca, Türkiye’nin din faktörü nedeniyle Arjantin’e benzemeyeceğini iddia ederken, “Bizim insanımız inancından dolayı kanaatkar bir yapıya sahip. Geçmişten gelen ağır şartlara dayanma özelliği, bizi Arjantin toplumundan ayınyor. Bizim insanımız çok daha fazla ağır koşullarla mücadele etmiştir. İnsanımızın kanaatkar olması sosyal bir patlamaya yol açmaz ya da bunu geciktirir diye düşünüyorum. Yani sosyal patlama olmaz değil, oladabilir ancak bu hemen olmaz” diye konuştu.

GTO Bakliyat ve İhracatçılar, Ekmekçiler, Baklavacılar ve Lokantacılar Meslek Komitesi Temsilcisi M. Faruk Baharoğlu, Türkiye’de Arjantin benzeri bir karmaşa olmayacağını, ancak devam eden krizden dolayı kaygılı olduklarını söyledi. Baharoğlu, hükümetin krizin kısmen bittiğini söylemesine karşın krizin devam ettiğini belirterek, “İhracat düşüyor. Bu da doların değer kaybetmesinden ileri geliyor.

Diğer yandan hammade fiyatları ile diğer girdilerin (işçilik, enerji, vergi) maliyeti artıyor. Bu durum ününlerin fiyatlarına olumsuz yansıyor. O zaman dünya pazannda rekabet etme gücümüz kalmıyor. Çünkü maliyet pahalı olunca ürün de pahalıya mal oluyor, pahalı ürün tercih edilmiyor” dedi.

Doların üç aydan bu yana devam eden düşüş nedeniyle yeterli bir satış yapamadıklarını hatırlatan Baharoğlu, “Dolar düşüyor, ama fiyatlarda yüzde 30 artış oldu. Fiyatlar dengelenemedi. Avrupa ülkelerine göre pahalı olduğumuz için pazann hep gerisinde kaldık. Dolann bu seviyede kalmasını istiyoruz, ama hammadde artıyor. Bu sıkıntının çözümü için ihracatçıya işçilik, enerji ve hammadde ko- nulannda teşvik verilmeli. Kriz nedeniyle iç piyasaya zaten mal satılmıyor. Şu an geçen yılın aynı döneminin satışlannm yüzde 25’ine bile ulaşamadık. Halen yüzde 75 eksideyiz. Geçen yılın aynı dönemine göre büyük bir kaybımız var. Bu da piyasadaki dengesiz fiyatlar ve istikrarsızlıktan kaynaklanıyor. Acil çözüm bulunmalı" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *