ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma ile kültürel ve tarihi bilinçlenme başladı

Zeugma ile kültürel ve tarihi bilinçlenme başladı
YAYINLAMA: 24 Şubat 2025 / 11.38
GÜNCELLEME: 24 Şubat 2025 / 11.38

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tarihi ve kültürel yapıların korunmasına büyük önem verdiklerini belirterek, "Tarihi Kentler Birliği'ne de üye olan Gaziantep'te, Zeugma ile tarihi ve kültürel bilinçlenme başladı" dedi.

Güzelbey, belediye olarak kent dokusunun korunmasına yönelik yoğun çalışma içerisinde olduklarını, bu çalışmalara vatandaşları da dahil ettiklerini söyledi.

Belediye Başkanı Güzelbey, şöyle dedi: "Gaziantep, 8 bin yıllık tarihiyle önemli bir kent. Dülük'deki kazılar, bu böl-genin, binlerce yıl önce de çok önemli bir ticaret merkezi olduğunu ortaya koyuyor. Kent merkezinde yüzlerce tarihi Antep evi, han ve hamam gibi yapılar bulunuyor. Bu kültürel zenginliklerin korunup, genç kuşaklara kazandırılması, sosyal ve kültürel gelişim için son derece önemli."

Gaziantep'te bulunan tarihi yapıların envanterinin çıkartıldığını bildiren Güzelbey, "Ayrıca, tarihi binaların çatı onarımını yapacağız. Bu arada, bazı tarihi binaları belediye olarak satın alarak restorasyonunu yaptık. Gaziantep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısı arasındaki yolun yapımına da başladık" dedi.

Zeugma Antik Kenti'nde başlayan kurtarma kazılarının, kültürel bilinçlenmeye katkı sağladığını kaydeden Asım Güzelbey, şöyle konuştu: "Birecik Baraj Gölü'nde su tutulmaya başlanması ile birlikte, Antik Kentte bulunan başta mozaikler olmak üzere birçok kültürel eser su altında kalma tehlikesiyle karşılaştı. Uzun yıllar devam eden bu kazılar, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Zeugma'yı ziyaret etmesi ile birlikte müze kazısı olmaktan çıkıp, bakanlık kazısı haline geldi. Zeugma'nın bakanlık kazısı haline gelmesi burada yapılan çalışmalara yeni hız kazandırdı. Antik kentten çıkartılan mozaiklerin sergilenmesi için açılan Mozaik Müzesi de önemli bir gelişme oldu. Zeugma, bir anlamda, Gaziantep'teki kültürel bilinçlenmeye katkı sağladı."

Gaziantep'in sanayi ve ticaretteki önemine, kültürel alanda da kavuşabileceğinin altını çizen ve bu potansiyele sahip olduğunu belirten Güzelbey, şöyle devam etti: "Sanayi ve ticarette marka şehir Gaziantep, kültür turizminde de önemli bir merkez olabilir. Daha çok baklava ve kebapları ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Gaziantep, sahip olduğu kültürel değerleri turizme kazandırabilirse, turizm sektöründe de önemli bir yer edinebilir. Kent ekonomilerinin gelişmesi bakımından turizm son derece önemli. İşsizliğin yaygın olduğu kentimizde, işsiz insanlara en kolay iş bulacak sektör turizmdir."

Güzelbey, Anıtlar Yüksek Kurulu ile de işbirliği içinde olduklarını, talepleri üzerine Anıtlar Yüksek Kurulu'nun Haziran ayı toplantısını Gaziantep'te yapacağını ve ilin tüm sorunlarının masaya yatırılacağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *