ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vergi ayarlamalarının, enflasyona yukarı yönlü belirgin bir etki yapmasını bekliyor

Vergi ayarlamalarının, enflasyona yukarı yönlü belirgin bir etki yapmasını bekliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.44
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz likiditesinde dengeleyici, makro ihtiyati politikalarda destekleyici duruşunu korudu. Para Politikası Kurulu (PPK) son dönemde yapılan vergi ayarlamalarının Aralık ayı enflasyonuna yukarı yönlü belirgin bi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz likiditesinde dengeleyici, makro ihtiyati politikalarda destekleyici duruşunu korudu. Para Politikası Kurulu (PPK) son dönemde yapılan vergi ayarlamalarının Aralık ayı enflasyonuna yukarı yönlü belirgin bir etki yapmasını bekliyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı.Buna göre, Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 0,52 artarken ve yıllık enflasyon 0,16 puanlık düşüşle yüzde 7,0 oldu.Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu önemli oranda geriledi, enerji enflasyonu ise Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak yükseldi.Son dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin çekirdek enflasyon göstergelerine etkisi ise toplam talepteki yavaşlamaya bağlı olarak nispeten sınırlı kaldı.Böylece çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde yataya yakın bir seyir gözlendi.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu Kasım ayında 1,65 puan azalarak yüzde 3,55 oldu.Bu gelişmede sebze fiyatlarındaki azalışa bağlı olarak gerileyen işlenmemiş gıda fiyatlarının etkili olduğu ifade edildi.İşlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki düşüş devam etti.Aralık ayına ilişkin öncü göstergeler, gıda yıllık enflasyonunun işlenmemiş gıdaya bağlı olarak artacağına işaret etti.
Enerji fiyatları Kasım ayında yüzde 1,05 artarken, Türk lirasında gözlenen değer kaybının da etkisiyle genele yayılan fiyat artışları gözlendi.Bu dönemde enerji grubu yıllık enflasyonu 1,44 puanlık yükselişle yüzde 6,15 oldu.Enerji grubu yıllık enflasyonundaki artışın döviz kurunun yanında petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak Aralık ayında da süreceği öngörüldü.Gıda ve enerji gruplarının yanı sıra başta tütün ürünlerine yönelik olmak üzere son dönemde yapılan vergi ayarlamalarının da Aralık ayı enflasyonuna belirgin bir yukarı yönlü etki yapması bekleniyor.
Kasım ayında hizmet fiyatları yüzde 0,29 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu 0,14 puan yükselerek yüzde 7,94 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma ve kira grubunda gerilerken, diğer alt gruplarda yükseldi.Hizmet fiyatları üzerinde yurt içi talep ve turizm sektöründeki yavaşlamanın etkileri gözlenirken belirli gruplarda Türk lirasındaki değer kaybının yansımaları izlendi ve hizmet grubu ana eğilimi bir miktar yükseldi.
Temel mal grubu yıllık enflasyonu Kasım ayında 0,22 puan azalarak yüzde 5,92 oldu.Bu dönemde yıllık enflasyon giyim grubunda belirgin oranda azalırken dayanıklı mal grubunda arttı.Dayanıklı mal fiyatlarında yakın dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin yansıması Kasım ayında sınırlı kaldı.Türk lirasında belirgin bir değer kaybının gözlendiği dönemde, toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisiyle temel mal grubu ana eğiliminde kayda değer bir bozulma gözlenmedi.
Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantı özetine göre, son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etti.Ekim ayında sanayi üretimi, uzatılan bayram tatili kaynaklı çalışma günü kayıplarının telafisine ek olarak ana eğilimdeki ılımlı toparlanmayla birlikte artış kaydetti.Elektrik ve taşıt üretimi ile ihracat verileri sanayi üretiminde Kasım ayında da artış olacağına işaret etti.
Çalışılamayan günlerin oluşturduğu baz etkisinin de katkısıyla son çeyrekte sanayi üretiminde dönemlik bazda kayda değer bir artış beklenirken, iş günü etkilerinin neden olduğu teknik toparlanmanın ötesinde faaliyetteki iyileşmenin ılımlı seyrettiği ve sektörler geneline yayılmadığı görüldü.
Küresel ekonomi politikalarına ilişkin devam eden belirsizlikler ve ABD politika faizi beklentilerinin yukarı yönlü güncellenmesi, gelişmekte olan ülke finansal piyasalarında oynaklığa ve portföy çıkışlarına neden oldu. TCMB, söz konusunu gelişmelerin döviz piyasası ve kredi koşulları üzerindeki olumsuz etkilerine karşı döviz likiditesinde dengeleyici, makro ihtiyati politikalarda destekleyici duruşunu korudu.
Tüm bu değerlendirmeler çerçevesinde marjinal fonlama faizi Kasım ayında sabit tutuldu.Kurul, sadeleşmenin uygun bir zaman diliminde tamamlanması konusundaki görüşünü korudu.Gelinen noktada, sadeleşme ile amaçlanan kazanımların büyük ölçüde hayata geçirildiği, sadeleşme sürecinde bir sonraki adımın yönünün ve zamanlamasının enflasyon görünümüne ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacağı ifade edildi. ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *