TBMM’ye Cumartesi günü sunulan anayasa değişiklik paketi, yurt dışında da haber ve yorumlara konu oluyor. Anayasa reformu ile “devlet başkanına kararname ile ülkeyi yönetmesi için çok geniş yetkilerin verildiği” diyen Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin “bir dizi güvenlik ve ekonomik tehditleriyle” boğuştuğu bu dönemde atılan bu adımın “ülkeyi daha fazla istikrarlaştırma riskini” içerdiğini savundu.
Wall Street Journal, “Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan, bir anayasa reformu ile gücü sağlamlaştırmak istiyor” başlığı ile verdiği İstanbul mahreçli haberde, “Türkiye’nin hükümeti, Cumartesi günü anayasayı değiştirip gücün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde toplayan bir tasarıyı sundu, bu da bir dizi güvenlik ve ekonomik tehditlerin olduğu bir sırada ülkeyi daha fazla istikrarsızlaştırma riskini içeren tartışmalı bir adımdır” dedi.
Bunun ardından paketin içeriğine ilişkin detaylı bilgi aktaran gazete, 21 maddelik tasarıyla getirilen düzenlemelerin arasında yargıyı ilgilendiren değişikliklerin de bulunduğuna işaret etti. Haberde anayasa değişikliğine ilişkin müzakerelerde en büyük muhalefet partisinin yer almadığına dikkat çekilirken de CHP’den önerilere yöneltilen “demokrasiye zarar verecek” eleştirisi de aktarıldı.
WSJ, “Birlikte AKP ve MHP’nin tasarıyı geçirmek için yeterli sandalyeleri var. Ama (referandumda) bir zafer kaçınılmaz bir sonuç değil. Bu partilerin radikal değişiklik için tam parti disiplini ve halkın desteğine sahip olup olmadıkları belli değil” yorumunu yaptı.
“Uzun bir süre Sayın Erdoğan tarafından istenen anayasal reform, NATO üyesi ülke içinde belirsizlik derinleştirebilir” görüşünü öne süren gazete, bu çerçevede 15 Temmuz darbe girişimi sonrası “muhalefet gruplara uzanan yoğun baskılar”ın olduğunu yazdı. Gazete, “Türkiye, aynı zamanda para birimi liranın rekor düşük düzeylere inmesine neden olan bir ekonomik küçülme ile mücadele ederken yurt içinde Kürt isyancılarıyla, Suriye ve Irak’ta ise İslam Devleti ile savaşıyor” ifadelerini kullandı.
Bir uzmanın “Önerilen sistem kısa vadede Türkiye’nin siyasi sistemindeki belirsizliği hafifletebilir. Aynı zamanda gelecekte daha çok istikrarsızlığa da götürebilir” değerlendirmesini de yansıtıldığı haberde, “Sayın Erdoğan uzun bir süre ABD ve Rusya’daki başkanlık sistemine benzer bir sistemden yana ve Türkiye’nin varoluşsal tehditleri ancak güçlü ve etkin bir devletle uzaklaştırabileceğini savunuyor” denildi. ANKA

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.44
TBMM’ye Cumartesi günü sunulan anayasa değişiklik paketi, yurt dışında da haber ve yorumlara konu oluyor. Anayasa reformu ile “devlet başkanına kararname ile ülkeyi yönetmesi için çok geniş yetkilerin verildiği” diyen Wall Street Jour
İlginizi Çekebilir

Dış ticaret açığı 8,2 milyar dolar oldu
#Ekonomi / 02 Temmuz 2025

Enflasyonun ardından en düşük emekli maaşı için düzenleme yapılacak
#Ekonomi / 01 Temmuz 2025

KESK: Yargı sopasıyla belediyeleri teslim alma operasyonlarına susmayacağız!
#Ekonomi / 01 Temmuz 2025

Dış ticaret açığı mayısta arttı
#Ekonomi / 30 Haziran 2025

Temmuz ayında zam yağacak
#Ekonomi / 30 Haziran 2025

Brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu
#Ekonomi / 30 Haziran 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *