Rusya Devlet Başkanı'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev, Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre ülkenin Suriye Demokratik Konseyi'nin yönetimindeki kuzeydoğusunda, "istikrar"ın "ABD işgal güçlerinin bu bölgeden çekilmesine bağlı" olduğunu vurguladı.
Lavrentiyev, salı günü başlayan ve iki gün süren Suriye'de çözüm bulunmasına ilişkin Astana müzakerelerinin 17. turuna katılan Rusya heyetinin Başkanlığını üstleniyordu. Görüşmeler İran, Rusya ve Türkiye'den delegasyonların yanı sıra Suriye hükümeti, Suriye silahlı muhalefeti ve Birleşmiş Milletler'den delegasyonların katılımıyla gerçekleşti.
Lavrentiyev dün de "Türkiye'nin ilk fırsatta Suriye'deki askerlerini çekmeye güvencesi verdiğini" açıklamıştı
Trump istikrarı baltaladı, Biden düzeltebilir
Lavrentiyev, gazetecilere "eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Suriye'deki ekonomik durumun bozulmasının yanı sıra istikrarı sağlamaya yönelik birçok çabayı da baltalama sorumluluğunu taşı[dığını]" söyledi.
SANA'nın, Rusya'da yayınlanan Kommersant gazetesine verdiği söyleşiden aktardığına göre Lavrentiyev, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Trump'ın yaklaşımının yapıcı olmadığını kabul ettiğini vurguladı. Özel Temsilci Moskova'nın yeni ABD yönetiminin Suriye'ye sınır ötesi müdahaleyi haklı çıkarmak için "insani destek" sloganına baş vurmayacağını umudunu dile getirdi.
Türkiye ilk fırsatta Suriye'den çıkma sözü verdi
Lavrentiyev dün de Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da sürmekte olan Astana formatındaki Suriye üzerine İran, Türkiye ve Rusya heyetleri arasındaki görüşmeler sonunda düzenlenen basın toplantısında gazetecilere Türk heyetinin "Türkiye'nin ilk fırsatta Suriye'den asker çekeceğine dair güvence verdi[ğini] açıklamıştı.
Lavrentiyev, Rusya'nın, İdlib'deki teröristlerle mücadele için Türkiye'ye yardım teklifinde bulunduğunu da açıklamıştı. "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde teröristlerle mücadele konusundaki görevlerin çözülmesi için Türk tarafına yardımımızı sunduk. Bu konu şu anda Türk tarafı tarafından inceleniyor. Önümüzdeki yılın bu konuda olumlu sonuçlar doğurmasını temenni ediyoruz. İdlib bölgesinden kaynaklanan terör tehdidinden kurtulacağız" dedi.
Türkiye İdlib'de yükümlülüklerini yerine getirmedi
Lavrentiyev'e göre Moskova, Türk partnerlerinin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmek için belirli çabalar sarf ettiğini görmekle birlikte "bu sürecin gerçekten çok uzun sürdüğü"nü ve 5 Mart 2019'da Putin ve Erdoğan'ın imzaladığı anlaşmaların gereklerinin hala yerine gelmediğini" söyledi.
Suriye'nin imarı için en az 800 milyar dolar gerek
Lavrentiyev, 11 yıldır süren savaş sonrasındaki yeniden inşa sürecinin maliyetine ilişkin öngörüleri de paylaştı. Buna göre Suriye'nin imarı ve yeniden inşası için 600 ile 800 milyar dolar arasında, belki de bundan çok daha büyük miktarda kaynağa ihtiyaç var. Lavrentiyev 11 yıl süren iç savaşın ardından Suriye Hükümeti[nin] mali kaynaklarının çoğunu tükettiğini açıkladı: "Uluslararası toplumun etkin yardımı olmadan bu durumun üstesinden gelmek çok zor olacak."
Lavrentiyev, Suriye'nin kalkınması kapsamında Mısır'dan Lübnan'a boru hattıyla doğalgaz, Suriye üzerinden Ürdün'den Lübnan'a elektrik sağlama projelerinin de gerçekleştirilmesini umduğunu dile getirdi.