Mobilyacılar hammadde tedarikinde ve erişiminde sıkıntı yaşamaya başladı.
Tüm olumsuzluklara rağmen sektörün yüzde 80’in üzerinde kapasite ile çalıştığının, ama hammaddeye ulaşmada ve tedarikinde sıkıntı yaşadığının altını çizen Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, “Mobilya yapımında kullanılan MDF, boya, sünger gibi hammaddelerde dünya piyasalarından kaynaklı olarak anormal fiyat artışları yaşandı ve bu süreç devam ediyor” açıklamasını yaptı.
Pandemi nedeniyle son iki yılın sıkıntılı geçtiğini vurgulayan Kutlu, “Ham madde tedarikinde ve ham maddeye erişmede sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntılar yıl sonuna yaklaşmamıza rağmen halen devam ediyor. Mobilya yapımında kullanılan MDF, boya, sünger gibi ham maddelerde dünya piyasalarından kaynaklı olarak anormal fiyat artışları yaşandı ve bu süreç devam ediyor. Beklentimiz ve temennimiz 2022 yılında yaşanan bu sıkıntıların sona ermesi ve sektörümüz istediğimiz noktaya ulaşması” dedi.
Yaşanan artışlar sektörün gelişmesine de engel oluyor
Kutlu, “100 dolara aldığımız ürünler 150 dolara, 150 dolara aldığımız ürünler 200-225 dolara yükseldi. Yani anormal bir fiyat artışı var. Navlon ve üretici ülkelerin yaşadığı sorunlardan dolayı ham madde fiyatlarında doların da üstünde bir artış yaşandı. Yaklaşık bir yıl önce 160 lira olan 18 milim ham MDF yüzde 150 artışla 400 liranın üzerine çıktı. Bu da ham maddede anormal fiyat artışı olduğunu gösteriyor. Yaşanan yükselişler sektörün de gelişmesine de engel oluyor. Beklentimiz bu fiyatların normale dönmesi” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.
Navlon fiyatları çok arttığından konteyner sıkıntısı baş gösterdi
Yaşana sıkıntıların sadece mobilya değil, tüm sektörleri olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Esnafımız nakit sıkıntısını esnaf kefaletten aldığı kredi ile kapatmaya, işlerini devam ettirmeye çalışıyor. Yurt dışına yapılan ihracatlar da navlon fiyatları çok arttığından konteyner sıkıntısı yaşanıyor. Bu tüm sektörlerin ortak sorunu. ABD’ye gidecek bir konteynerin fiyatı 20 bin dolara kadar yükselebiliyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor.” Özer Karınca