ANASAYFA arrow right Ekonomi

İnsanlar, temel gıdaya erişmekte zorlanıyor

İnsanlar, temel gıdaya erişmekte zorlanıyor
YAYINLAMA: 19 Aralık 2021 / 20.09
GÜNCELLEME: 19 Aralık 2021 / 20.23
“Kırsal alana geri göç teşvik edilmeli, gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’e düşürülmeli, yerli üretim ve gıda endüstrisi daha fazla teşvik edilmeli”

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, gıda tedarik zincirinin zor durumda olduğunu söyledi. “Gıda güvencesi yakın tarihimizin en riskli dönemini yaşıyor” şeklinde konuşma yaptı.

Halk ekmek kuyrukları, satın alma gücünü özetliyor

Gıda enflasyonunun yüzde 50’yi geçmesiyle birlikte vatandaşların temel gıda malzemelerine erişmekte zorlandığını vurgulayan Aydın, “Halk ekmek de kilometrelerce uzayan kuyruklar vatandaşın satın alma gücü konusunda durumu özetliyor. Gıda güvencesi olarak ifade edilen ‘Sağlıklı ve aktif bir hayat sürmek için yeterli miktar ve nitelikte gıda arzının sürekli olarak sağlanabilmesi’ halinin nasıl sağlanacağı konusunda kaygılar taşımaktayız” değerlendirmesinde bulundu

Maliyetleri son iki yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı

İl Temsilcisi Aydın, üretici maliyetlerinin artan döviz kurunun, artan enerji maliyetleri ve artacak olan istihdam maliyetleri ile yüzde 100’e varacak artışlardan etkileneceğinin altını çizdi. “TL’nin değer kaybetmesiyle uluslararası pazarda ucuzlayan Türk ürünlerine talep artacak ve birçok gıda işletmesi yurt dışına ihracat yapmak isteyecek. Bu durum iç piyasalarda arz talep dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bunun yanında pandemi ile birlikte tüm dünyada arz sorunu yaşanan kalemlerden birisi de ambalajlar. Gıda üreticilerinin ambalaj maliyetleri son iki yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı. Öyle ki bazı gıdalarda ambalaj maliyeti, içerisine konulan gıdadan daha pahalı hale geldi” ifadelerine yer verdi.

Yerli üreticilerin gübre, ilaç ve mazot maliyetleri çok yükseldi

Yerli üreticilerin gübre ilaç ve mazot maliyetleri çok yükseldiğinden bir kısım üreticinin ekim yapmadığını açıklayan Aydın, “Et ve hububatta ithalata bağımlı olan iç piyasa yerli ürünlerin azalması, üretici maliyetlerinin artması ile yeni zamlarla karşılaşabilir. Bu risklere karşı toplumcu politikalar geliştirmek ve ülkemizdeki gıda güvencesini sağlamak başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere iktidarın en temel sorumluluğu. Yıllardır uygulanan ve çiftçiyi, köylüyü, vatandaşı zam sarmalına sokan yanlışlardan bir an önce dönülmeli; yapısal ve köklü değişimlerin geç kalmış adımları bir an önce atılmaya başlanmalı” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.

Yerli üretim ve gıda endüstrisi daha fazla teşvik edilmeli

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şu sözcüklerle bitirdi: “Kırsal alana geri göç teşvik edilmeli, gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’e düşürülmeli, gıda ambalaj arzına yönelik stratejik yatırımlar yapılmalı, sektörün ambalaj ihtiyacının döviz kurundan ari hale getirilmesi için araştırma ve geliştirme kaynakları arttırılmalı, yerli üretim ve gıda endüstrisi daha fazla teşvik edilmeli, ithalat kalemlerinde sıfırlanan gümrük vergileri yerli üreticiyi koruyacak şekilde düzenlenmeli, özelleştirilek satılan kamu yatırımlarının yerine yeni yatırımlar yapılarak stratejik gıda ürünleri kamusal güvence altına alınmalı, kooperatifçiliğin önündeki bürokratik zorluklar azaltılmalı, üretim ve tüketim kooperatiflerinin kurulması konusunda küçük aile ve bireysel yatırımcılara teşvikler arttırılmalı, israf niteliğindeki kamusal yatırımlar durdurulmalı, dev, çılgın, mega inşaat projeleri yerine tarımsal eğitim politikalarına kaynaklar ayırılmalı.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *