ANASAYFA arrow right Ekonomi

60 lira 4 kilogram gübreye, 12 kilogram buğdaya denk geliyor

60 lira 4 kilogram gübreye, 12 kilogram buğdaya denk geliyor
YAYINLAMA: 14 Aralık 2021 / 21.29
GÜNCELLEME: 14 Aralık 2021 / 21.29
Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 30-100 lira arasında ödeme yapılacak… Ancak bu desteklerin de çiftçinin zararını karşılamayacağı ifade edildi.

Pandemi döneminde çok zorluk yaşayan, şimdi de kuraklıktan zarar gören 651 bin çiftçiye 2,6 milyar lira ödeme yapılacağı duyurdu. Ödemeler, çiftçinin hesabına aralık ayının ikinci yarısından sonra yatırılacak.

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, yükselen maliyetler karşısında kuraklığa verilen desteğin yetersiz olduğunu açıkladı. “Kuraklık kapsamında mercimeğe dekar başına 35 lira, arpa ve buğdaya ise 60 lira ödeme yapılacak. Verilecek destekler kesinlikle çiftçilerimizin yarasına merhem olmayacak, zararını karşılamayacak. Çünkü 60 lira 4 kilogram gübreye, 12 kilogram buğdaya denk geliyor” dedi.

Maliyetlerin altın kalkamayacak duruma gelen çiftçiler tarımı bırakıyor

Doların artmasının girdi maliyetlerini aşırı yükselttiğini söyleyen Çolak, fiyatların günlük değiştiğine dikkat çekti. “Tohumdan gübreye, akaryakıttan ilaca kadar tarımda kullanılan birçok girdi dolara bağlı. Dolar yükseldiğinde bu girdilerin fiyatları da kendiliğinden yükseliyor. Çiftçinin tarlasını ekmesini için bu girdi maliyetlerinin altından kalkması lazım. Ama maliyetlerin altın kalkamayacak duruma gelen çiftçiler tarımı bırakmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

50 kilogram gübre 750 lira oldu

50 kilogram gübrenin 750 lira olduğunu hatırlatan Çolak, “50 kilogram gübre bir dekara ancak yetiyor. Çiftçi bu maliyeti nasıl karşılayacak, nasıl üretim yapacak? Girdi maliyetlerinin artması sonucunda çiftçilerimiz çok mağdur oldular. Cumhurbaşkanımız kuraklık desteği adı altında bir paket açıkladı. Kuraklık kapsamında arpa, buğday ve mercimeğe destek verilecek. Ancak Gaziantep, ürün çeşitliliği fazla olan bir il. Çünkü kuraklık sadece arpa, buğday ve mercimeğe değil, aynı zamanda zeytin ve fıstığa da zarar verdi” tespitini yaptı.

Desteklemelerin zamanında verilmesi önemli

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, desteklemelerin zamanında verilmesinin önemini vurguladı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgemizde hububat ekim hazırlığı Eylül ayında başlar Ekim ayında ekilinceye kadar devam eder. Çiftçinin bu dönemde desteklemesini almalı. Mart ve Nisan ayında verilecek para hiçbir şekilde çiftçinin cebinde kalmıyor, daha önce aldığı ürünlerin faizine yetiyor. Çünkü bayiler artık ürünleri günü birlik fiyatlar ile vermiyor.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *