ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gıda krizi kapıda, raflar boş kalacak

Gıda krizi kapıda, raflar boş kalacak
YAYINLAMA: 15 Aralık 2021 / 21.09
GÜNCELLEME: 15 Aralık 2021 / 21.09
Şehitkamil Ziraat Odası, Şahinbey Ziraat Odası, Karkamış Ziraat Odası, Oğuzeli Ziraat Odası ve Yavuzeli Ziraat Odası’nın katılımları ile İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak’ın ev sahipliğinde yapıldı.

Toplantıda çiftçinin son durumu, kuraklık ve yükselen girdi maliyetleri ele alındı, gübre desteklemesinin vakit kaybedilmeksizin verilmesi gerektiğini ifade edildi. Girdi maliyetlerinin aşırı yükseldiğinin vurgulandığı toplantıda 2021 yılının çiftçiler açısından kötü geçtiğini, verilen kuraklık desteklemelerinin yetersiz olduğu, çiftçilerin köyde kalmadığı, maliyet artışlarının devam etmesi halinde gıda krizinin kapıda olduğunu ve rafların boş kalacağı uyarısı yapıldı.

Çiftçiler kuraklık nedeniyle zor bir yıl geçiriyor

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilerin kuraklık nedeniyle zor bir yıl yaşadığını belirtti. “Kuraklık, maliyetlerdeki artışlardan dolayı çiftçi zor bir yıl geçirdi. Çiftçinin bilinçli tarım yapması lazım. Şehitkamil’in tüm köylerine sırayla eğitim veriyoruz, çünkü iklim değişti. Tüm ziraat odalarımız çiftçilere bu eğitimi veriyor. Çiftçi ülkenin temel taşı ve çiftçi üretmezse hiçbir üretim olmaz. Biz de elimizden geldiği kadar çiftçileri üretmeye teşvik ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Devlet, ocak ayında kullanacak gübreye destek vermeli

2021 yılının çiftçiler açısından kara bir yıl olduğu vurgusu yapan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Üretim olmadı, girdi maliyetleri 3-5 kat arttı. Bundan dolayı çiftçiler 2021 yılını buruk bir şekilde geçirdi. Bakanlığın ve devletimizin çiftçilerin sesini duyarsa girdi maliyetlerin düşürülmesi için gerekli adımları atarlar. Ocak ayında buğday, arpa için ‘Üs’ gübresi kullanmak zorundayız, ama çiftçilerin alım gücü yok. Bu ‘Üs’ gübre kullanmadığımız zaman yeteri kadar yağmur da olsa rekolte kaybı yaşayacağız. Bu büyük bir tehlike. Devletin bir an önce gerekli adımları atarak çiftçini ocak ayında kullanacak gübreye destek vermesi gerekiyor. 2021 yılında pandemi sürecini yaşadık ve çiftçinin önemini anladık dediler ama ne yazık ki çiftçinin önemini görmediklerini gördük. Çiftçinin kıymeti bilinmediği takdirde ülkemizi çok büyük bir tehlike bekliyor. 50 kilogram gübre fiyatı 750 lirayı buldu. Hiçbir çiftçi bu gübreyi alamaz, o nedenle bu fiyatların önüne geçilmeli” uyarısında bulundu.

Çiftçi artan maliyetler karşısında çaresiz

Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, “Girdi maliyetlerinin yükselmesi raflardaki ürünlerin fiyatlarına yansıyacak. Çiftçiler, ‘Gübre, mazot ve ilaç fiyatları nasıl olacak’ diye soruyor. Çiftçi artan maliyetler karşısında çaresiz. Bir an evvel gübre desteği verilmezse çiftçi ‘Üs’ gübreyi atamaz. Çünkü bir kilo gübrenin kilosu 15 lira olmuş” değerlendirmesini yaptı.

Şu anda küçük kıyameti yaşıyoruz, daha büyük kıyamet gelmedi

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, “Kuraklık desteği sadece ürün bazlı olarak verildi, ancak zeytin ve fıstığa verilmedi, verilmesini bekliyorduk. Bugün yaşananlar şu anda küçük kıyameti yaşıyoruz, daha büyük kıyamet gelmedi. Raflardaki ürünleri üretirken, girdi maliyetleri düşüktü fakat şimdi çok yükseldi. Girdi maliyetlerinin artması ürünlerin fiyatlarına yansıyacak. O zaman büyük kıyamet kopacak” şeklinde konuştu.

Yavuzeli’nde birçok çiftçi nohutta gübre kullanılmadığı için nohut ekti

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, “Çiftçinin yeniden tarlaya dönmesi için devletin verdiği yüzde 50 hibelerin biraz daha yükseltmesi gerekiyor ve ayrıca mazot ve gübre fiyatlarının yarıya düşürülmesi lazım. Yavuzeli’nde birçok çiftçi nohutta gübre kullanılmadığı için nohut ekti. Bu sene ilçemizin yüzde 40’ıo nohut ekti” açıklamasında bulundu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *