Döviz kurunun düşmesine karşın demir fiyatlarının düşmediğini ifade eden İnak, “Gaziantep’te ki büyük demir tüccarları, kurun hareketlenmesiyle ürünlerine zam yaptı, ancak satmadı. Örneğin; bir firma, sayım yapıyoruz diyerek 15 gün satış yapmadı. 30 yıldan beri esnafım hiçbir demircinin veya malzemecinin sayım yaptığını hatırlamam. Türkiye, montaj ülkesidir, dolayısıyla hammaddenin büyük çoğunluğu yurt dışından geliyor. Döviz düşmesine karşın, ürünlerini dolar 18,50 TL üzerinden aldığını söyleyen tüccarlar bu fiyattan satış yapıyoruz dediler, düşürmediler” ifadelerini kullandı.
Yapacak bir şey yok, mecbur almak zorundayız
Demirin kilosunun 18 liraya kadar yükseldiğini kaydeden İnak, “Kaynak yapmakta kullandığımız malzemenin tanesi 1 liradan 6 liraya, 2 liraya aldığımız 22 liraya çıktı. Yapacak bir şey yok, mecbur almak zorundayız. Çünkü çalışmalıyız. Büyük demir tüccarları karaborsacılık ve stokçuluk yapıyor, bunun başkan bir izahı ve açıklaması olamaz. Cumhurbaşkanı, stokçuluk ve karaborsacılık yapanlarla mücadele edeceğini söyledi, ama şu ana kadar herhangi bir şey olduğunu görmedik” şeklinde konuştu.
Elektrik faturaları belimizi büküyor
İnak, “Geçen yıl kur yükselinceye kadar iyi işler yaptık, lakin şu anda işlerimiz çok durgun, neredeyse durma noktasına geldi ve elimizde sipariş olması gerekirken, hiç siparişimiz yok. Elektrik faturaları belimizi büküyor. Bin 500 lira gelen fatura 3 bin 750 liraya çıktı. Hatta yoğun kar yağışı olduğu günlerde hiç çalışmadık. Acaba o zaman çalışsaydık, ne kadar fatura öderdik diye düşünüyoruz. Akşam 18:00’dan sonra çalışmıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
12 yıllık zorunlu eğitimin revize edilmesi gerekiyor
Makine yapımında kullanılan ham maddelerde dışa bağımlılığımızın yüzde 50 civarında olduğunu kaydeden İnak, “Şehrimizde bulunan meslek liselerinde verilen eğitim hiç iyi değil. Öğretmenler hem eğitim hem de teorikte çok zayıflar. Okulda çocuklara bir şey öğretmiyorlar, sadece belge verip mezun ediyorlar. Dolayısıyla ara eleman bulunmuyor, bu konudan çok sıkıntılıyız. Ara eleman sorununu çözmek için 12 yıllık zorunlu eğitimin revize edilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Girdiler düşürülmediği sürece sektörler ayakta kalamaz
Tekstil ve plastik sektöründe kullanılan makinelerin yüzde 90’ının kentimizde üretilebileceğini, ama üretim yapılmaması için her türlü engellin çıkarıldığını vurgulayan Yeniçeri Makine Yönetim Kurulu Başkanı Salman İnak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Teşvik verileceğine, her yönden önümüzde engeller çıkarılıyor. Elektrik faturası yükselmiş, ara eleman yok, malzeme fiyatları çok yükselmiş. Bunların hepsi üst üste konulduğundan esnafların tamamına yakınının sinek avladığını söyleyebiliriz. Devletten yardım almıyoruz, kendi çabalarımızla bir şeyler yapma gayreti içerisindeyiz. Girdiler düşürülmediği sürece sektörler ayakta kalamaz.” Ali Göksular