Kayıtdışı istihdam tartışıldı
Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO)'nun 2002 yılı konferansında kabul edilen "Üçlü Yapı ve Sosyal Diyalog" karar tasarısının Türkiye'de uygulanması çerçevesinde Çorum ve Gaziantep'te uygulanmakta olan “Türkiye'de İstihdamın Yaygınlaştırılması ve Kayıtdışı İstihdamın Ele Alınması" konulu proje kapsamındaki çalışmalar başladı.
Gaziantep'teki istihdam politikalarının geliştirilmesi ve kayıtdışı istihdamla mücadele edilmesini hedefleyen proje kapsamında Ticaret Odası yetkilisinin de bulunduğu komisyon tarafından Ankara'da: ILO Türkiye Temsilciliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Türkiye İş Kurumu, DIE. Türk-İs, Hak-İş ve DİSK temsilcilerinin yer aldığı sosyal taraflara bir sunum gerçekleştirildi.
Gaziantep Ticaret Odası'ndan konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, Gaziantep'teki işsizlik ve kayıtdışı istihdam sorunlarının dile getirildiği toplantıda işveren kesiminin bakış açısının da sosyal taraflara yansıtıldığı belirtildi. Konu ile ilgili açıklama şu şekilde:
"Uluslararası Çalışma Teşkilatı, Türki-ye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürütülen ve Türkiye' de Çorum ve Gaziantep illeri örnek alınarak başlatılan uygulama çerçevesinde gerçekleştirilen ve 3 gün süren toplantıda GTO olarak Gaziantep' in mevcut durumu irdelenmiş ve kayıtdışı istihdamın giderilmesi amacıyla ilk etapta Çorum ve Gaziantep'te uygulanması gereken çözüm önerileri dile getirilmiştir. Gaziantep Ticaret Odası tarafından, söz konusu çözüm önerilerinin kısa vadede uygulanabilirliğinin sağlanması amacıyla öncelikle işletmelerin mevcut durumlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtilmiş ve tüm kuruluşların bu konuda işbirliğine gitmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ülkemizde oldukça yüksek olan sigorta primleri ve vergiler de kayıtdışı istihdamı arttıran faktörlerdendir. Üreticilerimizin maliyetlerini önemli miktarda etkileyen vergilerin düşürülmesi de ekonominin kayıt altına alınmasına yardımcı olacaktır."