ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kömür lobicileri varmış, çok da önemli değilmiş!

Kömür lobicileri varmış, çok da önemli değilmiş!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.44
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Kömür sektörü olarak kömürün öneminin farkındayız. Ama anti-kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri var. Çok da önemli değil, çok da kafamıza takmayacağız” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Kömür sektörü olarak kömürün öneminin farkındayız. Ama anti-kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri var. Çok da önemli değil, çok da kafamıza takmayacağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kömür Eylem Planı Çalıştayında konuştu. Bakan Albayrak, Türkiye’nin kurulu güç kapasitesini arttıracağını belirterek, “Bugün 10 bin megawatt’larda olan kurulu güç kapasitemizi, şu rezervlerle bile en az 10 bin megawatt kurulu güç tesis etmek durumundayız” dedi. Bu çerçevede bakıldığında kimin ne dediğinin önemli olmadığını ifade eden Albayrak, “Kömür sektörü olarak kömürün öneminin farkındayız. Ama anti-kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri var. Çok da önemli değil, çok da kafamıza takmayacağız. Hele de dünyanın gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere, kömürden bu kadar faydalandığı, yoğun bir şekilde kullandığı bir atmosferde, dediklerine çok bakmayacağız. Belki birkaç cümle koyacağız masanın üzerine, isterseniz alın, isterseniz almayın deyip göndereceğiz” diye konuştu.
Polonya’nın elektriğinin yüzde 84’ünü, Amerika’nın yüzde 45’ini, İngiltere’nin yüzde 39’unu kömürden ürettiğini söyleyen Bakan Albayrak, kömürden elektrik üretiminde dünya ortalamasının yüzde 40’ın üzerinde olduğunu vurguladı. “Türkiye’de yerli kömürü yüzde 12’lerden, yüzde 16’lara çıkardık. Kıyamet kopuyor” diyen Albayrak, şöyle devam etti:
“Kimse kusura bakmasın. Biz bu kaynağımızı sonuna kadar kullanacağız. Nasıl kullanacağız diye söylediklerinde, cevabımız her noktada en iyisi, en doğrusu olacak. Sektörü yakından takip edenler bunun farkındalar. Çevresel sorulara nasıl yaklaşıyoruz dediğimde, son Çayırhan ihalemizde ortaya koyulan çevre kriterlerine bakmalarını tavsiye ediyorum. ‘Bakmaya biz üşeniriz, protestoyu peşin peşin yaparız’ diyenlere ben buradan anlatayım ki çok da fazla yorulmasınlar. Enerji tasarrufu yapsınlar.”
2024 ve sonrası Avrupa Birliği kriterleri çerçevesindeki çevresel üst limitlerle Türkiye’nin uygulayacağı limitleri ifade eden Albayrak, şöyle değerlendirdi:
“Partikülerde bir metreküp hava için günlük 40 mikrogramken bizde 23 üst limit. Kükürtte 125 mikrogramken bizde 33.72. Azotta 200 mikrogramken bizde 134. Yani AB’nin koyduğu üst limitlerin bile altında çevresel kriterlerle yapacağız bunu. Herkesten daha çok çevreciyiz. Çünkü biz ceddimizi de neslimizi de biliyoruz. Bizim ecdadımız insan haklarında, çevrecilikte, yüzlerce yıllardır hep en öndeydi. Biz de onların torunları olarak onlardan da önde olacağız. Çünkü biz yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Tüm canlıları, tabiatı… Birileri gibi sloganik değil. Hem eylemler sloganlar, dünyayı en çok siz kirletiyorsunuz. Kimse kusura bakmasın. Türkiye emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir. Birileri boş boş konuşmasın. Eylem yapmaya yeltenen birileri, enerjilerini en çok kirleten ülkelere götürsünler orada yapsınlar. Boş lafa karnımız tok.”
Üç kesime mesaj vermek istediğini söyleyen Bakan Albayrak, akademisyenlere, finans sektörüne ve özel sektöre şöyle seslendi:
“Başta akademisyenlerimize çok büyük iş düşüyor. Türkiye’nin bu sektörde daha da gelişebilmesi için katkılarının dünden daha fazla, daha yoğun olmasını bekliyoruz.
Finans sektörüne sesleniyorum. Hakikaten finans sektörü çerçevesi içinde baktığımızda, bankacılık ve finans sektörü açısından da doğru modelleri oluşturmaya çalışıyoruz. Kendilerinin Türkiye’nin büyümesine, bu sektörün daha da güçlü bir şekilde dinamo görevi yapması çerçevesinde daha fazla inanmalarını, dünden daha fazla destek olmalarını bekliyoruz. Ve özel sektörümüz. Bugüne kadar önemli başarı hikayemizin içerisinde sizlerin katkısı çok büyük. Bundan sonra da daha cesur, daha büyük katkı yaparak yatırımlarımızı durdurmadan son sürat devam edeceğiz.
Madencilik açısından birkaç hassas hususu ifade etmekte fayda var. Şu çerçeveyi hiç kaybetmeyelim, Çevre boyutunu hiçbir yatırımımızda, projemizde ihmal etmeyelim, bunun yanında insan boyutumuzu istihdam boyutumuzu ihmal etmeyelim. Üretim hırsına kapılarak yapılması gerekenden daha fazla üreteyim hırsına aldanmayalım. Bilimsellik içerisinde olması gerektiği kadar üretimimizi yapalım.” ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *