Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Rusya saldırısına ilişkin tarih ima eden açıklamaları kafaları karıştırırken piyasalarda da dalgalanmaya yol açtı. Zelenski, konuşmasında Rusya’nın saldırı tarihi olarak telaffuz edilen 16 Şubat’ı “Ulusal Birlik Günü” ilan etti. Zelenski’nin bu ilanı başlangıçta saldırı tarihinin teyit edilmesi olarak algılandı. Fakat sonrasında gelen açıklama bunun ironi olduğuna işaret etti.
Zelenskiy’nin “ironik” açıklamaları ile sarsılan piyasalar bugün de Ukrayna gelişmeleri ile yön bulmaya çalışıyor. Pazartesi günü bir ara yüzde 1,2’ye kadar düşüş yaşayan S&P 500 endeksi günü yüzde 0,4 düşüşle tamamlayarak üç işlem gününü üst üste ekside kapamıştı. Vadeli piyasada S&P 500 bu sabah yüzde 0,1 yükseliyor. Asya Pasifik hisseleri ise Çin hariç satıcılı seyrediyor.
Çin hisseleri Çin Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonundan destek buluyor. CSI 300 yüzde 0,9 artıda.
Risk iştahındaki düşüş ile ABD 10 yıllık tahvil getirisi altı baz puan yükseliş yaşayarak yüzde 2’ye ulaştı. Yine de “hisse iyimser” bazı stratejistlere göre ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaşma senaryosu ABD tahvillerine aşırı fiyatlanıyor.
JPMorgan Chase & Co. stratejistleri küresel piyasaların aşırı fiyatlama yaptığını belirterek Fed’den sıkılaşma beklentilerinin bu yıl gerçekleşmesinin düşük ihtimal olduğunu öne sürdü. Stratejistler bu durumun ekonomik döngüye bağlı hisseleri destekleyeceği görüşünde. Kur tarafında ise fazla hareketlilik görülmüyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 geriledi.
ZELENSKI'NİN AÇIKLAMALARI KAFA KARIŞTIRDI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Rusya saldırısına ilişkin tarih ima eden açıklamaları kafaları karıştırırken piyasalarda da dalgalanmaya yol açtı. Zelenski konuşmasında Rusya’nın saldırı tarihi olarak telaffuz edilen 16 Şubat’ı “Ulusal Birlik Günü” ilan etti.
Zelenskiy’nin bu ilanı başlangıçta saldırı tarihinin teyit edilmesi olarak algılandı. Ancak Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak, yayımladığı yazılı açıklamada, Zelenski’nin açıklamalarının ironi olarak algılanması gerektiğini belirtti. Podolyak potansiyel bir saldırı için “kesin bir tarih” konusunda şüpheli olmaya devam ettiklerini belirtti.
Zelenskiy’nin açıklamaları öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Batı ülkeleri ile diplomasi için hala alan olduğunu belirten açıklamaları uluslararası piyasalarda bir miktar rahatlama getirmişti. ABD’nin ise Ukrayna’daki hareketliliği sürüyor. Ülke, Ukrayna büyükelçiliğini Kiev’den Lviv şehrine taşıdı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna’nın NATO üyeliğinin söz konusu olmadığını dile getirdi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ'NDEN RUSYA'YA DİPLOMASİ ÇAĞRISI
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'daki krizin diplomasi yoluyla çözülebilmesi için halen imkan olduğuna işaret ederek, "(Rusya) Devlet Başkanı Putin nihai bir karar verdi demiyoruz. Bu krizi diyalog ve diplomasi yoluyla çözmek için halen bir fırsat penceresi var. Ancak Rusya eğer siyasi karar verilirse hızlı ve agresif şekilde Ukrayna'ya karşı harekete geçebilecek şekilde kendisini konumlandırmış durumda" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, günlük basın brifinginde, Ukrayna'da artan gerilime ve sürecin diplomatik boyutuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Price, Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığdığını ve tansiyonun düştüğüne yönelik herhangi bir emare görmediklerini vurgulayarak Moskova'ya yüklendi.
ABD medyasına yansıyan "16 Şubat'ta işgal başlayabilir" şeklindeki haberleri değerlendiren Price, bir tarih vermesinin mümkün ve doğru olmadığını kaydederek, Rusya'nın henüz saldırı konusunda nihai kararını verdiği konusunda emin olmadıklarını ancak tansiyonu düşürecek herhangi bir adım da görmediklerini belirtti.
Price, "(Rusya) Devlet Başkanı Putin nihai bir karar verdi demiyoruz. Müttefiklerimize de böyle bir şey söylemedik. Bu krizi diyalog ve diplomasi yoluyla çözmek için halen bir fırsat penceresi var. Ancak esas olarak Rusya eğer siyasi karar verilirse hızlı ve agresif şekilde Ukrayna'ya karşı harekete geçebilecek şekilde kendisini konumlandırmış durumda" ifadelerini kullandı.
Putin'in siyasi olarak işgale karar vermesi halinde çok kısa süre içinde saldırıların başlayabileceği uyarısını da yapan Price, böyle bir durumda ortaya çıkacak insani bedelden Rusya'nın sorumlu olacağını belirtti.
Halen mevcut olan diplomasi penceresinin kullanılması konusunda Moskova'ya çağrı yapan Price, askeri bir adım atması durumunda ise Rusya'nın çok ağır yaptırımlara maruz kalacağı uyarısını yineledi.
ABD'li Sözcü ayrıca Ukrayna'daki Amerikan Büyükelçiliğinin Kiev'den Lviv kentine taşınmasını da "her türlü saldırı ihtimaline karşı aldıkları bir tedbir" olarak nitelendirdi.
Price, Rusya'nın işgal için bazı birliklerini sınır hattında yeni pozisyonlara kaydırdığı yönündeki haberlerle ilgili soruya ise net bir yanıt vermekten kaçınarak, bölgede tansiyonun Rusya tarafından artırıldığını söylemekle yetindi.
ALTIN FİYATLARI SEKİZ AYIN ZİRVESİNDE
Rusya ile Batı arasında Ukrayna nedeniyle artan gerilim yatırımcıların riski varlıklardan çıkmalarına neden oldu ve güvenli liman olarak görülen altına yönlendirdi.
Spot altın fiyatı bu sabah 1.872 dolar/ons direncinin üzerine çıkarak 1.879,46 dolar/ons seviyesini test etti. Analistler, jeopolitik gerginliklerin tırmanmaya devam etmesi halinde 1.930 dolar/ons seviyesinin hedef haline gelebileceğini ifade ettiler.
Analistler, 16 Kasım 2021'de görülün 1.876,90 dolar/ons seviyesinin üzerinde kalınamaması halinde, bir düzeltme ve konsolidasyon ile fiyatın 1.850 dolar/ons seviyesine kadar geri gelebileceğini de düşünüyorlar.
Spot altın şu sıralarnda düne göre yüzde 0,35 artışla 1878,58 dolar/ons seviyesinde.