Almanya'da Federal Başsavcılığın Almanya'da yabancı istihbarat servislerinin faaliyetleriyle ilgili olarak açtığı soruşturmaların sayısı 2021'de bir önceki yıla kıyasla artış gösterdi. Almanya'ının DW haber ajansının Die Welt gazetesinden aktardığına göre, Sol Parti'nin (Die Linke) soru önergesini yanıtlayan hükümet, "özellikle Türkiye adına yapılan casusluk faaliyetlerinde artış olduğunu" bildirdi.
Başsavcılık 2020'de yabancı casusluk eylemlerine ilişkin 14 soruşturma açmışken, 2021'de soruşturma sayısı 22'ye yükseldi. Bu 36 soruşturmadan 10'nu yani Almanya'nın kovuşturduğu her 3 casusluk vakasıdan 1'i Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı'yla (MİT) bağlantılıydı. Önerge sahibi, Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, soruşturmalardan 4'ünün 2020'de, 6'sının da 2021'de açıldığını söyledi.
Dağdelen, 2021'de açılan soruşturmalardan ikisinin takipsizlikle sonuçlandığını ve şimdiye kadar bir dava açılmadığını da kaydetti. Dağdelen Alman hükümetini bu konuda eylemsizlikle suçladı: "Federal hükümetin Erdoğan'ın Almanya'daki ağını çökertmekle ilgillenmediği açık" diyen Dağdelen, Olof Scholz hükümetinden Ankara'ya daha fazla baskı uygulamasını istedi.
15 Temmuz sonrası casusluk faaliyetleri arttı
Almanya'da özellikle 2016'da Türkiye'deki darbe girişiminin ardından Türkiye kaynaklı casusluk faaliyetlerinde artış olduğuna dikkat çekiliyor.
En son geçtiğimiz yıl Ekim'de 40 yaşındaki bir erkek Türkiye adına casusluk yaptığı iddiasıyla Düsseldorf'ta lüks bir otelde gözaltına alınmıştı. Kovuşturulan kişinin odasında mermi ve bir isim listesi ele geçirilmiş, savcılık zanlının banka hesabında da şüpheli para trafiği olduğunu kaydetmişti.
Dağdelen'in kendisinin de MHP ile bağlantılı Ülkücülerin hedefinde olduğu yönünde haberler basına yansımıştı. Dağdelen, geçen sonbahardaki seçim kampanyası sırasında Alman emniyeti tarafından olası bir saldırı planına karşı uyarılmıştı. Emniyet, Dağdelen'e 23 Eylül'de katılmayı planladığı etkinliğini iptal etmesini tavsiye etmişti.