ANASAYFA arrow right Ekonomi

Eve ekmek götürmekte sıkıntı yaşayacağız

Eve ekmek götürmekte sıkıntı yaşayacağız
YAYINLAMA: 20 Aralık 2021 / 21.12
GÜNCELLEME: 20 Aralık 2021 / 21.12
Dolar, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. 17,75 TL ile son yılların en yüksek seviyesine çıkan dolar, sektörleri olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Hem Türkiye’nin hem de Gaziantep’in lokomotif sektörlerinden biri olan ayakkabı sektöründe doların artmasıyla hammadde sorunu had safhaya ulaştı, üretim düştü, esnafın sermayesi eridi. Ayakkabıcı esnafı, “Ayakta kalabilmek için kefen parasını harcamaya başladık” diye konuşuyor.

TL’nin tarihi değer kaybının yarattığı yıkımlar esnafı bitirmeye doğru götürüyor

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, yaptığı açıklamada, “TL’nin tarihi değer kaybının yarattığı yıkımlar esnafı bitirmeye doğru götürüyor. Vatandaşın, zaruri ihtiyaçları daha çok ön plana çıkacağından ayakkabı üreticileri, toptancıları, satıcıları olarak eve ekmek götürmekte sıkıntı yaşayacağız. Çünkü sermayesi eriyen esnaf kara kara düşünmeye başladı” açıklamasını yaptı.

Eve ekmek götürmekte sıkıntı yaşayacağız

Döviz kurundaki yükseliş ayakkabı üreticilerini kara kara düşündürmeye başladı. Çünkü ayakkabı üretiminde kullanılan ham maddenin büyük çoğunluğu dolara bağlı. Hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntı ile birlikte kurdaki rekor artışlar, üretim ve satış adetinin düşürmesine neden oldu. Yaşanan cendereden bir çıkış yolu arayan esnaf, fiyat istikrarsızlığından dert yandı.

Bu yıl büyük ihtimalle sakin geçecek

Perakende sektörünün 2020 yılını pandemi nedeniyle kapanmalarla geçirdiğini kaydeden İnce, “Perakende sektörü 2021 yılında normalleşme, düğünlerin başlaması, okulların açılması ile işlerin iyi olması yönünde umutlarımızı yeşertti.  Ama 2021 yılının son çeyreğinde döviz kurundaki artış, hammadde sorunu, tedarik zincirinin kırılması bizlerin üretim planı yapmasını engelledi. Bu yıl büyük ihtimalle sakin geçecek. TL’nin tarihi değer kaybının yarattığı yıkımlar esnafı bitirmeye doğru götürmekte. Kurdaki rekor artışlar herkesin üretim ve satış adetini düşürmesine sebep oldu. Çünkü yeni üretilecek ürünlerde maliyetler normalin üzerinde yüksek. Perakendeci geçmiş sezon kalan malları stoklardan satış yapmaya çalışıyor. Çünkü yeni bir ürün alıp yerine koyamayacak durumda. O yüzden yaz sezonunda rafların fazla dolu olmayacağını, satışların da eskisi gibi adet olmayacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Gıda dışı harcamalarda büyük bir düşük beklemekteyiz

Başkan İnce, vatandaşın gıda ve elektroniğe yöneleceğini belirtti. “Vatandaşın, zaruri ihtiyaçları daha çok ön plana çıkacağından ayakkabı üreticileri, toptancıları, satıcıları olarak eve ekmek götürmekte sıkıntı yaşayacağız. Perakendeci sektörü olarak kurdaki bu anormal artış nedeniyle turiste ve yurt dış e-ticarete ağırlık vereceğiz. Doların 18 TL’ye dayandığı bu aşamada pek çok üründe fiyatlar artık vatandaşların alamayacağı seviyeye ulaşacak. Gıda dışı harcamalarda büyük bir düşük beklemekteyiz. Borç ödemesi için malını ucuza satan, ancak onları da tekrar yerine koyamayan ve sermayesi eriyen esnaf kara kara düşünmeye başladı. Sermeyesi eriyen esnaf da ekonomiye hiçbir katkı sağlayamayacak” tespitini yaptı.

Öngörülemeyen bir durumla karşı karşıyayız

“Tüketici önümüzdeki sene frene basacak. Alışveriş bazı kalemler dışında duracak” öngörüsünde bulunan İnce, “Yurtdışındaki turistler ülkeye gelecek, çünkü fiyatlar ucuz gelecek. Ümit ederiz ki yazın turizm sezonun hareketlenmesiyle ayakkabı sektöründe bir hareketlilik yaşarız fakat yaz sezonunu görebilirsek. Ticaret yüzyıllardır durmadan devam ediyor. Piyasada yaşanan bu sıkıntılı durum er geç rayına oturacak. Gaziantep’te 3 bin işletmememiz ve 80 bin civarında çalışanı var. Bu sıkıntılı sürecin büyük ihtimalle elimizdeki kefen parasını harcayarak, sabrederek bir şekilde yolunu bulacağını düşünüyoruz. Lakin öngörülemeyen bir durumla karşı karşıyayız. İlk defa net bir şekilde konuşamıyoruz. Döviz kuru, faiz oranlarını, hammadde giderlerini düşünemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Esnaf, hammadde temin edemediği için üretemiyor

Fuara değinen İnce, fuarın çok güzel geçtiğini ve yurt dışından birçok firmanın katıldığını belirtti. “Fuarda iyi bağlantılar kuruldu, fakat üretici ihtiyacı olan hammaddeyi bulmakta sıkıntı yaşıyor. Hammadde temin edemediği için üretemiyor. Malzemelerin büyük bir kısmı ithal ve ithal mallarda ise konteynır krizinden, maliyetlere kadar birçok etken var” diye konuştu.

Perakendeci ve malzemeci sattığı malı yerine koyamıyor

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çarkların bir an önce dönmesi gerekiyor. Çarklar dönemeye başladıktan sonra ‘Su akar yolunu bulur’ misal ayakkabıcılar da kendine bir yön çizecek, lakin perakende de yeni sezon ürünlerinde en az yüzde 100 zam olacak. Piyasanın alım gücü de düştüğü için iç piyasada bir hareketlilik yaşanmayacak. En büyük problem üretimin düşmesi ve fiyat belirsizliği. İstikrarlı bir fiyat veremiyorsunuz. Çünkü hem döviz kuru hem de hammadde fiyatları yükseliyor. Şu anda sağlıksız bir ortamla karşı karşıyayız. Çünkü perakendeci ve malzemeci sattığı malı yerine koyamıyor. Dolaysıyla üretimde bir düşüş söz konusu. İhracat azalacak ve ülke ekonomisi bundan zarar görecek.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *